Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prezidentka schvaľuje vojenskú pomoc Ukrajine: Politikom odkázala, aby sa neskrývali za ženskú sukňu

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA/PODBANSKÉ - Prezidentka SR Zuzana Čaputová je za poskytnutie stíhačiek MiG-29 Ukrajine. Zdôraznila však, že vzhľadom na dočasne poverenú vládu je potrebné nájsť ústavne súladnú cestu. Považuje za logické, že vláde dodá legitimitu na dané rozhodnutie Národná rada (NR) SR. Vyplýva to z jej štvrtkového vyjadrenia.

Nesúhlasí s nápadom, aby o závažných otázkach zahraničnej politiky v prípade odvolanej vlády rozhodovala prezidentka. Odkázala politikom, aby sa neskrývali za ženskú sukňu.

Archívne video: Mimoriadny prejav prezidentky Čaputovej k prvému výročiu vojny na Ukrajine

Mimoriadny prejav prezidentky Čaputovej k prvému výročiu vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová )

"Ak parlament v decembri odobral legitimitu vláde, a teda obmedzil jej právomoci, tak z logiky veci aj našej ústavy vyplýva, že by to mal byť práve parlament, kto by tú legitimitu vláde mal dodať v tom konkrétnom rozhodnutí alebo celkovo vo všetkých závažných otázkach zahraničnej politiky," uviedla Čaputová.  Ako dodala, vojenskú pomoc Ukrajine podporuje. Poukázala na to, že Ukrajina sa bráni, neútočí a svet jej pomáha s obranou hodnôt, ktoré sú dôležité aj pre nás.
 

Matovič chce, aby o zahraničnopolitických otázkach rozhodovala aj prezidentka

O závažných otázkach zahraničnej politiky by mala v čase, keď je vláda dočasne poverená, rozhodovať prezidentka SR Zuzana Čaputová. Nutná je však na to zmena ústavy. Uviedol to líder hnutia OĽANO Igor Matovič na štvrtkovej tlačovej konferencii v súvislosti s možným poskytnutím stíhačiek MiG-29 Ukrajine.

"V takejto situácii, keď je padnutá vláda alebo je dočasne poverená prezidentkou, je správne, aby sme túto kompetenciu presunuli prezidentke ako vrchnej veliteľke ozbrojených síl," povedal Matovič. Niektorí právnici podľa neho hovoria, že v otázke zahraničnej politiky nejde o zásadné rozhodnutie, a preto o tom môže rozhodnúť vláda. Ďalší poukazujú zas na to, že kompetencia rozhodovať o zahraničnopolitických otázkach na Slovensku chýba. OĽANO je presvedčené, že takéto zásadné rozhodnutie by nemala robiť len jedna inštitúcia.

Hnutie preto na najbližšiu schôdzu parlamentu predloží pozmeňujúci návrh k zmene ústavy, ktorá je zaradená v programe. Matovič verí, že na schválenie sa nájde ústavná väčšina. Čaputová ešte pred vyhlásením Matoviča povedala, že nesúhlasí s nápadom, aby ako prezidentka rozhodovala o závažných otázkach zahraničnej politiky v prípade odvolanej vlády. Dodala, že nepozná detaily návrhu.

Viac o téme: PrezidentkaZuzana ČaputováPomoc UkrajineStíhačky MiG-29
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu