Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

VOJNA na Ukrajine Deň tristoosemdesiaty (9. marca 2023)

Dobrovoľní vojaci oddychujú v úkryte na svojich pozíciách neďaleko Bachmutu
Dobrovoľní vojaci oddychujú v úkryte na svojich pozíciách neďaleko Bachmutu (Zdroj: SITA/AP Photo/Libkos)

KYJEV - Rusko opäť podniklo masívny raketový útok na energetickú infraštruktúru po celej Ukrajine, informovali v noci na štvrtok ukrajinskí predstavitelia a médiá. Informovali o tom agentúry AP a AFP. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE:

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 378

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 378 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

22:00 Ukrajinská armáda, za posledný deň zasiahla 13 ruských dočasných základní. Tiež zasiahli aj ruské kontrolné stanovište, dve logistické centrá, tri sklady munície, systém elektronického boja a protilietadlový raketový komplex, informoval generálny štáb.

21:50 Návšteva nového českého prezidenta Petra Pavla na Ukrajine by sa mohla uskutočniť v apríli. Čerstvo inaugurovaná hlava štátu to povedala vo štvrtok večer v rozhovore pre Českú televíziu vo Vladislavskej sále Pražského hradu.

21:00 Je "celkom realistické", že Ukrajina by mohla získať medzinárodné bezpečnostné záruky na najbližšom summite NATO v lete, povedal šéf prezidentskej kancelárie Andrii Yermak, citovaný Európskou Pravdou.

19:40 V regióne Belgorod bola dokončená výstavba "bariérovej línie" na hranici sUkrajinou, uviedol guvernér Vjačeslav Gladkov. Podľa neho sa na "bariérovú líniu" minulo 10 miliárd rubľov, ktoré neboli vyčlenené z regionálneho rozpočtu.

18:20 Dodávka elektriny v Kyjeve bola úplne obnovená. Práce na obnovení dodávok tepla v ukrajinskom hlavnom meste však pokračujú, keďže po ruskom masovom útoku z 9. marca zostalo v súčasnosti 30 % domácností bez vykurovania, uviedol starosta Vitalij Kličko.

17:25 Dolná komora švajčiarskeho parlamentu odobrila v stredu tesnou väčšinou hlasov povolenie reexportu švajčiarskych zbraní na Ukrajinu, no len za podmienok, ktoré sa podľa všetkého nesplnia, píše vo štvrtok agentúra AFP.
      

17:00 Rusko je podľa odhadov litovskej tajnej služby VSD schopné pokračovať v útočnej vojne na Ukrajine ešte ďalšie dva roky. "Odhadujeme, že zdroje, ktoré má Rusko dnes k dispozícii, budú stačiť na to, aby ešte ďalšie dva roky viedli vojnu s rovnakou intenzitou ako v súčasnosti," povedal vo štvrtok šéf VSD Elegijus Paulavičius, ktorý predstavil výročnú správu tajných služieb Litvy.

16:40 Poľský minister obrany Mariusz Błaszczak Poľsko presunulo na Ukrajinu ďalších 10 tankov Leopard 2, zároveň oznámil, že a výcvik ukrajinských vojakov v ovládaní tankov sa skončil.

15:45 Prezidentka SR Zuzana Čaputová je za poskytnutie stíhačiek MiG-29 Ukrajine.

15:35 Ukrajinská Záporožská atómová elektráreň (ZAES) bola vo štvrtok znova pripojená k rozvodnej sieti po tom, čo došlo k výpadku prúdu po vlne ruských raketových útokov. Potvrdila to ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenerho. "Špecialisti z Ukrenerho obnovili dodávky energie do ZAES, ktoré boli prerušené v dôsledku dnešných raketových útokov," uviedla vo vyhlásení na sociálnych sieťach spoločnosť Ukrenerho, ktorá ZAES prevádzkuje.

15:00 Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) vo štvrtok poprela tvrdenia, že si objednala atentát na vysokopostavených predstaviteľov moldavského odštiepeneckého regiónu Podnestersko.  Proruské úrady v Podnestersku vo štvrtok informovali, že sa im podarilo zabrániť útoku na podnesterských predstaviteľov, ktorý bol zorganizovaný na príkaz SBU. Cieľom útokov mal byť údajne aj podnesterský prezident Vadim Krasnoseľskij. "Lži a provokácie sú zbraňami, ktoré (Rusko) aktívne používa. Dnes však celý svet vidí pravú tvar krajiny - agresora a neverí vyhláseniam Ruska a jeho satelitov," uviedla SBU vo vyhlásení.

13:52 Najnovší masívny raketový útok na Ukrajinu bol odvetou za nedávny incident v ruskej Brianskej oblasti pri ukrajinských hraniciach, z ktorého Moskva vinní Kyjev. Oznámilo to vo štvrtok ruské ministerstvo obrany. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. "V reakcii na teroristické činy z 2. marca zorganizované kyjevským režimom v Brianskej oblasti, podnikli ruské ozbrojené sily masívny odvetný útok," uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo obrany.

12:24 Proruské úrady v moldavskom odštiepeneckom regióne Podnestersko vo štvrtok oznámili, že zabránili útoku na podnesterských predstaviteľov, ktorý zorganizovala Ukrajina. TASR o tom informuje podľa správ agentúry AFP a denníka The Guardian.

Podnesterské ministerstvo pre štátnu bezpečnosť uviedlo, že na príkaz ukrajinskej tajnej služby (SBU) boli pripravované pokusy o atentát na niekoľkých vysokopostavených podnesterských predstaviteľov. Osoby podozrivé z prípravy atentátov už zadržali a v súčasnosti ich vypočúvajú, uviedol rezort. Cieľom útoku mal byť aj podnesterský prezident Vadim Krasnoseľskij, uvádza The Guardian s odvolaním sa na ruskú agentúru TASS.

12:11 Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak vo štvrtok oznámil, že Varšava dodala Kyjevu zvyšných desať tankov Leopard 2A4. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. "Hovoríme o prápore ťažkých tankov, ktoré v prípade Poľska už boli dodané a v prípade našich spojencov budú na Ukrajinu dodané čoskoro," povedal Blaszczak.

11:00 Traja ľudia zahynuli vo štvrtok v meste Cherson na juhu Ukrajiny pri ostreľovaní ruskej armády. TASR správu prevzala od agentúry AFP. "Ruskí teroristi ostreľovali ráno Cherson. Zasiahli... zastávku verejnej dopravy. Pri ostreľovaní zahynuli traja ľudia," uviedol vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

10:31 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok oznámil, že Rusko v noci na štvrtok vypálilo 81 striel na ciele na území Ukrajiny. Rusko sa podľa neho usiluje Ukrajincov zastrašiť. TASR právu prevzala z agentúry AFP a webovej stránky denníka The Guardian. "Krajinu zasiahli rozsiahle útoky," napísal prezident v aplikácii Telegram a uplynulú noc označil za náročnú. "Útoky sú smerované voči kritickej infraštruktúre a obytným budovám. Nanešťastie, sú tam aj zranení a mŕtvi," povedal a vyjadril sústrasť rodinám obetí.

10:30 Ukrajinská obrana zostrelila v noci na štvrtok 34 striel s plochou dráhou letu. Celkovo bolo na ukrajinské územie vystrelených 48 striel s plochou dráhou letu typu Kalibr, oznámili vzdušné sily Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa správy denníka The Guardian. Ukrajinské vzdušné sily zverejnili na sociálnej sieti Telegram vyhlásenie k štvrtkovému rozsiahlemu raketovému útoku Ruska na energetickú infraštruktúru Ukrajiny. Uviedli, že Rusko počas neho vypálilo 81 rôznych typov rakiet.

10:16 Obyvatelia druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkov ostali vo štvrtok po ruských útokoch na energetickú infraštruktúru bez elektriny, vody a kúrenia. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "V celom meste nie je elektrina. V kritickej infraštruktúre sme prešli na generátory. Doprava na elektrický pohon nefunguje. Kúrenie a dodávky vody nie sú k dispozícii z dôvodu nedostatku napätia v elektrickej sieti," povedal starosta Charkova Ihor Terechov v televízii.

8:21 Najmenej päť obetí a niekoľko zranených hlásili vo štvrtok ukrajinskí predstavitelia po opätovnom ruskom masívnom raketovom útoku na energetickú infraštruktúru. TASR správu prevzala z agentúry AP. Gubernátor západoukrajinskej Ľvovskej oblasti Maxym Kozyckyj uviedol, že štyria ľudia zahynuli po zásahu obytnej štvrte v Zoločivskom rajóne. Podľa jeho slov útoky zničili najmenej tri civilné budovy. Záchranári prehľadávajú ich trosky, pod ktorými by mohlo byť uväznených viacero ľudí.

7:57 Záporožská atómová elektráreň (ZAES) je po ruskom útoku bez dodávok elektrickej energie a je pripojená na dieselové generátory. Útoky na energetickú infraštruktúru hlásia aj z ďalších ukrajinských oblastí. Informovala o tom agentúra AFP a DPA.

6:00 Poľsko je pripravené poskytnúť Ukrajine svoje stíhačky typu MiG-29, uviedol v stredu poľský prezident Andrzej Duda, informovala tlačová agentúra PAP. "Sme pripravení dodať tieto lietadlá a ja som presvedčený, že Ukrajina ich bude schopná okamžite použiť," povedal Duda pre CNN počas návštevy Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch. Takáto dodávka by sa podľa Dudu mohla realizovať v rámci medzinárodnej koalície, ktorej podobu však bližšie nešpecifikoval.

Rusko pokračuje v útokoch

Varovné sirény sa počas noci rozozvučali v mnohých regiónoch Ukrajiny. Masívne údery zatiaľ hlásili predstavitelia Charkovskej a Odeskej oblasti. Správy o výbuchoch prichádzajú aj zo stredoukrajinského mesta Dnipro, z Černihivu na severe krajiny, ale aj z miest Luck a Rivne v západnej časti Ukrajiny, ako aj z územia západoukrajinskej Ľvovskej oblasti.vAktivované boli i systémy protivzdušnej obrany v Kyjevskej oblasti

Informácie o prípadných obetiach a rozsahu škôd neboli bezprostredne známe. Podľa AP ide o prvý ruský raketový útok tohto rozsahu po troch týždňoch; posledný bol zaznamenaný 16. februára. "Nepriateľ podnikol v meste (Charkov) a v (Charkovskej) oblasti približne 15 úderov. Okupanti opäť útočili na zariadenia kritickej infraštruktúry," oznámil na sociálnych sieťach gubernátor východoukrajinskej Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. Podľa predbežných informácií bola v regióne zasiahnutá aj súkromná obytná budova.

Primátor Charkova Ihor Terechov oznámil, že Rusi zaútočili na objekty energetickej infraštruktúry, v dôsledku čoho sú v niektorých častiach mesta "problémy" s dodávkami elektriny. Gubernátor juhoukrajinskej Odeskej oblasti Maksym Marčenko uviedol, že "rakety zasiahli energetickú infraštruktúru v regióne a poškodili aj obytné budovy". Najnovší ruský útok označil za masívny. "Našťastie, nedošlo k obetiam," vyhlásil odeský gubernátor, podľa ktorého však bolo potrebné obmedziť odber elektrickej energie. Gubernátor Chmeľnyckej oblasti na západe Ukrajiny Serhij Hamalij vyzval obyvateľov, aby sa pre nové útoky nepriateľa uchýlili do krytov.

Rusko už celé mesiace útočí na infraštruktúru po celej Ukrajine raketami a dronmi, čím narušuje dodávky vody, tepla a elektriny pre milióny ľudí, píše AFP.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu