Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na protivládnom proteste v Gruzínsku sa zúčastnili tisíce ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Zurab Tsertsvadze)

TBILISI - Tisíce ľudí sa v nedeľu zišli pred budovou parlamentu v gruzínskom hlavnom meste Tbilisi na zhromaždení organizovanom hlavnou opozičnom stranou Zjednotené národné hnutie (UNM), ktorú založil väznený exprezident Michail Saakašvili. Informovala agentúra AFP.

Demonštranti mávali vlajkami Gruzínska, Ukrajiny a Európskej únie a niesli obrovský transparent s heslom "Za európsku budúcnosť". Gruzínska vláda čelí obvineniam z uväznenia oponentov, umlčania nezávislých médií či zo skrytej spolupráce s Kremľom, píše AFP. "(Gruzínska) vláda je riadená z Moskvy a našou povinnosťou je zachrániť našu vlasť pred ruskými bábkami," povedal na proteste bývalý gruzínsky prezident Giorgi Margvelašvili. "Sme ľudia milujúci slobodu, sme súčasťou európskej rodiny, odmietame ruské otroctvo," dodal.

Začiatkom marca občania Gruzínska masovo demonštrovali proti návrhu zákona o zahraničných agentoch, ktorý napokon parlament v Tbilisi po troch dňoch protestov stiahol. Kritici tohto zákona tvrdia, že jeho text bol inšpirovaný legislatívou používanou v Rusku na potláčanie opozície a mimovládnych organizácií. Saakašvili bol zatknutý po návrate do Gruzínska po ôsmich rokoch v exile a odpykáva si trest odňatia slobody za zneužitie moci.

EÚ a Rada Európy tento rozsudok považujú za politicky motivovaný. Lekári uviedli, že prozápadnému reformátorovi hrozí smrť v dôsledku niekoľkých vážnych chorôb, ktoré sa u neho vyvinuli vo väzbe.
 

Viac o téme: DemonštrantiTbilisiGruzínskoProtivládny proces
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu