Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Pistorius vymenil najvyššie postaveného vojenského predstaviteľa Bundeswehru

Boris Pistorius
Boris Pistorius (Zdroj: TASR/Moritz Frankenberg/dpa via AP)

BERLÍN - Nový nemecký minister obrany Boris Pistorius vymenil generálneho inšpektora nemeckej armády Eberharda Zorna. Informuje o tom správs agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na nemenované zdroje z rezortu obrany. Podľa týchto zdrojov ho nahradí generálmajor Carsten Breuer.

Ide o najvyššiu vojenskú funkciu v nemeckej armáde (Bundeswehri), na úrovni náčelníka generálneho štábu. Zorn ju zastával od roku 2018 a podľa médií by mal byť vo štvrtok poslaný do predčasného dôchodku. Jeho nástupca Breuer je v Nemecku známy predovšetkým vedením vládneho krízového tímu počas pandémie koronavírusu od novembra 2021 do vlaňajšieho mája.

Breuer sa v rámci tejto zmeny stane najdôležitejšou osobou pri rozhodovaní na nemeckom ministerstve obrany

Podľa médií sa Breuer v rámci tejto zmeny stane najdôležitejšou osobou pri rozhodovaní na nemeckom ministerstve obrany a bude tiež vojenským poradcom spolkového kancelára. AFP v súvislosti s výmenou upozorňuje na Zornove kontroverzné vyjadrenia o Ukrajine. Vlani v septembri poskytol rozhovor pre časopis Focus, počas ktorého spochybnil schopnosť ukrajinskej armády postaviť sa ruským silám.

Povedal, že Ukrajina podniká protiútoky, ktorými môže získať určité miesta a oblasti, no nezatlačí Rusko za front. Vyjadril tiež obavy, že Rusko môže otvoriť "druhý front", pričom ako možné ciele uviedol "Kaliningrad, Baltské more, fínske hranice, Gruzínsko, Moldavsko". Bývalý veliteľ americkej armády v Európe Ben Hodges vtedy Zornove vyjadrenia označil za "ohromne chabú analýzu ruských schopností, ktorá "nanešťastie odráža spôsob myslenie nemeckej 'elity'".

Viac o téme: NemeckoBoris PistoriusEberhard Zorn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu