Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

VOJNA na Ukrajine Deň tristošesťdesiaty ôsmy (25. februára 2023)

Ruská invázia na Ukrajine sa začala 24.2. 2022 Zobraziť galériu (4)
Ruská invázia na Ukrajine sa začala 24.2. 2022 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jose Luis Magana))

WASHINGTON - Na dodávku bojových lietadiel F-16 Ukrajine nie je podľa americkej armády teraz dôvod. V rozhovore so stanicou ABC News to povedal americký prezident Joe Biden, ktorý zaslanie týchto zbraní Kyjevu znova odmietol. Podľa neho Washington v súčasnosti poskytuje Ukrajine zbrane, ktoré jej armáda potrebuje na dosiahnutie územných ziskov na jar a lete.

Naživo z Ukrajiny

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajine prešiel rok

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajine prešiel rok (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:09 EÚ dnes prijala nové sankcie voči žoldnierskej Wagnerovej skupine, ktoré sa týkajú 11 jednotlivcov a siedmich subjektov. Sú medzi nimi aj dvaja velitelia žoldnierov, ktorí sa podieľali na bojoch pri východoukrajinskom Soledare, alebo veliteľ jednotiek v Mali. Okrem toho únia vo svojom rozhodnutí spomína aj porušovanie ľudských práv zo strany ruských žoldnierov v Stredoafrickej republike a v Sudáne.

20:56 Dve unesené ukrajinské deti, ktoré boli následne predvedené na Putinovom propagandistickom koncerte 22. februára prišli o matku v dôsledku ruského ostreľovania v Mariupole. S informáciou prišli nezávislé ruské médiá Important Stories..

20:25 Mesto Avdiivka v Doneckej je oblasti pod silnou paľbou, hlásia jedného zraneného. Podľa guvernéra Doneckej oblasti Pavla Kyrylenka ruské sily 25. februára spustili útoky na civilnú infraštruktúru mesta pomocou rakiet, MLRS a tankov.

19:50 Rusi zriadili mučiareň v meste Vasylivka v okupovanej časti Záporožskej oblasti, informoval generálny štáb. Mučiarne boli nájdené v mnohých predtým okupovaných oblastiach po ich oslobodení.

8:35 Litovčania zozbierali za mesiac na nákup radarov protivzdušnej obrany pre Ukrajinu celkovo 14 miliónov eur, oznámili v sobotu organizátori. Správu priniesol portál britského denníka The Guardian. Litovský prezident Gitanas Nausėda vo vyhlásení napísal: "V tomto kľúčovom okamihu musíme urobiť všetko, čo sa dá, aby sme zaistili pomoc ukrajinskému ľudu."

18:05 Ukrajinský prezident na Twitteri napísal, že očakáva "rázne kroky" proti ruskému jadrovému priemyslu a spoločnosti Rosatom zameranej na jadrovú energetiku, ako aj ďalší tlak na ruskú armádu a bankový sektor. Informoval o tom portál britského denníka The Guardian. Zelenskyj napísal tvít po tom, čo sa veľvyslanci Európskej únie v piatok dohodli na uvalení desiateho balíka sankcií na Rusko, ktorý ho má potrestať za inváziu na Ukrajinu.Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu na Twitteri napísal, že očakáva "rázne kroky" proti ruskému jadrovému priemyslu a spoločnosti Rosatom zameranej na jadrovú energetiku, ako aj ďalší tlak na ruskú armádu a bankový sektor. Informoval o tom portál britského denníka The Guardian. V tvíte uviedol: "Desiaty balík sankcií EÚ je zameraný na ruský vojenský priemysel, na propagandu a finančný systém. Tlak na ruského agresora sa musí zvyšovať: očakávame rázne kroky proti Rosatomu a ruskému jadrovému priemyslu, viac tlaku na armádu a bankovníctvo."

17:55 Ukrajinský prezident nechal pri príležitosti výročia začiatku vojny na Ukrajine nahliadnuť do svojho súkromia. Kamere novinára Dmytra Komarova ukázal, kde od začiatku ruskej invázie žije, a divákov pustil aj do svojho šatníka, v ktorom prevažuje vojenské oblečenie. "Tu žijem rok," hovorí Zelenskyj na záberoch, ktoré zverejnil na twittere poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko. Podľa nich je v Zelenskej izbe v prezidentskom paláci v centre Kyjeva len niekoľko málo kusov nábytku: lôžko, stôl, televízia či kreslo.

17:45 Na celom území Ukrajiny bol vyhlásený letecký poplach.

17:00 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v piatok, na výročie začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, absolvoval dlhý rozhovor so svojím ruským kolegom Vladimirom Putinom. Informuje agentúra Reuters. "Poviem vám tajomstvo, včera večer sme (s Putinom) dlho diskutovali o rôznych témach," citoval Lukašenka kanál na sociálnej sieti prepojený s tlačovou službou úradu bieloruského prezidenta. Ďalšie podrobnosti o rozhovore však bezprostredne neboli zverejnené.

16:30 Výbuch nášľapnej míny zabil 2 farmárov v Chersonskej oblasti. Ďalší civilista bol zranený pri výbuchu nástražného zariadenia neďaleko riečneho prístavu v regionálnom hlavnom meste Cherson. Podľa správy bol 63-ročný muž hospitalizovaný.

16:00 Európska únia dnes oficiálne schválila ďalší, už desiaty balík sankcií proti Rusku kvôli jeho vpádu na Ukrajinu. Nové opatrenia zasiahnu banky, export technológií využiteľných na vojenské účely alebo vývoz ruských surovín. Rozšíri sa tiež sankčný zoznam, na ktorý pribudne 121 mien jednotlivcov a organizácií, pre ktoré platia obmedzenia nakladať s majetkom a zákaz ciest do únie. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prijatie sankcií privítal, zároveň vyzval na ďalšie zvyšovanie tlaku na Rusko.

15:55 Najmenej 10.000 ľudí sa v sobotu zhromaždilo v Berlíne pred Brandenburskou bránou a žiadalo zahájenie mierových rokovaní s Ruskom na ukončenie vojny na Ukrajine. Zhromaždenie, ktoré sa uskutočnilo deň po výročí začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, zorganizovali nemecká poslankyňa z krajne ľavicovej strany Die Linke Sahra Wagenknechtová a Alice Schwarzerová, novinárka a aktivistka za práva žien.

Zhromaždenie za mier v Berlíne.
Zobraziť galériu (4)
Zhromaždenie za mier v Berlíne.  (Zdroj: TASR/ (AP Photo/Markus Schreiber))

Zhromaždenie za mier v Berlíne.
Zobraziť galériu (4)
Zhromaždenie za mier v Berlíne.  (Zdroj: TASR/ (AP Photo/Markus Schreiber))

15:27 Nexta na svojom Twitteri  zverejnila zábery následkov včerajšieho ostreľovania škôlky v Chersone. 

14:30 Pri vlaňajších vyše 250 útokoch Ruska na Ukrajine bola poškodená takmer desatina ukrajinských nemocníc, na niektoré útočili opakovane. Uvádza sa to v novej analýze vyšetrovateľov z USA, Spojeného kráľovstva, Švajčiarska a Ukrajiny. V piatok o tom informovala americká televízia CNN, ktorá mala možnosť analýzu vidieť.

13:54 Kamióny plné Coca-Coly pravidelne prechádzajú hranice Ruska, turisti sa vracajú zo zahraničných nákupov s taškami plnými najnovších kúskov od značky Zara a ruskí internetoví predajcovia ponúkajú rôzne produkty zahraničných značiek. To ukazuje, že samotné západné firmy síce mohli Rusko v reakcii na vojnu na Ukrajine opustiť, ich tovar však nie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

13:31 Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v sobotu odmietol plán Číny na ukončenie konfliktu na Ukrajine. Označil ho za nerealistický. TASR o tom informuje na základe jeho vyjadrení na sociálnej sieti.

12:29 Francúzsky prezident Emmanuel Macron dnes oznámil, že bude navštíviť Čínu začiatkom apríla, ale nepreukázal presný dátum. AFP uviedla, že Macron chce pozvať Pekinga, aby pomohol spojencom Ukrajiny „vyvíjať tlak na Rusko, aby zastavilo agresiu a vybudovali mier“.

12:25 Ruskí vojaci zrejme už vyčerpali svoje zásoby iránskych dronov, uviedlo britské ministerstvo obrany v sobotu v každodennom aktuálnom hodnotení vojny na Ukrajine, založenom na spravodajských informáciách. Citovala z neho tlačová agentúra DPA.

11:56 Kazachstan v sobotu vyjadril podporu čínskemu plánu na vyriešenie konfliktu na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Kazašské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že víta postoj Číny na "politické urovnanie ukrajinskej krízy". Návrh si podľa ministerstva "zaslúži podporu", pretože prispieva k ukončeniu krviprelievania".

10:57 Indický premiér Naréndra Módí v sobotu povedal, že chce prispieť k úsiliu o dosiahnutie mieru na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry DPA. "India je pripravená prispieť k akémukoľvek úsiliu o dosiahnutie mieru," povedal Módí po stretnutí s nemeckým spolkovým kancelárom Olafom Scholzom v Naí Dillí. Indický premiér tiež upozornil, že jeho krajina od začiatku vojny na Ukrajiny žiada o vyriešenie krízy prostredníctvom dialógu a diplomacie.

9:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bojovníkov svojej krajiny povzbudil, aby získali ďalšie víťazstvá. Takisto pripomenul náročné chvíle z rok trvajúceho konfliktu. TASR o tom informuje na základe sobotňajšej správy agentúry DPA a webovej stránky stanice Sky News.

9:11 Nikopol po útoky ruských jednotiek.

7:58 Americký prezident Joe Biden zavrhol v piatok čínsky návrh mierového riešenia vojny na Ukrajine, pričom naznačil, že jeho realizácia by bola prospešná len pre Rusko. TASR o tom informuje na základe správy stanice CNN.

6:57 Dodávať zbrane Ukrajine znamená sa zapojiť do vojny proti Rusku. Myslí si to 51 percent Nemcov, ako ukazuje prieskum agentúry YouGov realizovaný pre nemeckú tlačovú agentúru DPA. Opačného názoru bolo 37 percent respondentov. Voči dodávkam zbraní Ukrajine sú Nemci opatrní, a to hlavne v prípade tankov a bojových lietadiel.

6:22 Kanadský premiér Justin Trudeau v piatok oznámil, že Kanada sa rozhodla poslať Ukrajine ďalšie štyri tanky Leopard 2. Kyjevu ich tak celkovo dodá už osem. Trudeau zároveň ohlásil aj sankcie na ďalších 192 ruských fyzických a právnických osôb. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

6:07 Tisícky ľudí vyjadrili v piatok v gruzínskej metropole Tbilisi solidaritu s Ukrajinou na prvé výročie ruskej vojenskej invázie. Vyjadrili aj podporu členstvu Gruzínska v Európskej únii, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

6:03 Na dodanie bojových lietadiel F-16 Ukrajine nie je podľa americkej armády teraz dôvod. V rozhovore so stanicou ABC News to povedal americký prezident Joe Biden, ktorý zaslanie týchto zbraní Kyjevu znova odmietol. Podľa neho Washington v súčasnosti poskytuje Ukrajine zbrane, ktoré jej armáda potrebuje na dosiahnutie územných ziskov na jar a lete.

6:01 Ukrajina vydala v piatok na prvé výročie ruskej invázie poštovú známku s reprodukciou maľby britského streetartového umelca Banksyho, ktorá zobrazuje dieťa vyhrávajúce v zápase v džude nad dospelým mužom evokujúcim ruského prezidenta Vladimira Putina. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

6:00 Diplomati z približne 30 krajín sa v piatok zišli pred budovou OSN v Ženeve, aby tam vyjadrili solidaritu s Ukrajinou, ktorá sa už rok bráni pred ruskou útočnou vojnou. Pripojili sa k ukrajinskej veľvyslankyni pri OSN Jevheniji Filipenkovej, informuje agentúra AFP.

Duda a Zelenskyj: Vojna Ukrajincov a Poliakov zjednotila

Ruská invázia na Ukrajinu zjednotila Poliakov a Ukrajincov. Uvideli to v piatok to v televíznom rozhovore prezidenti Ukrajiny a Poľska - Volodymyr Zelenskyj a Andrzej Duda. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

Spoločným rozhovorom pre poľskú stanicu Polsat si obaja prezidenti pripomenuli prvé výročie začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Poliakom zároveň vyslovili vďaku za podporu, ktorú preukázali Ukrajincom utekajúcim pred vojnou. "Tieto tragické dni Poliakov a Ukrajincov zjednotili. Poliaci v skúške obstáli a urobili správnu vec, keď to ich susedia potrebovali," vyhlásili prezidenti. Zelenskyj uviedol, že je šťastný, že Ukrajina má aj takých susedov, ako je Poľsko. Poďakoval tiež poľským občanom, premiérovi aj vláde.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Kravchenko)

"Našťastie Ukrajina nesusedí len s Ruskom, ale má aj ďalších susedov, z ktorých sa vykľuli praví priatelia," vyhlásil Duda.

Agentúra AP pripomína, že Varšava je jedným z najaktívnejších podporovateľov Ukrajiny, pričom na európske krajiny vyvíjala tlak, aby Kyjevu poskytli tanky Leopard 2 a 1 nemeckej výroby, s čím napokon súhlasilo aj Nemecko.

Krajiny EÚ sa na výročie invázie dohodli na 10. balíku sankcií voči Rusku

Krajiny Európskej únie sa v piatok dohodli na uvalení nových sankcií na Rusko. V poradí už desiaty balík sankcií voči Moskve zavádzajú pri príležitosti prvého výročia ruskej invázie na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA odvolávajúcej sa na diplomatické zdroje.

Informáciu následne potvrdilo aj švédske predsedníctvo v Rade Európskej únie, uvádza agentúra AFP. Desiaty balík podľa vyhlásenia Štokholmu obsahuje "cielené obmedzenia voči jednotlivcom a subjektom, ktoré podporujú vojnu (na Ukrajine), šíria propagandu alebo doručujú drony, ktoré Rusko (následne) používa vo vojne" na Ukrajine. Balík podľa diplomatov, ktorých cituje DPA, obsahuje aj ďalšie obmedzenia týkajúce sa obchodu.

Rokovania trvali dlhšie, než sa očakávalo. Dôvodom boli podľa slov diplomatov najmä snahy Poľska presadiť prísnejšie obmedzenia týkajúce sa dovozu syntetického kaučuku z Ruska. Taliansko túto požiadavku zablokovalo. Podľa vyjadrenia nemenovaného poľského diplomata s tým Varšava napokon súhlasila, avšak pod podmienkou, že sa dovoz syntetického kaučuku do EÚ bude pravidelne monitorovať. Nové sankcie vstúpia do platnosti v sobotu - po ich zverejnení v Úradnom vestníku EÚ.

Viac o téme: OnlineRuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu