Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Náhoda alebo provokácia? Rusi spustili test balistickej strely, v tom čase mal Biden príhovor v Kyjeve

Ruský test balistickej strely počas návštevy Bidena v Kyjeve.
Ruský test balistickej strely počas návštevy Bidena v Kyjeve. (Zdroj: SITA/AP/Roscosmos Space Agency)

MOSKVA - Podľa amerických predstaviteľov vykonal Kremeľ test medzikontinentálnej balistickej strely v čase príhovoru amerického prezidenta Joea Bidena na Ukrajine. Rusko malo o tomto pokuse informovať Spojené štáty už vopred. V niektorých kruhoch sa však hovorí, že načasovanie testu nevhodné.

Medzikontinentálna balistická strela SARMAT, na Západe známa ako Satan II, bola podľa USA vypustená do vzduchu počas príhovoru prezidenta Joea Bidena. Rusi, ktorý tak spravili, mali už vopred USA informovať o svojom pokuse. Ako píše CNN, jeden z predstaviteľov USA uviedol, že pre Spojené štáty to nebola anomália a nepovažujú to za riziko ani eskaláciu vzťahov s Ruskou federáciou. 

Balistická strela Satan II je schopná niesť viacero jadrových hlavíc. Test, ktorý bol spustený počas Bidenovho prejavu, sa nevydaril. V minulosti však Rusko uskutočnilo niekoľko úspešných testov tejto zbrane. USA sa domnievajú, že pokiaľ by sa test vydaril aj tentoraz, prezident Vladimir Putin by svoj úspech spomenul počas utorňajšieho prejavu. 

Ruský prezident sa však nezmienil ani o plánovanom štarte rakety. Analytici sa však domnievajú, že vyslal nepriamy signál, keď vyhlásil, že Rusko pozastavuje platnosť zmluvy START o kontrole zbraní, ktorú podpísalo so Spojenými štátmi. Je to posledná a jediná platná zmluva medzi USA a Ruskom, ktorá reguluje počet jadrového arzenálu obidvoch krajín.  

Muselo to byť naplánované 

Podľa bližších informácií mal test začať tesne pred príchodom amerického prezidenta do Ukrajiny. Druhý zdroj potvrdil, že raketa bola odpálená v pondelok, avšak ohľadom načasovania sa už nevedel vyjadriť. Poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan povedal, že Rusko dostalo informáciu o príchode Bidena na Ukrajinu ešte v nedeľu večer 19. februára. Načasovanie odpálenia balistickej strely muselo byť preto vopred naplánované. 

Satan II predstavili Rusi verejnosti v roku 2016. Mal by mať dosah 11 000 kilometrov. Raketa môže niesť hlavicu s hmotnosťou 100 ton a bola navrhnutá ako nástupca R-36M Voevoda ICBM. Putin minulý rok varoval, že raketové testy prinútia uvažovať tých, ktorí sa snažia Rusko ohroziť.  

Úplná porážka? 

Ruská armáda čelila za posledný rok viacerým veľkým porážkam na Ukrajine a vo všeobecnosti zlyhala aj pri plnení svojich strategických cieľov. "Rusko je teraz globálnym vyvrheľom a svet je naďalej inšpirovaný ukrajinskou statočnosťou a odolnosťou. Stručne povedané, Rusko prehralo po strategickej, operačnej aj taktickej stránke," povedal minulý týždeň predseda Zboru náčelníkov štábov generál Mark Milley. Putin napriek týmto vyhláseniam zatiaľ nenaznačil, že rozmýšľa o prehodnotení vojny na Ukrajine, ktorú sám nazýva "špeciálnou vojenskou operáciou".  
 

Viac o téme: Test RuskoUSABalistická strelaVojna na UkrajineSarmatSatan II
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu