Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na pochod za práva LGBTQ komunity v Sydney prišlo 50 000 ľudí: Medzi nimi bol aj premiér

Festival WorldPride v Sydney Zobraziť galériu (3)
Festival WorldPride v Sydney (Zdroj: SITA/AP Photo/Rick Rycroft)

SYDNEY - Približne 50.000 ľudí sa v nedeľu v austrálskom meste Sydney zúčastnilo na poslednom dni medzinárodného festivalu WorldPride na podporu LGBTQ komunity. Medzi účastníkmi pochodu, ktorý viedol cez tamojší prístavný most, bol aj premiér Anthony Albanese, informuje agentúra Reuters.

"Posledných 17 dní predstavovalo úžasný moment jednoty a osláv rozmanitosti v austrálskej spoločnosti a tiež svetu vyslalo správu, že nás to obohacuje," povedal Albanese.

Na pochod za práva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rick Rycroft)

"Myslím si, že to vysiela odkaz o pokroku, ktorý sme dosiahli v krajine," povedal pre agentúru AFP jeden z účastníkov Thomas Lemon. Ocenil inkluzívny charakter podujatia, na ktoré prišli "ľudia akéhokoľvek veku, rasy, z ktorejkoľvek krajiny".

Doprava bola uzavretá

Organizátori vyjadrili nádej, že vyšlú silné posolstvo čo sa týka požiadaviek na rovnosť pre členov LGBTQ komunity vo svete. Počas niekoľkých hodín, kým ľudia odetí v dúhových vlajkách a farebných odevoch prechádzali mostom, bola doprava na mieste uzavretá.

Na pochod za práva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rick Rycroft)

Globálne podujatie WorldPride organizuje asociácia InterPride. Od roku 2017 sa koná vždy v nepárnom roku - pred dvoma rokmi sa festival uskutočnil v Kodani. Reuters pripomína, že načasovanie festivalu pripadá na piate výročie, odkedy Austrália schválila zákon umožňujúci uzavretie manželstva pre homosexuálne páry.

Viac o téme: PochodPremiérSydneyLGBTQAnthony Albanese
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu