Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Rakúsky kancelár Nehammer poprel dohady, že chce predčasné voľby

Karl Nehammer Zobraziť galériu (2)
Karl Nehammer (Zdroj: SITA/Steffi Loos/Pool via AP)

VIEDEŇ – Rakúsky kancelár Karl Nehammer poprel v nedeľu dohady o plánoch na predčasné voľby. Podľa jeho slov sa nič nemení na riadnom termíne na jeseň budúceho roka, informovali agentúry DPA a APA, od ktorých TASR správu prevzala.

"Naším jasným cieľom je rok 2024, jeseň, ako to stanovuje zákon," povedal Nehammer vo verejnoprávnej televízii ORF. O možných budúcich koaličných spojencoch sa odmietol vyjadriť.

Rakúsky kancelár Karl Nehammer
Zobraziť galériu (2)
Rakúsky kancelár Karl Nehammer  (Zdroj: TASR/AP)

Nehammer je predsedom konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP), ktorá vládne spolu so zelenými. Objavili sa špekulácie, že ľudovci by mohli chcieť využiť vnútrostranícku krízu v opozičnej Sociálnodemokratickej strane Rakúska (SPÖ) na posilnenie svojej pozície v predčasných voľbách. Kancelár to poprel.

"Musím dokončiť legislatívne obdobie," zdôraznil Nehammer s tým, že jeho vláda má ešte toho pred sebou veľa, na čom sa nedávno zhodol s vicekancelárom a šéfom zelených Wernerom Koglerom. ÖVP v marcovom prieskume pre časopis Profil nedopadla najlepšie, približuje DPA. Skončila totiž druhá za pravicovou Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ), s ktorou bola v koalícii do roku 2019.

Viac o téme: Rakúsko-UhorskoKarl NehammerKacelár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu