Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

WHO odvolala riaditeľa pre západné Tichomorie pre obvinenia zo šikany a rasizmu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Anja Niedringhaus, File)

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) rozviazala zmluvu so svojím regionálnym riaditeľom pre západné Tichomorie Takešim Kasaiom z Japonska. Dôvodom boli obvinenia z hrubého a rasistického správania, ktoré sa voči nemu objavili od podriadených, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Výkonná rada WHO zvolala mimoriadnu schôdzku za zatvorenými dverami vo svojom hlavnom sídle v Ženeve, aby diskutovala o prípade tohto japonského lekára, ktorý bol v dôsledku obvinení suspendovaný ešte v januári 2022. Záverom rokovaní bolo rozviazanie zmluvy s Kasaiom, citovala agentúra AFP nemenované diplomatické zdroje. WHO mu vraj ponúkla možnosť odstúpiť, to však odmietol.

Množstvo obvinení už v minulom roku

Množstvo obvinení voči nemu sa objavilo ešte v januári minulého roka od bývalých aj súčasných zamestnancov a prvýkrát ich zverejnila agentúra Associated Press. V hlavnom sídle regionálneho riaditeľstva WHO vo filipínskom hlavnom meste Manila vraj vládla "toxická atmosféra" a systematické "šikanovanie a verejné zosmiešňovanie". Zamestnanci, ktorí si želali zostať v anonymite, tvrdili, že Kasai mal "hanlivé poznámky voči zamestnancom určitých národností", najmä voči miestnym Filipíncom. Riaditeľstvo WHO pre región západného Tichomoria je zodpovedné za územia s takmer dvoma miliardami obyvateľov.

Viac o téme: RasizmusŠikanaWHOZápadné TichomorieTakešim Kasai
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu