Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Eurokomisárka žiada prísnejšie kontroly v snahe zabrániť vstupu ruských špiónov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ATÉNY - Európska únia musí sprísniť vízové normy a bezpečnosť hraníc, aby zabránila vstupu ruských špiónov. Vyhlásila to v piatok eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová. Správu sme prevzali z agentúry AFP.

"Potrebujeme prísnejšie kontroly žiadostí o víza a väčšiu bezpečnosť na našich hraniciach," povedala Johanssonová na konferencii v Aténach pri príležitosti prvého výročia začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Pripomenula, že nový aktualizovaný Schengenský informačný systém (SIS) vstúpi do platnosti 7. marca. "Dnes je v rámci SIS kontrolovaná len polovica tých, ktorí vstupujú do Európskej únie s vízami. To znamená, že existuje veľa Rusov, ktorých nekontrolujú," uviedla.

Falošné pasy 

Kontroly biometrických údajov sú potrebné v prípade, že agenti používajú falošné pasy, povedala Johanssonová. Zároveň pripomenula, že vlani bolo z Európskej únie vyhostených približne 400 ruských špiónov. Eurokomisárka dodala, že pre ruského prezidenta Vladimira "Putina sme obrovskou hrozbou, pretože máme demokraciu". Podľa nej chce ruský prezident "zničiť Európsku úniu".

Viac o téme: KontrolyRuskoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu