Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Putin chce v Bielorusku jadrové zbrane! REAKCIA expertov: Ide o mimoriadny krok, majú aj druhý variant

Vladimir Putin Zobraziť galériu (4)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

VIEDEŇ/WASHINGTON - Medzinárodná kampaň za zákaz jadrových zbraní (ICAN) v spojitosti s plánom Ruska na umiestnenie jadrových zbraní v Bielorusku upozornila na nebezpečnú eskaláciu. Experti to označili za mimoriadny krok či pokus o zastrašenie Severoatlantickej aliancie. Informujú o tom nedeľňajšie správy agentúry Reuters a noviny Die Zeit a The Guardian.

Archívne video: Putin od začiatku o Ukrajine klamal, dokazujú to jeho výroky

Putin od začiatku o Ukrajine klamal, dokazujú to jeho výroky (Zdroj: Twitter/@Kira_Yarmysh)

"ICAN odsudzuje túto mimoriadne nebezpečnú eskaláciu, ktorá zvyšuje pravdepodobnosť použitia jadrových zbraní," uviedla táto kampaň na Twitteri. Zdieľanie jadrových zbraní podľa ICAN zhoršuje situáciu v spojitosti s konfliktom na Ukrajine a hrozí riziko katastrofických humanitárnych následkov.

ICAN tiež píše, že prijatie jadrových zbraní inej krajiny na svojom území je zakázané na základe medzinárodnej Zmluvy o zákaze jadrových zbraní (TPNW) – Moskva ani Minsk však nie sú zmluvnou stranou tejto dohody.

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu oznámil, že Rusko uzavrelo so susedným Bieloruskom dohodu, ktorá umožňuje Moskve rozmiestniť taktické jadrové zbrane na bieloruskom území. Rusko však podľa prezidenta touto dohodou neporušuje prísľuby o nešírení jadrových zbraní, píše Reuters.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (4)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

"Je to súčasť Putinovho pokusu zastrašiť NATO," uviedol pre nemecký týždenník Die Zeit Hans Kristensen, špecialista na oblasť zbrojenia a bezpečnosti z Federácie amerických vedcov (FAS). Analytik Nikolaj Sokol to označil za veľmi významný krok. "Rusko bolo vždy veľmi hrdé, že nemá jadrové zbrane mimo svojho územia. Teraz to menia a je to veľká zmena," uviedol tento expert z Viedenského centra pre odzbrojenie a nešírenie zbraní (Vienna Center for Disarmament and Non‑Proliferation - VCDNP).

Americké ministerstvo zahraničných vecí pre stanicu CNN uviedlo, že bude naďalej sledovať dôsledky vyplývajúce z plánu Ruska umiestniť tieto zbrane v Bielorusku. Svoju stratégiu v oblasti jadrových zbraní však nezmení.

Putin chce v Bielorusku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP)

"Nevidíme žiadny dôvod na zmenu nášho strategického jadrového postoja a ani žiadne náznaky, že sa Rusko pripravuje použiť jadrovú zbraň," uviedol vo vyhlásení hovorca amerického rezortu diplomacie Vedant Patel.

TPNW zakazuje použitie, vývoj, výrobu, testovanie a skladovanie jadrových zbraní, ako aj vyhrážanie sa ich použitím. Valné zhromaždenie OSN ju prijalo ešte v júli 2017 s podporou 122 krajín a do platnosti vstúpila v januári 2021. Vo svete je oficiálne deväť krajín, ktoré disponujú jadrovými zbraňami. Ani jedna sa však k TPNW nepripojila, pripomína agentúra DPA.

Viac o téme: Jadrové zbraneZastrašovanieRuskoBieloruskoRozmiestnenenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu