Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

VOJNA na Ukrajine Deň tristošesťdesiaty šiesty (23. februára 2023)

Dimitrij Medvedev Zobraziť galériu (4)
Dimitrij Medvedev (Zdroj: TASR/Yekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP))

KYJEV - Vo viacerých častiach Ukrajiny bude v nadchádzajúcich dňoch posilnená bezpečnosť z dôvodu nadchádzajúceho prvého výročia ruskej invázie na Ukrajinu, ktoré by mohlo spôsobiť eskaláciu ruských útokov. Informovala o tom stanica CNN citujúca z vyjadrení miestnych úradov. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE:

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 364

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 364 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:27 Lídri členských krajín Európskej únie vydali vo štvrtok spoločné vyhlásenie pri príležitosti prvého výročia ruskej invázie na Ukrajinu. "Spoločne s našimi medzinárodnými partnermi zaistíme, že Ukrajina zvíťazí, medzinárodné právo bude rešpektované, mier a územná celistvosť Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc budú obnovené a že Ukrajina bude obnovená a bude vykonaná spravodlivosť. Až do toho dňa nebudeme odpočívať," uvádza sa vo vyhlásení Európskej rady. Informujú o tom stanica CNN a denníka The Guardian.
       

21:16 Dodávka amerických tankov typu M1 Abrams na Ukrajinu by mohla trvať až dva roky. Vo štvrtok to uviedla štátna tajomníčka ministerstva obrany Spojených štátov Christine Wormuthová. Informuje denník The Guardian. Americký prezident Joe Biden na konci januára potvrdil, že Spojené štáty pošlú Ukrajine 31 tankov Abrams M1. Dodávku v hodnote 400 miliónov dolárov mali podľa pôvodných plánov zrealizovať v priebehu niekoľkých mesiacov

19:55 Ruské sily vypálili na územie Ukrajiny od začiatku invázie pred rokom tisíce rakiet. Celkovo bolo zaznamenaných približne 5000 raketových útokov, uviedol vo štvrtok zástupca náčelníka ukrajinského generálneho štábu Olexij Hromov. Informuje agentúra DPA.

19:52 Rusko sa pri šírení prokremeľskej propagandy uchyľuje k taktike používanej spamermi, keďže jeho sofistikovanejšie metódy zlyhali. Vo štvrtok to uviedla spoločnosť Meta, ktorá vlastní sociálne siete Facebook a Instagram. Informuje agentúra AFP.

19:45 Ukrajine treba pomáhať ďalej, je to v národnom a bezpečnostnom záujme Slovenska. Uviedol to dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) v súvislosti s výročím vypuknutia ruskej agresie. Zdôraznil, že Ukrajina bráni nielen svoju suverenitu a územnú celistvosť, ale aj hodnoty a bezpečnosť Slovenska.

18:55 Ukrajinská vláda počas už rok trvajúcej ruskej invázie vynakladá takmer celý štátny rozpočet určený na mierové časy na armádu. Vo štvrtok to v Kyjeve uviedol ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ, informuje televízia CNN. Schodok štátneho rozpočtu dosiahol vlani podľa Šmyhaľa zhruba 31 miliárd dolárov. "Tieto prostriedky sme získali od našich partnerov, väčšinou z EÚ, (skupiny) G7 a Spojených štátov a od medzinárodných finančných inštitúcií vrátane MMF (Medzinárodného menového fondu)," povedal novinárom.

18:30  Pri dnešnej návšteve Kyjeva španielsky premiér Pedro Sanchéz potvrdil, že Španielsko presunie na Ukrajinu šesť tankov Leopard 2 A4 a ďalšie štyri doručia v blízkej budúcnosti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a španielsky premiér Pedro Sánchez na spoločnej tlačovej konferencii v Kyjeve.
Zobraziť galériu (4)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a španielsky premiér Pedro Sánchez na spoločnej tlačovej konferencii v Kyjeve.  (Zdroj: TASR/ AP Photo/Emilio Morenatti)

18:17 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes uviedol, že nevidí žiadny čínsky plán na ukončenie vojny na Ukrajine.  Informovala o tom agentúra Reuters. Povedal, že o čínskych návrhoch vie iba z počutia, ale že je povzbudivé, že Peking zvažuje sprostredkovanie mieru."Radi by sme sa s Čínou stretli," povedal v Kyjeve novinárom po stretnutí so španielskym premiérom Pedrom Sánchezom. "Je to  záujme Ukrajiny," povedal.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a španielsky premiér Pedro Sánchez na spoločnej tlačovej konferencii v Kyjeve.
Zobraziť galériu (4)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a španielsky premiér Pedro Sánchez na spoločnej tlačovej konferencii v Kyjeve.  (Zdroj: TASR/ AP Photo/Emilio Morenatti)

17:20 V centre Moskvy usporiadali komunisti zhromaždenie na podporu vojny. Podľa hrubého odhadu sa nezhromaždilo viac ako 700 ľudí.

17:17 Ukrajinské súdy obžalovali za rok trvania ruskej invázie z vojnových zločinov takmer 300 osôb. Oznámila to vo štvrtok ukrajinská prokurátorka Myroslava Krasnoborová, ktorá koordinuje prípady vojnových zločinov v Haagu. "Masívne raketové útoky ničia civilnú infraštruktúru a mnohí ľudia tragicky prišli o život," povedala Krasnoborová. "Tieto škody nie je možné odčiniť, ale čo môžeme urobiť, je zabezpečiť, aby boli zodpovední postavení pred súd," zdôraznila. Informuje denník The Guardian.

16:48 Agentúra EÚ pre justičnú spoluprácu v trestných veciach (Eurojust) predstavila vo štvrtok dátové centrum zamerané na zber a analýzu dôkazov o zločinoch na Ukrajine. Informuje agentúra AFP. "Očakávame, že táto databáza bude v plnej prevádzke do leta tohto roka," uviedol predseda Eurojustu Ladislav Hamran. "Táto databáza je skutočnou inováciou pri stíhaní hlavných medzinárodných zločinov," dodal na tlačovej konferencii.

16:06 Aj rok po začiatku invázie Ruska na Ukrajinu prejavuje väčšina občanov členských krajín Európskej únie solidaritu s touto krajinou a podporuje opatrenia na podporu Ukrajincov. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Eurobarometra, ktorý bol zverejnený vo štvrtok. Európania vo veľkej miere podporujú aj zablokovanie ruských štátnych médií, ako sú Sputnik či Russia Today  a financovanie dodávok vojenského vybavenia Ukrajine zo strany EÚ.

15:55 Národná banka Ukrajiny vo štvrtok predstavila novú pamätnú bankovku pri príležitosti prvého výročia ruskej invázie na Ukrajinu, ktoré pripadá na 24. februára. Na bankovke sú vyobrazení traja ukrajinskí vojaci vztyčujúci štátnu vlajku Ukrajiny. Informuje agentúra Reuters. Na druhej strane bankovky v nominálnej hodnote 20 hrivien (0,51 eura) sa nachádzajú dve ruky zviazané páskou, čo symbolizuje vojnové zločiny, ktoré Rusko podľa Kyjeva pácha na Ukrajine.

15:41 Ruský útok na Charkovskú oblasť zanechal ľudí uväznených pod troskami. Ruskí okupanti zaútočili na mesto Kupiansk a okolitý okres Charkovskej oblasti dnes 23. februára. Od 12:34 boli ľudia pod troskami a na mieste boli záchranné zložky.

14:45 Skupina britských aktivistov vo štvrtok namaľovala na cestu pred ruským veľvyslanectvom v Londýne obrovskú ukrajinskú vlajku. Informuje agentúra Reuters. Aktivisti zo skupiny "Led By Donkeys" na ulici pred ambasádou nakrátko zastavili premávku a na každý z dvoch jazdných pruhov vyliali žltú a modrú farbu. Na asi 500 štvorcových metrov použili viac ako 300 litrov farby.

14:38 Maďarská diplomacia pracuje na príprave cesty premiéra Viktora Orbána do Kyjeva. Pre server Telex.hu to oznámil vo štvrtok minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v reakcii na otázku, prečo od vypuknutia vojny predseda vlády na rozdiel od iných vodcov európskych krajín nenavštívil Ukrajinu.

Viac o téme: RuskoUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu