Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VOJNA na Ukrajine Deň tristošesťdesiaty piaty (22. februára 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON/MOSKVA - Rusko vykonalo test medzikontinentálnej balistickej rakety, ktorý zrejme dopadol neúspešne. Stalo sa tak v čase, keď americký prezident Joe Biden v pondelok navštívil Ukrajinu. V utorok o tom informovala stanica CNN s odvolaním sa na dvoch amerických predstaviteľov oboznámených s touto záležitosťou. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 363

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 363 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:29 Poskytnutie stíhačiek Ukrajine by bolo podľa Sunaka komplikované. Britský premiér Rishi Sunak potvrdil, že jeho krajina je pripravená pomôcť iným krajinám, ktoré sa rozhodnú poskytnúť Ukrajine bojové lietadlá, ale argumentoval, že ich dodávka by bola komplikovaná.

21:02 Informáciu, že štátni zamestnanci boli nútení prísť do Lužník, potvrdil zdroj z kancelárie primátora. Putin zrejme spočiatku nerátal s úprimnou podporou Rusov.

20:40 Moskovským rozpočtovým organizáciám bolo nariadené poslať na míting s Putinom až 70 % svojich zamestnancov

Podľa denníka The Moscow Times úrady nariadili štátnym inštitúciám, aby zabezpečili účasť 70 % svojho personálu na Putinovom koncerte napriek pracovnému dňu.

20:10 Správy o tom, že Čína by sa mohla zapojiť do vojenskej podpory Ruska, označil za fámy, ktoré "sú zo strany USA a NATO šírené od začiatku ukrajinskej krízy". Vyhlásenia čínskeho ministerstva zahraničných vecí zazneli počas stretnutia Putina s Wang Yi v Kremli.

20:03 Pokus Kremľa dostať dodávky zbraní z Číny do armády okupantov zlyhal

Peking nezvažuje zaslanie "smrtiacej" pomoci Rusku na použitie vo vojne na Ukrajine, uviedol na stredajšom brífingu hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wenbin.

19:42 Počas ruských útokov prišlo o život najmenej 202 ukrajinských detí, ďalších 361 utrpelo zranenia. V stredu o tom na platforme Telegram informovala generálna prokuratúra v Kyjeve. 

Najviac detských obetí prokuratúra zaznamenala v Doneckej oblasti. Dodala, že bombardovanie poškodilo viac ako 1000 vzdelávacích inštitúcií, pričom 95 z nich bolo úplne zničených. Sky News pripomína, že mnohým školám na Ukrajine bolo odporučené prejsť od stredy na dištančnú formu vyučovania. Dôvodom tohto odporúčania sú obavy, že s blížiacim sa prvým výročím začiatku invázie Ruska na Ukrajinu sa útoky ruských síl zintenzívnia.

19:30 Česká republika dodala Ukrajine od začiatku ruskej invázie vojenskú pomoc v hodnote desať miliárd českých korún (približne 422 miliónov eur). Na bojisko poslala tanky, obrnené vozidlá, húfnice či muníciu. V stredu po rokovaní krajín Bukureštskej deviatky s americkým prezidentom Joe Bidenom to oznámil český premiér Petr Fiala.

Podľa Fialu sa Česko rozhodlo darovať Ukrajine ešte pred rozpútaním agresie Ruska delostreleckú muníciu. "Po vypuknutí vojny sme v spolupráci štátnych a komerčných subjektov v priebehu roka dodali na Ukrajinu 89 tankov, 226 bojových a obrnených vozidiel či 38 húfnic," spresnil predseda českej vlády. Tretina techniky pochádzala z armádnych skladov, z ktorých bolo odoslaných aj šesť protilietadlových systémov a štyri vrtuľníky.

19:08 Poslanec Zelenského strany obvinený z podplácania uzatvára dohodu o vine a treste. Oleksandr Trukhin, zákonodarca z vládnucej strany Sluha ľudu povedal, že uzavrel dohodu o vine a treste.

18:04 Česká vláda v stredu rozhodla o ďalšom poskytovaní humanitárnej pomoci Ukrajine, ktorú sprostredkuje Hasičský záchranný zbor ČR a Správa štátnych hmotných rezerv. Český minister vnútra Vít Rakušan zdôraznil, že touto pomocou chce predchádzať ďalšej potenciálnej utečeneckej kríze."Chcel by som vysvetliť českej verejnosti, že tento typ pomoci, napríklad dodávanie elektrocentrál vrátane káblových zväzkov a podobne (...), je v našom záujme," povedal Rakušan.

Česko by podľa neho malo Kyjevu pomôcť aj so zvládaním problémov s vnútorne vysídlenými utečencami v rámci Ukrajiny a so zaistením dostatočnej infraštruktúry. "Aby sme predchádzali nebezpečenstvu a potenciálnosti akejkoľvek ďalšej utečeneckej vlny, ktorá by mohla prísť, je v našom záujme týmto spôsobom pomáhať," vysvetlil Rakušan.

17:35 Maďarský premiér pohrozil, že bude vetovať sankcie EÚ proti Rusku Maďarský premiér Viktor Orbán sa vyhráža vetovaním predĺženia sankcií EÚ proti Rusku, ktoré sa musia každých šesť mesiacov obnovovať.

17:12 Keď stíhačku ukrajinského pilota Danyla Muraška zasiahla ruská strela, pokúsil sa odkloniť svoje lietadlo, aby nespadlo na obytné budovy. Námaha ho však prinútila letieť nižšie a stála ho drahocenný čas. Už sa nemohol bezpečne katapultovať.

16:52 Veľvyslanci Európskej únie pri Rade Európy súhlasili s predĺžením sankcií proti diktátorovi Lukašenkovi a jeho najbližším kruhom o rok.

16:25 Španielsko prevezie šesť tankov Leopard 2A4 na Ukrajinu, uviedla ministerka obrany Margarita Roblesová.Termín dodania zatiaľ nie je známy.

16:15 Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyhlásil, že Rusko bojuje na Ukrajine za svoje "historické územia". Uviedol to na štátom organizovanom zhromaždení v Moskve, ktoré sa oficiálne konalo pri príležitosti štátneho sviatku - Dňa obrancov vlasti -, pripadajúceho na 23. februára. 

"Od velenia armády som práve počul, že práve teraz prebiehajú boje o naše historické územia a o náš ľud," povedal Putin v krátkom prejave pred tisíckami ľudí mávajúcimi ruskými vlajkami na moskovskom štadióne Lužniki. Vyzdvihol tiež ruských vojakov, ktorí podľa neho na Ukrajine "hrdinsky a odvážne" bojujú. 

14:05 Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, hlasovala v stredu za pozastavenie účasti Ruska na Dohode o znížení počtu strategických zbraní (Nová dohoda START) so Spojenými štátmi. TASR o tom informuje podľa správy televízie Sky News. Podľa Sky News išlo o formalitu po utorkovom prejave ruského prezidenta Vladimira Putina, v ktorom oznámil, že Rusko od zmluvy odstupuje. Ruskí poslanci však počas hlasovania vystupňovali svoju rétoriku o jadrových zbraniach.

13:30 Španielsko pošle šesť svojich tankov Leopard nemeckej výroby Ukrajine, aby jej pomohli v boji proti Rusku. V stredu to oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová. TASR informuje podľa správy AFP. Týchto šesť tankov sa v súčasnosti opravuje a Španielsko môže poslať Ukrajine ďalšie Leopardy, "ak to bude potrebné a ak naši spojenci o to požiadajú", dodala ministerka v parlamente v Madride.

13:15 Čína v stredu kritizovala amerického prezidenta Joea Bidena za to, "že jednu vec hovorí a druhú robí". Čínske ministerstvo zahraničných vecí tak narážalo na rozhodnutie zostreliť čínsky balón, ktorý sa pohyboval vo vzdušnom priestore USA. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Vzťahy medzi Čínou a USA sa vyostrili začiatkom februára, keď Biden nariadil zostrelenie čínskeho balóna, ktorý bol podľa Washingtonu špionážnym zariadením. Peking tvrdí, že to bol zatúlaný civilný balón používaný na meteorologické účely.

13:00 Ruský prezident Vladimir Putin označil spoluprácu medzi Pekingom a Moskvou za dôležitú pre "stabilizáciu medzinárodnej situácie". Povedal to počas stretnutia s vedúcim ústrednej komisie Komunistickej strany Číny pre zahraničné vzťahy Wang Im v stredu v Moskve. TASR správu prevzala z agentúry AFP a webovej stránky stanice BBC. "Spolupráca medzi Čínou a Ruskom na celosvetovej scéne je veľmi dôležitá na stabilizáciu medzinárodnej situácie," povedal ruský prezident po stretnutí.

12:30 Rusko v stredu raketami zaútočilo na priemyselné zariadenia vo východoukrajinskom meste Charko a zranilo dvoch civilistov. TASR o tom informuje na základe správ stanice Sky News a denníka The Guardian.

Starosta Charkova Ihor Terechov v aplikácii Telegram oznámil, že na základe predbežných údajov bola jedna z mestských častí štyrikrát zasiahnutá. "Nepriateľ cieli na priemyselnú infraštruktúru," napísal. Informácie o útokoch a zranených na Telegrame potvrdil aj gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov.

12:00 Pápež František v stredu opätovne vyzval na prímerie v "absurdnej a krutej" vojne na Ukrajine. Uviedol to krátko pred výročím ruskej invázie na Ukrajinu, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. "Počet obetí, zranených, utečencov, vysídlených ľudí, skaza, ekonomické a sociálne škody hovoria samy za seba," povedal pápež počas generálnej audiencie vo Vatikáne.

11:30 Čoraz viac ľudí sa zhromažďuje na štadióne Lužniki v Moskve.

11:05 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa plánuje osobne zúčastniť na júlovom summite NATO v litovskom Vilniuse. Povedal to v stredu pre litovské médiá ukrajinský veľvyslanec v Litve Petro Bešta, informuje TASR podľa správe denníka The Guardian.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (3)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

11:00 Ruskí lídri sa musia zodpovedať za vojnové zločiny spáchané na Ukrajine, vyhlásil v stredu námestník poľského ministra zahraničných vecí Pawel Jabloňski. Informovala o tom tlačová agentúra PAP. "Celé ruské vedenie - Vladimir Putin, Sergej Lavrov, Sergej Šojgu a všetci ostatní, zodpovední za zločiny na Ukrajine - sa musí zodpovedať pred medzinárodným súdom," uviedol pre verejnoprávny spravodajský kanál TVPInfo Jabloňski. Dodal, že "sme schopní to docieliť".

10:40 Putinovi patrioti sa začínajú schádzať okolo štadióna Lužniki v Moskve.

10:30 Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) v stredu vyzvala, aby osoby zodpovedné za ruskú inváziu na Ukrajinu čelili právnym dôsledkom. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA. Od začiatku invázie na Ukrajinu 24. februára 2022 sa moskovské sily podľa AI dopustili vojnových zločinov a ďalších porušení humanitárneho medzinárodného práva.

"Medzinárodné spoločenstvo by malo urobiť všetko pre to, aby osoby zodpovedné za zločiny boli podľa medzinárodného práva postavené pred súd," uviedol vo vyhlásení Markus Beeko, generálny tajomník AI v Nemecku. "Zahŕňa to aj vyšetrovanie vysokopostavených vojenských veliteľov a civilných predstaviteľov," dodal.

10:15 Väčšina Poliakov je presvedčená, že vláda vo Varšave robí pri pomoci Ukrajine počas vojny s Ruskom dobrú prácu, ukázal nový prieskum verejnej mienky. V stredu o tom informuje TASR podľa poľskej tlačovej agentúry PAP. Až 71 percent opýtaných ohodnotilo pomoc poľskej vlády Kyjevu ako "určite dobrú" alebo "skôr dobrú".

10:00 Podľa čínskeho diplomata vzťahy medzi Moskvou a Pekingom "odolajú skúške vo forme premenlivej medzinárodnej situácie". Rusko a Čína majú podľa jeho slov "vynikajúcu" príležitosť na pokračovanie v úzkej strategickej spolupráci a kontaktoch s cieľom "chrániť spoločné strategické záujmy".

9:30 Člen Politbyra Ústredného výboru Komunistickej strany Číny Wang Yi rokuje s ruským ministrom zahraničných vecí Lavrovom.

9:00 Ruské ministerstvo obrany poprelo tvrdenia, že obmedzuje dodávky zbraní pre ruské bojové skupiny na Ukrajine a označilo ich za "absolútne nepravdivé". TASR o tom informuje podľa stredajšej správy denníka The Guardian.

"Všetky požiadavky na muníciu pre útočné jednotky sa plnia tak rýchlo, ako sa dá" uviedol rezort obrany. Zároveň prisľúbil, že nové dodávky munície dorazia v sobotu a tvrdenia o nedostatku označil za nepravdivé."Pokusy o vytvorenie rozkolu v mechanizme interakcie a podpory medzi ruskými (bojovými) skupinami sú kontraproduktívne a slúžia výlučne v prospech nepriateľa," cituje rezort televízia Sky News.

8:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prezradil, že nemárnil čas a nesledoval v utorok dvojhodinový prejav ruského prezidenta Vladimira Putina. TASR informuje podľa portálu britskej televízie Sky News. "Nesledoval som jeho príhovor, pretože práve vtedy boli teroristické útoky na Cherson," vysvetlil Zelenskyj. "Zranenia utrpelo 21 ľudí, šiesti boli zabití," dodal.

8:20 V Kyjeve sa bude testovať izraelský raketový varovný systém, uviedol ukrajinský veľvyslanec v Izraeli Jevgen Kornijčuk.

8:00 Konflikt medzi Prigožinom a ruským ministerstvom obrany sa stupňuje. Prigozhin povedal, že je pripravený poskytnúť vojenskej prokuratúre dôkazy, že ruské ministerstvo obrany nedodáva PMC „Wagner“ 80 % munície.

7:30 Vedenie Ruskej federácie nie je ani takmer rok od začiatku útočnej vojny na Ukrajine ochotné rokovať o ukončení konfliktu. Uviedla to nemecká Spolková spravodajská služba (BND), informovala v noci na stredu agentúra DPA. Predseda BND Bruno Kahl na otázku, či u ruského prezidenta Vladimira Putina pozoruje akúkoľvek vôľu dosiahnuť mier, odpovedal: "Vonkoncom nie. Momentálne mu ide o to, aby rozhodnutie našiel na bojisku a získal tam čo najviac výhod. A potom niekedy možno nadiktuje mier podľa svojich vlastných podmienok."

7:00 Taliansko nateraz neplánuje ukrajinským silám poskytnúť stíhačky, vyhlásila v utorok premiérka Giorgia Meloniová. Ako napísala stanica Sky News, túto pozíciu momentálne zastávajú viaceré európske krajiny. "Dodávka lietadiel aktuálne nie je na stole," odvetila Meloniová na otázku o prípadnom doručení moderných stíhačiek Kyjevu. "Ide o rozhodnutie, ktoré musí byť prijaté spoločne s medzinárodnými partnermi," dodala.

6:30 Ruský prezident Vladimir Putin v utorok popoludní anuloval dekrét z roku 2012 týkajúci sa zmrazeného konfliktu v Podnestersku. Ako napísala agentúra APA, tento dôležitý dekrét určoval, že definitívne riešenie konfliktu je možné výlučne za podmienky "zachovania suverenity, územnej celistvosti a neutrality Moldavskej republiky"

Moldavské médiá v utorok večer zhodne uviedli, že šéf Kremľa zrušením prezidentského dekrétu zo 7. mája 2012, de facto ukázal, že už nemieni uznávať suverenitu, územnú celistvosť ani neutralitu Moldavska.

6:20 Poľsko dodá Ukrajine 14 tankov Leopard 2 v „najbližších dvoch alebo troch týždňoch“ po dokončení výcviku ukrajinských jednotiek, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí krajiny.

6:00 Rusko tvrdí, že bude aj naďalej dodržiavať limity na počet jadrových hlavíc, ktoré sú zakotvené v Dohode o znížení počtu strategických zbraní (Novej dohoda START), a to aj napriek tomu, že sa od tejto dohody rozhodlo ustúpiť. TASR o tom informuje na základe správy stanice Sky News, podľa ktorej týmto vyjadrením Moskva čiastočne zmierňuje svoju rétoriku. 

"V záujme zachovania dostatočnej miery predvídateľnosti a stability vo sfére jadrových rakiet má Rusko v úmysle zachovávať zodpovedný prístup a bude naďalej prísne dodržiavať kvantitatívne obmedzenia stanovené v Novej dohode START," uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí. Rezort dodal, že bude aj naďalej informovať USA o svojich plánovaných testoch medzikontinentálnych balistických rakiet (ICBM).

Rusko vopred informovalo Spojené štáty o raketovom teste

Rusko vopred informovalo Spojené štáty o raketovom teste prostredníctvom dekonfliktných liniek alebo cez komunikačné linky s ruskou armádou, povedal jeden zo zdrojov. Druhý nemenovaný predstaviteľ USA uviedol, že tento test nepredstavoval pre Spojené štáty riziko. Dodal, že Washington toto konanie Moskvy nevyhodnotil ako eskaláciu.

Obaja uviedli, že test superťažkej medzikontinentálnej balistickej rakety novej generácie typu Sarmat, ktorá je schopná niesť viacero jadrových hlavíc, pravdepodobne zlyhal. Rusko túto raketu v minulosti už úspešne otestovalo, vrátane vlani v apríli, len dva mesiace po spustení vojenskej invázie na Ukrajinu. 

Ak by pozitívne dopadol aj pondelkový test, ruský prezident Vladimir Putin by ho podľa predstaviteľov USA spomenul vo svojom utorkovom prejave o stave krajiny, čo sa však nestalo. Šéf Kremľa ale v príhovore oznámil rozhodnutie odstúpiť od Dohody o znížení počtu strategických zbraní (Novej dohody START). Ide o poslednú platnú dohodu o kontrole zbrojenia medzi Ruskom a USA — dvoma najväčšími jadrovými mocnosťami. 

So šialencom ale nie je možné viesť rokovania

Príhovor ruského prezidenta, v ktorom označil za hlavného protivníka Spojené štáty a ich spojencov, svedčí o tom, že Vladimir Putin je stále zatvorený v bunkri a svoje fantázie považuje za realitu. So šialencom ale nie je možné viesť rokovania, napísal dnes poľský list Gazeta Wyborcza v komentári k dnešnému prejavu o stave krajiny, ktorý ruský líder predniesol pred členov parlamentu a ďalších členov vládnucej elity.

Príhovor prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina
Zobraziť galériu (3)
Príhovor prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina  (Zdroj: SITA/AP/Pavel Bednyakov)

"Svet, ktorý sa bál toho, čo povie Putin deň po historickej návšteve amerického prezidenta Joeho Bidena v Kyjeve, si môže s uľahčením oddýchnuť. Kremeľský vojvodca nepovedal prakticky nič nové, čo by sme neslýchali aspoň niekoľko rokov a najmä posledný rok. Predovšetkým sa neodhodlal k vyhláseniu totálnej vojny, k úplnému prestavaniu štátu na vojnovú koľaj a k veľkej mobilizácii vojakov, "uviedol komentátor.

Pri pohľade na Putinov prejav z varšavskej redakcie sa zdalo, že "človek, ktorý je úplne odtrhnutý od reality, sa pokúša vynadať svojim podriadeným, pretože tí, hoci hlasno tlieskajú, neveria až tak veľmi cieľom, ktoré ohlásil pri útoku na Ukrajinu. Strašil, že sú takí, ktorí radšej žijú a platia dane v cudzine ako vo vlasti. Tvrdil, že všetci - dokonca aj dôchodcovia s nízkymi príjmami - musia rovnako silno podporovať vojenské úsilie Ruska. Hrozil, že sa zradcovia vyrovnajú rýchlo a rozhodne".

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVlodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu