Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šokujúci krach bánk v USA: Dá sa zabrániť dominovému efektu? Investori panikária!

Joe Biden upokojoval situáciu ohľadom bánk. Zobraziť galériu (3)
Joe Biden upokojoval situáciu ohľadom bánk. (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

NEW YORK - Pád banky Silicon Valley v USA vyvolal nepokoje po celom svete. Koniec koncov, ide o najväčší bankový krach od finančnej krízy v roku 2008. Prináša zlé spomienky. Väčšina odborníkov však v súčasnosti považuje riziko nákazy za nízke.

Bankrot banky Silicon Valley (SVB) v USA vyvolal medzinárodný rozruch a podnietil obavy z dominového efektu. Prebúdzajú sa aj spomienky na globálnu finančnú krízu z roku 2008. Väčšina odborníkov však v súčasnosti považuje riziko nákazy za nízke, čiastočne aj kvôli opatreniam, ktoré prijali americké úrady. Zopakovanie krízy z roku 2008 teda nehrozí.

„Skupina zraniteľných spoločností, ktoré by mohli byť potenciálne ovplyvnené, je pravdepodobne malá,“ píšu analytici nemeckého správcu aktív DWS. "Banky sú zase v oveľa stabilnejšej finančnej pozícii, ako boli pred finančnou krízou (v roku 2008)."

„Nie sme v rovnakej situácii“ ako v roku 2008, súhlasí Eric Dor z francúzskej obchodnej školy IESEG. "Je to oveľa obmedzenejšie, s určitým typom banky a klientelou v určitom sektore."

V piatok bola SVB zatvorená. Banka, ktorá pôsobí predovšetkým v technologickom sektore, sa už predtým dostala do dramatických ťažkostí v dôsledku zhoršujúceho sa ekonomického prostredia v tomto odvetví, návalu klientov na ich depozitné účty a miliardových strát z predaja cenných papierov. Poistené vklady zákazníkov boli pôvodne prevedené do amerického Federálneho fondu pre poistenie vkladov (FDIC).

New York Signature Bank je v problémoch.
Zobraziť galériu (3)
New York Signature Bank je v problémoch.  (Zdroj: profimedia.sk)

V nedeľu ministerstvo financií USA, Federálny rezervný systém a FDIC uviedli, že budú chrániť všetky prostriedky zákazníkov prostredníctvom SVB. Okrem toho bola prisľúbená podpora aj ďalším finančným inštitúciám, ktoré by sa mohli dostať do problémov: v prípade potreby by mali dostať prístup k financiám, aby mohli uspokojiť potreby svojich zákazníkov. V ďalšom kroku bola zatvorená New York Signature Bank, ktorá sa tiež dostala do ťažkostí.

Vláda a úrady chcú situáciu upokojiť

"Záruky Fedu (americká centrálna banka) sú dôležité, čo otvára okno pre dodatočnú likviditu," povedal podľa ntv.de analytik Alexandre Baradez z finančnej spoločnosti IG France. Finančný expert Dor hovorí: "Normálne by sa situácia mala upokojiť opatreniami, o ktorých sa rozhodlo v USA." Iné banky však utrpeli na burzách masívne cenové straty. A analytička City Index Fiona Cincotta tento vývoj kritizuje. "Namiesto pokojných nervov sa naďalej zvyšovali obavy z nákazy a investori v Európe uvoľňujú rizikové aktíva." Pozornosť sa sústreďuje najmä na španielske a talianske banky, ktoré investori považujú za najslabší článok reťazca.

Medzitým sa vlády a úrady na oboch stranách Atlantiku naďalej snažia upokojiť situáciu. Americký prezident Joe Biden v televíznom prejave povedal, že občania môžu "mať dôveru, že bankový systém je bezpečný".

V Nemecku, kde má SVB pobočku, Spolkový úrad pre finančný dohľad (Bafin) uviedol, že platobná neschopnosť SVB a s tým súvisiaca „núdzová situácia“ nemeckej dcérskej spoločnosti „nepredstavuje hrozbu pre finančnú stabilitu“. Francúzsky minister hospodárstva a financií Bruno Le Maire tiež povedal, že nevidí "žiadne riziko infekcie, neexistuje žiadne špeciálne varovanie".

Investori malých amerických bánk panikária: Akcie klesli až o 80 percent

Bankrot banky Silicon Valley vyvolal medzi investormi na americkej burze veľké vzrušenie: akcie amerických regionálnych bánk po otvorení burzy v pondelok v New Yorku prudko klesli.

Medzi investormi regionálnych bánk v USA vypukla panika, keďže akcie Western Alliance v pondelok pri otvorení akciového trhu klesli o 81 percent. Investori tiež upúšťajú od cenných papierov mnohých iných regionálnych bánk.

First Republic sa prepadla cez 76 percent. Fifth Third Bancorp o 22 percent, Zions Bancorp o 32 percent, Comerica Inc o 34,7 percent a PacWest Bancorp o 50 percent. Bankrot Silicon Valley Bank znervózňuje investorov. Obávajú sa, že by to mohlo postihnúť aj ďalšie banky.

Šokujúci krach bánk v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Veľké americké banky sú stabilnejšie

Akcie veľkých bánk, ako je Goldman Sachs, sú stále oveľa stabilnejšie: Tu bola strata v pondelok len 2,5 percenta. V Morgan Stanley je to len 0,9 percenta.

Viac ako 12 percent na začiatku týždňa stratila aj Credit Suisse. V UBS je to tiež 7,5 percenta. V Deutsche Bank je mínus 5,2 percenta.

Na druhej strane burza v USA nezaznamenala žiadnu negatívnu reakciu: hlavné indexy ako Dow Jones a Nasdaq dokonca mierne vzrástli. Investori privítali správu, že Americká centrálna banka (Fed) možno nezvýši úrokové sadzby pre problémy v bankovom sektore.

Viac o téme: KrachJoe BidenFedSilicon Valley BankNew York Signature Bank
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu