Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

VOJNA na Ukrajine Deň tristosedemdesiaty siedmy (6. marca 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

KYJEV — Ukrajinská armáda vedie v regióne Donbas "bolestivé a ťažké" boje, ktorých ohniskom je momentálne mesto Bachmut. Vo svojom pravidelnom večernom príhovore to v nedeľu podľa agentúry AFP uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE:

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 375 

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 375 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

22:00 Rusko v pondelok vyhlásilo, že jeho mierovým jednotkám sa podarilo zastaviť prestrelku medzi Azerbajdžancami a Arménmi v spornom Náhornom Karabachu, ku ktorej došlo v nedeľu a zahynulo pri nej päť osôb. Proarménske separatistické orgány na margo víkendového incidentu uviedli, že "sabotážna skupina azerbajdžanských ozbrojených síl spustila paľbu na auto patriace pasovému a vízovému oddeleniu polície".

Azerbajdžanské ministerstvo obrany túto verziu poprelo a uviedlo, že jeho jednotky sa snažili zastaviť vozidlá so zbraňami, keď "sa strieľalo na azerbajdžanských vojakov". Vďaka úsiliu príslušníkov ruských mierových jednotiek sa potýčku podarilo zastaviť," uviedol vo vyhlásení ruský rezort diplomacie.

21:53 Guvernér žiada civilistov v Dnepropetrovskej oblasti, aby vrátili zbrane vydané, keď sa začala vojna v plnom rozsahu.Civilisti v regióne musia vrátiť strelné zbrane a strelivo, ktoré im poskytla polícia, keďže situácia v Dnepropetrovskej oblasti sa „stabilizovala“, povedal guvernér Serhii Lysak.

21:50 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v pondelok apeloval na Medzinárodný trestný súd (ICC), aby preskúmal zábery kolujúce na sociálnych sieťach, ktoré zaznamenávajú, ako ruskí vojaci zabíjajú ukrajinského vojnového zajatca. Kuleba mal na mysli zrejme amatérske zábery, ktorého zachytávajú zadržaného neozbrojeného muža stojaceho v plytkej priekope, oblečeného v maskáčoch a fajčiaceho cigaretu a zastreleného bezprostredne po tom, čo zvolal: "Sláva Ukrajine".

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Zobraziť galériu (5)
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba  (Zdroj: SITA/Valentyn Ogirenko/ Pool Photo via AP)

Agentúra AFP, ktorá o videu i o Kulebovej výzve informovala, nedokázala z nezávislých zdrojov overiť, kde a kedy boli zábery natočené. Nemohla potvrdiť ani to, či je na nich – ako uvádzajú niektorí ukrajinskí predstavitelia a používatelia sociálnych sietí – zastrelený ukrajinský vojnový zajatec.

Minister Kuleba vo svojom statuse na sociálnych sieťach označil toto video za hrôzostrašné a za ďalší dôkaz, že vojna rozpútaná Ruskom voči Ukrajine "je genocída". Podľa Kulebu je nevyhnutné, aby prokurátor Medzinárodného trestného súdu Karim Khan okamžite začal vyšetrovanie "tohto ohavného vojnového zločinu". "Páchatelia musia čeliť spravodlivosti," dodal minister.

21:40 Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl vo svojej večernej aktualizácii uviedol, že Rusko pokračovalo v útokoch na Bakhmut a jeho okolie „bez ohľadu na svoje straty“.

21:30 Ukrajinská armáda tvrdí, že Rusko za posledných 24 hodín zasiahlo svoje pozície pri Bakhmute 130-krát.

20:21 Zelenskyj vykonáva personálne zmeny v bezpečnostnej službe. Prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal zástupcu šéfa ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) Oleksandra Jakuševa, manažérov dvoch oddelení, a šéfov SBU v dvoch ukrajinských regiónoch.

19:39 Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) informovala o zadržaní bývalého militanta bojujúceho v rámci moskvou vedeného práporu Sparta v Doneckej oblasti.

19:20 Ukrajinské ministerstvo hospodárstva výrazne znížilo svoju prognózu rastu ekonomiky v tomto roku 2023 na 1 %. Uviedla to tlačová agentúra Interfax Ukrajina v pondelok s odvolaním sa na štátneho tajomníka ministerstva Oleksija Soboleva. Ministerstvo predtým predpokladalo, že ekonomika, ktorá minulý rok v dôsledku ruskej invázie klesla zhruba o tretinu, tento rok vzrastie o 3,2 %.

18:57 Ukrajinský operátor dronu ukázal skutočnú majstrovskú triedu v doručovaní „darov“ okupantom neďaleko Siversk, keď nasmeroval svoje „kamikadze“ priamo na hlavu ruského mobiku trčiaceho z tanku.

18:30 Komisárka Rady Európy (RE) pre ľudské práva Dunja Mijatovičová v pondelok po návšteve Ukrajiny vyzvala na konkrétne riešenia, aby sa ukrajinské deti odvlečené Ruskom mohli opätovne spojiť so svojimi rodinami. Rusko podľa nej tým, že nevracia ukrajinské deti oddelené od rodín a ich zákonných zástupcov, vážne porušuje ľudské práva.

Dunja Mijatovičová
Zobraziť galériu (5)
Dunja Mijatovičová  (Zdroj: TASR/AP Photo/Darko Bandic)

Ako pokračovala, ruská agresia na Ukrajine viedla k vysídleniu miliónov ľudí, čím sa mnohé deti vystavili riziku odlúčenia od rodičov alebo opatrovateľov. Tisíce ukrajinských detí, vrátane celých sirotincov a ústavov starostlivosti, boli evakuované do iných miest na Ukrajine a do iných štátov Európy. Komisárka zdôraznila potrebu posilniť identifikáciu a registráciu detí bez sprievodu v Európe a zaviesť postupy, aby sa našli ich rodiny a deti sa mohli s nimi znova spojiť.

Niektoré ukrajinské deti odvezené do Ruska dostali ruské občianstvo

"Mnoho ukrajinských detí postihnutých vojnou bolo odvezených alebo skončilo v Ruskej federácii alebo na územiach Ukrajiny okupovaných Ruskom. Okolnosti takýchto prípadov sa značne líšia," uviedla Mijatovičová. Dodala, že niektoré ukrajinské deti odvezené do Ruska dostali ruské občianstvo, aby mohli byť neskôr adoptované.

Jednou kategóriou sú siroty a deti z ústavov z regiónov Ukrajiny okupovaných Rusmi, ktoré boli odvezené do Ruska od roku 2014. Iné deti boli odvlečené z opatrovateľských ústavov nachádzajúcich sa v regiónoch Ukrajiny, ktoré sa po 24. februári 2022 dostali pod kontrolu ruských síl.

17:54 Zatknutie ruského opozičného aktivistu Vladimira Kara-Murzu predĺžili o šesť mesiacov v prípade „fejkov“ o ruskej armáde.

17:12 V Orli sa konala vlastenecká súťaž s názvom „Make-up for Camouflage“. Tváre mladých ľudí boli pomaľované symbolmi Z s motívmi národných močiarov.

17:00 Vojenská správa: 1 zabitý, 1 zranený výbušným zariadením v Chersonskej oblasti. Obete obrábali pole v obci Zelenyi Hai, keď ich traktor narazil do výbušného zariadenia, ktoré zanechali ruské jednotky počas okupácie, informovala regionálna správa.

16:20 Polícia zistila, že medzi 5. a 6. marcom 2022 ruská armáda zastrelila 10 vozidiel na uliciach Oleha Koshevoho a Nezalezhnosti. V dôsledku útokov zahynulo deväť ľudí snažiacich sa o evakuáciu a ďalších 12 bolo zranených.

15:45 Vyšetrovatelia identifikovali 3 príslušníkov ruskej armády, ktorí sa údajne podieľali na streľbe na ukrajinských civilistov, ktorí sa snažili ujsť z Irpinu v marci 2022.

15:00 Ruská bezpečnostná služba (FSB) v pondelok oznámila, že zmarila pokus o atentát na kontroverzného magnáta spájaného s Kremľom. Tajná služba označila za organizátora útoku zakladateľa Ruského dobrovoľníckeho zboru, ktorý sa minulý týždeň prihlásil k cezhraničnému vpádu na územie Brianskej oblasti susediacej s Ukrajinou.

Terčom údajného útoku mal byť predseda predstavenstva skupiny spoločností Cargrad Konstantin Malofejev, uviedla FSB vo svojom vyhlásení. Agentúra AFP uviedla, že Malofejev je podnikateľ napojený na Kremeľ, ktorého Spojené štáty obvinili z porušovania sankcií. Washington minulý mesiac uviedol, že jeho zhabaný majetok bude presmerovaný na "podporu ukrajinského ľudu".

Podľa vyhlásenia FSB bol pokus o zabitie Malofejeva naplánovaný podľa rovnakej schémy, aká bola použitá pri vražde Darie Duginovej, dcéry politológa Alexandra Dugina, – odpálením improvizovaného výbušného zariadenia pripevneného pod autom. K tomuto útoku došlo vlani v auguste na predmestí Moskvy a Duginova dcéra pri výbuchu nálože zahynula. FSB okrem svojho vyhlásenia zverejnila aj dve videá, z ktorých jedno údajne ukazovalo okamih, keď boli výbušniny umiestňované pod auto, a druhé po deaktivácii a odstránení výbušniny robotom.

14:36 Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v pondelok povedal, že Kyjev splnil odporúčania Európskej únie pre začatie prístupových rokovaní.Šmyhal pripomenul, že vláda vymenovala nového šéfa Národného protikorupčného úradu Ukrajiny (NABU) Semena Kryvonosa, čo je jedna zo série reforiem požadovaných Európskou úniou. Premiér na sociálnej sieti spresnil, že jeho krajina splnila všetkých sedem požiadaviek EÚ. "To potvrdzuje naše odhodlanie posunúť sa tento rok k začatiu prístupových rokovaní," dodal.

Nový premiér Ukrajiny Denys Šmyhaľ
Zobraziť galériu (5)
Nový premiér Ukrajiny Denys Šmyhaľ  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

14:20 Zábery zo zničenej Maryinky. Mesto bolo zrovnané so zemou.

14:15 Hlavní velitelia ukrajinskej armády súhlasia s udržiavaním obranných pozícií vo východoukrajinskom meste Bachmut, ktoré obliehajú ruské sily. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa stretol s velením armády, ktoré sa vyslovilo za "pokračovanie obranných operácii a ďalšie posilnenie ukrajinských pozícii v Bachmute".

13:45 Ruský prezident Vladimir Putin hovoril so svojím iránskym náprotivkom Ebráhímom Raísím o bilaterálnej spolupráci a spoločných infraštruktúrnych projektoch, oznámil v pondelok Kremeľ. 

Ruský prezident Vladimir Putin so svojím iránskym náprotivkom Ebráhímom Raísím
Zobraziť galériu (5)
Ruský prezident Vladimir Putin so svojím iránskym náprotivkom Ebráhímom Raísím  (Zdroj: TASR/AP)

Putin a Raísí počas telefonického rozhovoru "pozitívne ohodnotili úroveň a dynamiku vývoja rusko-iránskych vzťahoch," uvádza Kremeľ. "Diskutovali o záležitostiach bilaterálnej spolupráce vrátane implementácie spoločných infraštruktúrnych projektov," dodáva Kremeľ.

13:02 Ukrajinská vláda vymenovala nového šéfa Národného protikorupčného úradu Ukrajiny (NABU) Semena Kryvonosa. Oznámila to v pondelok počas naživo vysielaného zasadnutia. Správu priniesol portál britskej televízie Sky News.

Kryvonos doteraz pracoval ako vedúci štátnej inšpekcie architektúry, urbanizmu a územného plánovania.Táto najnovšia výmena je súčasťou snahy Ukrajiny zakročiť proti korupcii, keďže sa uchádza o členstvo v Európskej únii. Vlani v júni sa stala kandidátskou krajinou EÚ, pričom Únia vyhlásila práve protikorupčné reformy za jednu z kľúčových požiadaviek pre jej členstvo.

Prezident Volodymyr Zelenskyj tento rok sľúbil, že urobí rázne zmeny v riadiacich funkciách štátu, pretože sa objavili obvinenia z korupcie na vysokej úrovni jeho vlády.

12:47 Ukrajinský dobrovoľnícky prápor Kraken pomocou samovražedného dronu zničil radarovú vežu v Rusku. V pondelok o tom informoval portál britskej televízie Sky News. Prápor zverejnil video, ktoré podľa neho zachytáva útok kamikadze dronu na pozorovaciu vežu v ruskej Brianskej oblasti. Dron na záberoch vežu zasiahne a nasleduje výbuch. Prápor uviedol, že vežu "zničili" výzvedné sily.

12:46 Dobytie mesta Bachmut na východe Ukrajiny ruskou armádou by nutne neznamenalo, že Moskva opätovne prevzala iniciatívu v už viac ako rok trvajúcej vojne na Ukrajine, uviedol v pondelok americký minister obrany Lloyd Austin. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

"Myslím, že (Bachmut) má viac symbolickú ako strategickú a operačnú hodnotu," povedal šéf amerického Pentagónu počas návštevy Jordánska. Pád Bachmutu by podľa Austinových slov nemusel nutne znamenať, že Rusi zmenili priebeh bojov. Nedokáže však predpovedať, či a kedy môže Bachmut padnúť.

12:27 Ak Čína pošle Rusku zbrane, bude to mať následky. Uviedol to nemecký kancelár Olad Scholz v rozhovore pre spravodajskú televíziu CNN. TASR o tom informuje podľa pondelkovej správy televízie Sky News. Americkí predstavitelia nedávno varovali, že Čína môže ukončiť svoje neutrálne postavenie voči konfliktu na Ukrajine a začať Rusku dodávať zbrane a muníciu.

Reportér CNN sa Scholza spýtal, či si dokáže predstaviť sankciovanie Číny v prípade, ak by pomohla Rusku. "Myslím si, že by to malo následky. No teraz sme vo fáze, kde dávame jasne najavo, že toto by sa stať nemalo. Cítim sa relatívne optimisticky, že naše požiadavky v tomto prípade uspejú, no musíme to sledovať a byť veľmi opatrní," odpovedal nemecký kancelár. Bližšie informácie o tom, o aké dôsledky by mohlo ísť, Scholz neuviedol.

11:21 Ukrajinské vzdušné sily oznámili, že v noci na pondelok zostrelili 13 dronov vypustených z územia južného Ruska. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Ruské sily podľa ukrajinského letectva vypustili 15 dronov typu Šáhid iránskej výroby z Brianskej oblasti, ktorá sa nachádza severovýchodne od Kyjeva. Ukrajinci zostrelili 13 z nich. Šéf vojenskej administratívy Kyjeva Serhij Popko povedal, že drony smerovali na Kyjev. V tomto meste sa v pondelok skoro ráno rozozvučali výstražné sirény.

10:33 Ruská armáda nasadzuje v dôsledku vysokých strát vojenskej techniky na front na Ukrajine 60-ročné tanky T-62. Uviedlo to v pravidelnej správe o situácii na Ukrajine britské ministerstvo obrany, informuje TASR podľa správ denníka The Guardian a televízie Sky News. "Od leta 2022 bolo zo skladov vybraných približne 800 tankov T-62 a u niektorých z nich bol vylepšený zameriavací systém... tieto typy starých vozidiel však majú na modernom bojovom poli mnohé zraniteľnosti vrátane absencie moderného reaktívneho panciera," uviedol britský rezort.

10:11 Dvaja vysokopostavení predstavitelia nemeckej vládnej Sociálnodemokratickej strany (SPD) v pondelok navštívili ukrajinskú metropolu Kyjev. Informovala o tom agentúra DPA. Spolupredseda SPD Lars Klingbeil s Rolfom Mützenichom, lídrom strany v Bundestagu (Spolkovom sneme), pricestovali do Kyjeva vlakom v pondelok v skorých ranných hodinách. Obaja politici absolvujú rozhovory s ukrajinskými vládnymi predstaviteľmi i poslancami.

9:56 Hraničnými priechodmi s Ukrajinou prešlo v uplynulom týždni (27. 2. - 5. 3.) na Slovensko 14.992 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 731 žiadateľov. Naopak na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 16.487 ľudí. Informovala o tom Kancelária ministra vnútra SR. Celkový počet osôb, ktoré vstúpili na územie SR od vypuknutia vojny na Ukrajine, je 1.259.006. Dočasné útočisko udelili 110.968 žiadateľom. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo od 24. februára 2022 1.045.623 ľudí.

9:15 Najmenej jedna osoba utrpela v pondelok zranenia, keď protivzdušná obrana v Belgorodskej oblasti na juhozápade Ruska zneškodnila tri rakety. Uviedol to miestny gubernátor Viačeslav Gladkov. Belgorodská oblasť susedí s ukrajinskou Charkovskou oblasťou a od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu sa už viackrát stala terčom ostreľovania. "Vie sa o jednom zranenom, mužovi s ranami od šrapnelov na ruke," uviedol gubernátor. Nenaznačil však, kto rakety na Belgorodskú oblasť vypálil, pričom v minulosti z podobných útokov obvinil ukrajinské sily.
       

8:55 Letecký poplach pred ruskými útokmi bol vyhlásený v pondelok ráno krátko po 08.00 h na juhu a juhovýchode Ukrajiny v oblastiach vrátane Mykolajivskej, Dnepropetrovskej, Záporožskej, Odeskej a Chersonskej, ako aj na západe vo Ľvovskej oblasti. Informovali o tom portály britského denníka The Guardian a britskej televízie Sky News. Letecký poplach bol neskôr rozšírený na celú Ukrajinu a na celom jej území bolo počuť sirény, ktoré varovali pred prípadnými ruskými údermi.

8:30 Radnica mesta Záporožie na juhu Ukrajiny vyhlásila na pondelok smútok za 13 obeťami raketového útoku na bytový dom z minulého týždňa. Oznámil to v nedeľu predstaviteľ radnice Anatolij Kurtev, na ktorého sa odvolal portál americkej televízie CNN. "Je to veľký žiaľ pre celé Záporožie. Preto je na zajtra v našom meste vyhlásený deň smútku. Spoločne si uctime drahú pamiatku každého, koho život bol v tú tragickú marcovú noc navždy prerušený," napísal v nedeľu Kurtev v aplikácii Telegram.

8:20 Pozícia Ruska na frontovej línii v Bachmute na východe Ukrajiny bude ohrozená, ak Moskva nedodá muníciu. Uviedol to v pondelok zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. "Ak sa vagnerovci teraz stiahnu z Bachmutu, skolabuje celý front... Situácia pre vojenské formácie brániace ruské záujmy nebude ružová," uviedol Prigožin. V piatok šéf wagnerovcov uviedol, že jeho jednotky "prakticky obkľúčili Bachmut". No v nedeľu povedal, že väčšina munície, ktorú mu Moskva vo februári prisľúbila, ešte nebola poslaná na front.
 

8:00 Ruský minister obrany Sergej Šojgu pricestoval na návštevu Mariupolu, uviedol podľa agentúry Interfax ruský rezort obrany.  Ministerstvo obrany uviedlo, že Šojgu v Mariupole navštívil nové multifunkčné zdravotnícke zariadenie a vznikajúcu štvrť tvorenú 12 päťpodlažnými domami. Zástupcovia tamojších úradov ho tiež informovali o stavbe vodovodu medzi ruskou Rostovskou oblasťou a okupovanou ukrajinskou Doneckou oblasťou. So Šojguom do Mariupolu prišiel jeho námestník Timur Ivanov, ktorý má na starosti ubytovanie vojakov a zdravotnícke zabezpečenie armády.

7:40 Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila 4 drony nad Dnepropetrovskou oblasťou. Guvernér Serhiy Lysak uviedol, že ukrajinské južné velenie zostrelilo bezpilotné lietadlá, pričom dodal, že „pravdepodobne išlo o Shahed“ teda bezpilotné lietadlá vyrobené v Iráne, ktoré Rusko použilo proti Ukrajine.

6:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a hlavný veliteľ ozbrojených síl generál Valerij Zalužnyj majú rozdielne názory na to, či by sa ukrajinská armáda mala stiahnuť z mesta Bachmut, o ktoré už mesiace zvádza ťažké boje s ruskými silami. TASR o tom informuje na základe správy portálu nemeckej spravodajskej televízie n-tv, odvolávajúcej sa na denník Bild.

"Chcel by som vzdať osobitný hold odvahe, sile a odolnosti vojakov bojujúcich v Donbase," povedal Zelenskyj. "Je to jedna z najťažších bitiek. Bolestivá a ťažká," dodal. AFP pripomenula, že región Donbas sa skladá z Doneckej a Luhanskej oblasti, ktoré Rusko anektovalo napriek tomu, že ich vojensky neovládlo.

Ukrajinskí predstavitelia tento týždeň informovali o čoraz zložitejšej situácii v okolí Bachmutu, ktorý je Rusko odhodlané obsadiť v rámci svojho cieľa ovládnuť celý Donbas. Mesto, ktorého symbolický význam prevýšil ten vojenský, keď sa boje oň začali naťahovať, je z veľkej časti v troskách.

Zelenskyj sa v nedeľu poďakoval jednotkám, ktoré "odrazili útoky, zničili okupanta, narušili nepriateľské pozície a logistiku a ochránili naše hranice a mestá". "Ďakujem celej armáde, gardistom, pohraničníkom, ktorí bránia náš štát na fronte Bachmut, Vuhledar, Avdijivka, Siversk, Svatove, Lyman a Záporožie," povedal Zelenskyj.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu