Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

VOJNA na Ukrajine Deň tristosedemdesiaty ôsmy (7. marca 2023)

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok uviedol, že ozbrojeným silám Ukrajiny dal pokyn nájsť jednotky na posilnenie obrany mesta Bachmut, informuje TASR na základe správy agentúry AFP. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 376

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 376 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

20:31 Ukrajinská vláda schválila v utorok nový mechanizmus, ktorý umožní nútené evakuácie detí z oblastí, kde prebiehajú boje. TASR o tom informuje podľa správy stanica Sky News. Ukrajinské ministerstvo pre reintegráciu na platforme Telegram uviedlo, že "otázku ochrany životov detí a ich okamžitej evakuácie z obzvlášť nebezpečných oblastí" si pod svoju svoju "osobnú kontrolu" vzala ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

Podľa vyjadrenia rezortu budú teraz povinné evakuácie deti závisieť na dohode miestnych samospráv s Kyjevom a vojenským velením. Ministerstvo dodalo, že deti budú pri evakuácií sprevádzať rodičia, opatrovníci či zákonní zástupcovia.

19:18 Americkí predstavitelia získali a preskúmali nové informácie, ktoré naznačujú, že za minuloročné výbuchy na plynovode Nord Stream je zodpovedná "proukrajinská skupina". Napísal to v utorok denník New York Times (NYT) s tým, že neexistujú dôkazy, že by do útoku bolo zapletené ukrajinské vedenie, informuje TASR.

18:59 Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij jermak v utorok potvrdil, že medzi Ruskom a Ukrajinou došlo k ďalšej výmene vojnových zajatcov. Informovala o tom britská stanica BBC. Podľa Jermaka sa na Ukrajinu vrátilo 130 ľudí - 126 mužov a štyri ženy. Medzi nimi je aj 87 obrancov juhoukrajinského prístavného mesta Mariupol vrátane 71 ľudí, ktorí bránili tamojšie oceliarne Azovstaľ. Väčšina z vymenených ukrajinských zajatcov má vážne zranenia. Ruské ministerstvo obrany predtým oznámilo, že v rámci výmeny sa z ukrajinského zajatia vrátilo 90 ruských vojakov.

18:45 Šokujúci rozsah deštrukcie, ktorú spôsobuje Ruskom vedená vojna na Ukrajine, poškodí aj práva budúcich generácií. Vyhlásil to v utorok vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk v prejave na zasadaní Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Vojna na Ukrajine viedla k civilným obetiam a ničeniu šokujúceho rozsahu," vyhlásil Türk. "Práva Ukrajincov budú poškodzované aj v ďalších generáciách a dosah vojny na ceny palív a potravín, ako aj geopolitické napätie negatívne postihuje ľudí vo všetkých regiónoch sveta," uviedol.

16:30 Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres v utorok cestuje na Ukrajinu, kde sa má v stredu ráno stretnúť s tamojším prezidentom Volodymyrom Zelenským. Ide o jeho tretiu cestu na Ukrajinu, odkedy Rusko vlani vo februári spustilo vojenskú ofenzívu, uviedol hovorca šéfa OSN, na ktorého sa odvoláva agentúra AFP.

14:55 Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak v utorok potvrdil, že na Ukrajinu budú v nasledujúcich dňoch poslané zvyšné tanky Leopard 2A4. TASR o tom informuje podľa správy televízie Sky News a agentúry AFP. Pôjde o zvyšných desať tankov Leopard 2 zo 14, ktoré Poľsko prisľúbilo Kyjevu. "Štyri sú už na Ukrajine a ďalších desať pôjde na Ukrajinu tento týždeň," uviedol Blaszczak pred odletom do Štokholmu na stretnutie ministrov obrany EÚ.

14:45 Situácia v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny je "stabilná a pod kontrolou", uviedol v utorok tamojší gubernátor Serhij Hajdaj. TASR o tom informuje podľa správy britského denníka The Guardian. Hajdaj v príspevku na platforme Telegram napísal, že Rusko zintenzívňuje útoky v smere k mestu Kreminna a obci Bilohorivka, no v utorok sa Rusi stiahli, aby doplnili zásoby.

13:50 Spojené štáty robia všetko pre to, aby vojna na Ukrajine pokračovala, vyhlásil v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. TASR o tom informuje podľa správy televízie Sky News. Čínsky minister zahraničných vecí Čchin Kang v utorok vyhlásil, že za predlžovaním a eskalovaním vojny na Ukrajine stojí "neviditeľná ruka".

Peskov na to reagoval slovami, že Čchin len žartoval a táto ruka nie je neviditeľná."V tomto si dovolíme s našimi čínskymi kolegami nesúhlasiť. Je to, samozrejme, žart. A viete, v čom spočíva? Nie je to neviditeľná ruka, je to viditeľná ruka – je to ruka Spojených štátov, ruka Washingtonu," uviedol Peskov.

13:40 Ruského aktivistu, ktorý na sociálnej sieti Telegram odsúdil spôsob, akým Rusko rozpútalo vojnu na Ukrajine, v utorok odsúdili na osem a pol roka väzenia. Moskovský súd ho uznal za vinného zo šírenia nepravdivých informácií o ruských ozbrojených silách. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

13:30 Ukrajina bude v NATO vítaná, ale vstúpiť môže až po vojne, tvrdí Weber.

13:00 Prvé tanky Leopard a systémy protivzdušnej obrany Patriot už dorazili na Ukrajinu „vďaka úsiliu Poľska“, povedal poľská obrana Mariusz Błaszczak v rozhovore pre španielsky Razon.

12:30 Ukrajina začala on-line formou rokovať o predĺžení čiernomorskej obilnej iniciatívy, ktorá v čase vojny umožňuje vývoz obilnín z ukrajinských čiernomorských prístavov. V utorok to pre agentúru Reuters uviedol nemenovaný zdroj z ukrajinskej vlády, informuje TASR. Ukrajina však o predĺžení danej dohody nerokuje priamo s Ruskom, uviedol zdroj. Dodal, že podľa poznatkov Kyjeva diskutujú o tejto záležitosti s Moskvou partneri Ukrajiny. "Situácia s rokovaniami je pomerne komplikovaná. Teraz veľa nezávisí od nás, ale od partnerov," povedal zdroj, ktorý si želal ostať v anonymite.

12:00 USA hodnotia schopnosti ukrajinských pilotov, aby zistili, ako dlho bude trvať ich výcvik na lietanie na stíhačkách F-16, uvádza CNN. V budúcnosti môže za rovnakým účelom prísť do USA ďalších 10 ukrajinských pilotov.

11:30 Maďarské Národné zhromaždenie začne v utorok rokovať o vládnom návrhu uznesenia k výročiu vypuknutia rusko-ukrajinskej vojny. Predkladateľmi návrhu sú predseda frakcie Fideszu Máté Kocsis a predseda frakcie KDNP István Simicskó. S odvolaním sa na webovú stránku komerčnej televízie ATV o tom informuje spravodajca TASR. Parlament v návrhu uznesenia okrem iného vyjadruje záväzok k mieru, odsudzuje vojenskú agresiu Ruska a uznáva právo Ukrajiny na sebaobranu. 

11:00 CNN: Čínsky minister zahraničných vecí porovnáva hypotetickú vojenskú pomoc pre Rusko s pomocou USA pre Taiwan. "Prečo USA žiadajú Čínu, aby neposkytovala zbrane Rusku, zatiaľ čo ona naďalej predáva zbrane Taiwanu?" Qin Gang povedal počas tlačovej konferencie 7. marca.

10:30 Semen Kryvonos, novovymenovaný šéf Národného protikorupčného úradu Ukrajiny (NABU), v minulosti zastával funkcie spojené s protikorupčnými reformami. Sám však čelil obvineniam z korupcie.

10:00 Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva: Ukrajinské sily „pravdepodobne stabilizovali“ svoj obranný perimeter v Bakhmute. Správa prichádza po tom, čo prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že medzi ním a ukrajinskou armádou existuje konsenzus, že ukrajinské sily by mali mesto naďalej držať.

9:30 Čínsky minister zahraničných vecí Čchin Kang v utorok vyzval na riešenie konfliktu na Ukrajine prostredníctvom mierových rokovaní. Možné dodávky zbraní z Číny do Ruska zároveň prirovnal k predaju amerických zbraní Taiwanu. TASR o tom informuje na základe správ agentúry DPA a stanice CNN. Podľa neho v spojitosti s konfliktom na Ukrajine musia byť rešpektované "zákonné záujmy všetkých strán". Čína touto slovnou formuláciou zvyčajne dáva najavo svoju podporu Rusku, komentuje DPA.

9:00 Ukrajina, ktorá už dlhšie žiada spojencov o viac ťažkých zbraní, požiadala Spojené štáty o kontroverznú kazetovú muníciu. V utorok o tom informoval portál britskej stanice Sky News a tlačová agentúra Reuters, na ktoré sa odvoláva TASR. Kyjev chce údajne kazetové bomby MK-20 rozmontovať, aby z nich získal protipancierové bombičky, ktoré potom plánuje zhadzovať z dronov na ruské jednotky.

8:30 USA a Litva sa zaväzujú poskytnúť podporu, „kým Ukrajina nezvíťazí“. Minister zahraničných vecí Antony Blinken a minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis sa zaviazali pokračovať v poskytovaní podpory Kyjevu, „kým Ukrajina nezvíťazí“, pričom vyzvali spojencov a partnerov, aby urobili to isté.

8:00 Bezpečnostná služba Ukrajiny zlikvidovala sieť nelegálnych kasín, ktoré počas okupácie Chersonu pracovali pre ruské okupačné orgány.

7:30 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 7. marcu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

7:00 Ukrajinská záchranárka získala ocenenie Ženy odvahy ministerstva zahraničia. Ministerstvo zahraničných vecí udelilo ukrajinskej zdravotníčke Julii „Taira“ Paievskej, ktorá strávila mesiace v ruskom zajatí, ocenenie International Women of Courage (IWOC).

6:30 Na osem rokov nápravných prác odsúdili v pondelok ruského novinára na voľnej nohe Andreja Novašova po tom, čo ho súd uznal vinným z vedomého šírenia falošných informácií o ruskej armáde. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

O konečnom verdikte, ktorý vyniesol súd v Kemerovskej oblasti na Sibíri, informoval Novašovov bývalý zamestnávateľ Siberia.Realities, miestny projekt americkej rozhlasovej stanice Rádio Slobodná Európa, ktorú ruské úrady označili za "zahraničného agenta".

6:15 Volodymyr Zelenskyj sa vyjadril k videu streľby na ukrajinského vojnového zajatca "Dnes sa objavilo video, na ktorom okupanti brutálne zabili bojovníka, ktorý im odvážne povedal do tváre: "Sláva Ukrajine!". Chcem, aby sme všetci spoločne, jednotne odpovedali na jeho slová: "Sláva hrdinom! Sláva hrdinom! Sláva Ukrajine!" A nájdeme vrahov," povedal Zelenskyj vo svojom každodennom večernom video prejave.

6:00 Dvaja najvyššie postavení ukrajinskí generáli súhlasia s tým, aby Ukrajina pokračovala v obrane Rusmi obliehaného mesta Bachmut na východe krajiny. Uviedla to kancelária prezidenta Volodymyra Zelenského po jeho dnešnej porade s veliteľmi. Podľa armádneho hovorcu bude Ukrajina brániť Bachmut tak dlho, kým bude spôsobovať straty nepriateľovi. Zelenskyj večer doplnil, že žiadna časť Ukrajiny nemôže byť "opustená", zatiaľ čo sa množili špekulácie o ukrajinskom ústupe.

Ukrajinskí vojaci budú pokračovať v obrane každej časti krajiny

"Povedal som náčelníkovi štábu, aby našiel vhodné sily na pomoc chlapcom v Bachmute. Neexistuje žiadna časť Ukrajiny, o ktorej by sa dalo povedať, že ju možno opustiť," vyhlásil Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom príhovore. Ukrajinský prezident ďalej dodal, že ukrajinskí vojaci "budú pokračovať v obrane každej časti krajiny" a príde čas, keď bude "oslobodené každé mesto a každá dedina" na Ukrajine.

Východoukrajinský Bachmut, o ktorý sa v súčasnosti už niekoľko mesiacov vedú zúrivé boje, sa podľa AFP stal akousi symbolickou cenou vo vojne Ukrajiny s Ruskom. Mesto malo pred vojnou viac než 70.000 obyvateľov, v súčasnosti ich je približne 5000. Mesto je takmer úplne zničené v dôsledku ruského bombardovania.

Bachmut nemá výraznejší strategický význam

Bachmut nemá výraznejší strategický význam a analytici tvrdia, že jeho možné obsadenie neprinesie v konflikte veľký obrat. Zelenskyj v príhovore spomenul aj zábery kolujúce na sociálnych sieťach, ktoré zaznamenávajú, ako ruskí vojaci zabíjajú ukrajinského vojnového zajatca. ''Dnes sa objavilo video, na ktorom okupanti brutálne zabili bojovníka, ktorý im odvážne povedal do tváre: 'Sláva Ukrajine!' Chcem, aby sme všetci spoločne a jednotne odpovedali na jeho slová: 'Sláva hrdinovi! Sláva hrdinom! Sláva Ukrajine!' A vrahov nájdeme," povedal. 

"Vďaka našej jednote, nášmu odhodlaniu, vďaka tomu, že si vážime celú Ukrajinu a každého Ukrajinca, presne poznáme výsledok tejto vojny. Poznáme ho už od prvých dní vojny," dodal Zelenskyj, ktorý zároveň poďakoval každému, kto v súčasnosti bojuje za Ukrajinu.

Vojna na Ukrajine zmenila atmosféru v Európe 

Bezpečnosť je v Európe  vzhľadom na ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu najdôležitejšou otázkou, citoval v pondelok dočasne povereného slovenského premiéra Eduarda Hegera, ktorý absolvoval dvojdňovú pracovnú návštevu Izraela, denník The Jerusalem Post.

"Témou číslo jeden je poskytnutie bezpečnosti a ochrany pre našich občanov. To je dôvod, prečo je pre nás Izrael skvelým partnerom, pretože obstarávame radarový systém, ktorý nahradí náš starý, desaťročia využívaný systém a poskytne úplne novú úroveň ochrany nášho vzdušného priestoru," dodal Heger, podľa ktorého vojna na Ukrajine "zmenila atmosféru v Európe".

"Rozumieme tomu, že Ukrajinci nebojujú len za svoje vlastné územie a svoje vlastné hodnoty. Bojujú aj za naše hodnoty a bezpečnosť, pretože jednu vec vieme - nechceme, aby Slovensko hraničilo s Ruskom," podotkol ďalej premiér SR pre Jerusalem Post. Nedá sa podľa neho vylúčiť, že sa ruský prezident Vladimir Putin nezameria aj na Slovensko; stačí sa pozrieť na to, ako Putin šiel najskôr po Kryme a potom po celej Ukrajine, upozornil.

"Podporujeme Ukrajinu v získaní jej územnej celistvosti a preto je také dôležité, aby jej západný svet poskytol všetku potrebnú pomoc vrátane vojenskej," dodal Heger. Slovenský premiér podľa denníka nekomentoval rozhodnutie Izraela neposkytnúť Ukrajine zbrane na obranu proti ruskej vojenskej invázii. "Vo všeobecnosti sme diskutovali o vojne na Ukrajine a ja som uviedol európsky pohľad," povedal Heger. Toto je vojna, ktorá sa dotýka bezpečnosti Slovenska, Európy a "celého sveta", zdôraznil pre Jerusalem Post.

Heger sa v nedeľu v Jeruzaleme stretol s izraelským predsedom vlády Benjaminom Netanjahuom. Diskutovali o prehĺbení spolupráce medzi oboma krajinami, najmä v oblasti technológií, inovácií a cestovného ruchu, ako aj o regionálnych otázkach. Slovenský premiér dodal, že spolu hovorili aj o zmluve Ministerstva obrany SR z roku 2021 o obstaraní radarového systému z Izraela, ako aj o prehĺbení vzájomných vzťahov v oblasti cestovného ruchu.
 

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu