Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pápež na Zelený štvrtok umyje nohy 12 väzňom v zariadení pre mladistvých v Ríme

Pápež František Zobraziť galériu (2)
Pápež František (Zdroj: SITA/AP Photo/John Locher)

RÍM - Pápež František umyje na Zelený štvrtok nohy 12 väzňom v nápravnovýchovnom zariadení pre mladistvých Casal del Marmo v Ríme. Tento obrad pripomína počínanie Ježiša Krista, ktorý umyl nohy 12 apoštolom počas poslednej večere pred svojím ukrižovaním.

Obrad sa uskutoční v rámci omše na pamiatku Pánovej večere, ktorá bude o 16.00 h v uvedenej väznici pre mladistvých páchateľov a podľa portálu Vatican News nebude prístupná verejnosti, avšak mala by byť vysielaná prostredníctvom internetu. Pápež každého z 12 maloletých, ktorí sú rôznych národností, po umytí nôh aj objíme.

Pápež na Zelený štvrtok
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

Pápež sa do tohto zariadenia vráti po desiatich rokoch. Už počas prvého roku svojho pontifikátu v roku 2013 - len krátko po svojom zvolení - tam totiž slávil obrady Zeleného štvrtka. Odvtedy si vždy vyberal na tento obrad zariadenia pre ľudí nachádzajúcich sa v rôznych ťažkých situáciách. Minulý rok si zvolil väzenský komplex v prístavnom meste Civitavecchia severne od Ríma. V rokoch 2020 a 2021 bol tento však obrad zrušený z dôvodu obmedzení spôsobených pandémiou koronavírusu.

Pápež František strávil minulý týždeň tri dni v nemocnici v Ríme

Pápež František strávil minulý týždeň tri dni v nemocnici v Ríme, kde ho hospitalizovali pre problémy s dýchaním a zistili mu zápal priedušiek. V sobotu ho prepustili a hneď na druhý deň - na Kvetnú nedeľu - sa zúčastnil na omši na Námestí svätého Petra. František bude predsedať bohoslužbám aj počas Veľkého piatka, Bielej soboty a po omši na Veľkonočnú nedeľu prednesie aj tradičné posolstvo Urbi et Orbi (Mestu a svetu).

Viac o téme: VäzniNohy RímPápež FrantišekZelený štvrtok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu