Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zasadnutie OBSE vo Viedni sprevádzal bojkot prejavu a účasti Rusov: Zástupca Lotyšska ich poslal do ri*i!

Zasadanie Parlamentného zhromaždenia OBSE
Zasadanie Parlamentného zhromaždenia OBSE (Zdroj: TASR/ AP Photo/Heinz-Peter Bader)

VIEDEŇ - Dnes na zasadnutí Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ktoré sa konalo vo Viedni spôsobil zástupca Lotyšska mimoriadny rozruch. Prítomnosť ruských delegátov, ktorým Rakúsko udelilo víza ostro odsúdil. Dokonca parafrázoval slová Ukrajincov a poslal ich tam, kam patrila aj ich ruská vojenská loď.

Zasadnutie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu sprevádzajú medzinárodné protesty, bojkot a príchod Rusov zadným vchodom. Rakúsko im totižto umožnilo účasť na zasadnutí a udelilo ruským poslancom víza. Pred budovou rakúskeho Hofburgu sa preto zhromaždili ľudia, ktorí protestovali proti ich účasti na zasadnutí. V rukách držali transparenty, na ktorých označili Rusko za teroristický štát.

Kunsthalle predstavuje výstavu piatich umelcov Call me if you need me (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Na úvod zasadnutia venoval zástupca Lotyšska Richard Kols ruským delegátom pár slov: „V tejto miestnosti je zjavný problém, ktorému nie je venovaná pozornosť a to je ruská delegácia. Keby sa ma niekto spýtal, kto sú vojenskí zločinci, ukázal by som na ľudí, ktorí okupujú zadné lavice v tejto miestnosti. Sedíme tu akoby sa nič nestalo. Ospravedlňujem sa, ale využijem túto chvíľu. Mám odkaz pre Ruskú federáciu, ktorej delegáti sedia v tejto sále. Budem citovať ukrajinského obrancu (Hadieho ostrova v Čiernom mori na výzvu na kapituláciu pozn.red.) – Ruská vojenská loď, choď do ri*ti!“ Po jeho slovách sa v miestnosti ozýval smiech, informoval ukrajinský server lviv.media.

Ruská delegácia si údajne zašomrala, že je tam oprávnene a dožadovala sa rešpektu, ale márne. Potom čo nasledoval prejav šéfa ruskej delegácie Pjotra Tolstoja, niektorí delegáti vyvesili ukrajinské vlajky, no iní na protest opustili miestnosť. Ukrajina sa zasadnutia odmietla zúčastniť, pretože zastáva názor, že OBSE „účasťou vojenských štváčov urazila všetko, čo predstavuje“.

Rakúsko prítomnosť ruskej delegácie ospravedlnilo so slovami, že ako oficiálne sídlo organizácie OBSE je povinné vydávať víza všetkým delegáciám a taktiež chcú udržiavať dialóg. „OBSE je ústrednou platformou pre diplomaciu a pokračujúci dialóg medzi všetkými členskými štátmi. Rusko a Ukrajina sú naďalej členskými štátmi. Myslíme si, že je správne a dôležité, že táto platforma pre dialóg sa aj naďalej podporuje,“ uviedla Gabriele Juen, hovorkyňa rakúskeho ministerstvo zahraničia. Proti udeleniu víz bolo dvadsať krajín vrátane Veľkej Británie, Francúzska, ale aj Kanady.

Viac o téme: ViedeňOBSERuská delegáciaZástupca LotyšskaVíza pre ruskú delegáciu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu