Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Situácia po zemetrasení Turecku sa začína dramatizovať: Rabovanie a útoky na utečencov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

ANTALYA - Ničivé zemetrasenie, ktoré 6. februára zasiahlo Turecko a Sýriu, oživilo medzi niektorými Turkami odpor voči miliónom sýrskych utečencov v krajine. Práve ich totiž neoficiálne niektorí Turci obviňujú z rabovania počas toho obdobia skazy a zmätku. Informuje o tom pondelková správa agentúry Reuters.

Niektorí Turci v mestách postihnutých zemetrasením obviňujú Sýrčanov z drancovania poškodených obchodov a domov. Na Twitteri sa objavili heslá ako "Nechceme Sýrčanov", "Prisťahovalcov treba deportovať" a "Už nie ste vítaní". Sýrčania, z ktorých sa po zemetrasení stali bezdomovci, povedali, že ich vyhodili z núdzového tábora a istý Sýrčan otvoril útočisko v meste Mersin na juhu Turecka len pre svojich krajanov, keďže boli vystavení rasistickým urážkam.

VIDEO Masívne zemetrasenie v Turecku

Masívne zemetrasenie v Turecku (Zdroj: Profimedia)

"Prestali sme chodiť na miesta záchranných operácií a sledovať prácu záchranárov, pretože ľudia na nás začať pokrikovať a odstrkovať nás, keď nás počuli rozprávať po arabsky," opísal situáciu Sýrčan, ktorý nechcel byť menovaný. "Ľudia nás celý čas obviňujú z rabovania, ale to prináša len spory a nesúlad," dodal.

Spoločný počet mŕtvych po zemetrasení v Turecku a Sýrii je teraz vyše 37-tisíc

Spoločný počet mŕtvych po zemetrasení v Turecku a Sýrii je teraz vyše 37.000 a podľa predpovedí tento počet ešte stúpne. Nádeje na nájdenie ďalších živých ľudí v troskách slabnú. Po otrasoch zostali bez domova státisíce ľudí a v niektorých oblastiach čakajú celé dni na potraviny a núdzové prístrešia. Obyvatelia a humanitárni pracovníci hlásili rabovanie a niekoľko zahraničných humanitárnych tímov na krátky čas aj prestalo pracovať, pretože bezpečnostná situácia sa zhoršila.

Zemetrasenie v Turecku
Zobraziť galériu (3)
Zemetrasenie v Turecku  (Zdroj: SITA/IHA via AP)

Turecké úrady zatkli za rabovanie 48 ľudí

Turecké úrady zatkli za rabovanie 48 ľudí, oznámil v nedeľu minister spravodlivosti, ale nepovedal, odkiaľ pochádzali. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa zaviazal, že voči rabujúcim ľuďom zaujme prísny postoj.Turecko je v súčasnosti domovom pre takmer štyri milióny sýrskych utečencov, pripomína Reuters. Turecko svoje hranice otvorilo ľuďom, ktorí utekali pred občianskou vojnou vo vlasti, ktorá vypukla v roku 2011.

Mnohí títo utečenci sú sústredení na juhu Turecka blízko sýrskej hranice. V tureckom meste Gaziantep, tragicky postihnutom zemetrasením, žije takmer pol milióna Sýrčanov, čo predstavuje štvrtinu obyvateľstva. Nevôľa a odpor voči Sýrčanov nie je nič nové, ale zemetrasenie toto napätie ešte zhoršilo, konštatuje Reuters.

Niektorí Turci vnímajú Sýrčanov ako lacnú pracovnú silu

Turecko vynaložilo od roku 2011 vyše 40 miliárd dolárov na ubytovanie pre utečencov, a to v čase, keď samotná táto krajina zažíva intenzívne ekonomické ťažkosti. Niektorí Turci vnímajú Sýrčanov ako lacnú pracovnú silu, ktorá im berie pracovné miesta a využíva služby štátu. Táto otázka sýrskych utečencov bude podľa predpokladov veľkou témou v tohtoročných prezidentských a parlamentných voľbách, uvádza Reuters.

Pátranie sa v Turecku a Sýrii blíži ku koncu, záchranári ale stále nachádzajú živých

Osem dní po jednom z najhorších zemetrasení v Turecku a Sýrii záchranári hovoria o obmedzení pátracích operácií. Šance na nájdenie preživších sa totiž každou hodinou tenšia, záchranárom v Turecku sa aj napriek tomu dnes skoro ráno podarilo zo sutín vyslobodiť dospievajúceho chlapca a muža, píše agentúra Reuters. Zemetrasenie si podľa oficiálnych bilancií v Turecku a Sýrii vyžiadalo vyše 37.000 mŕtvych.

Záchranári v tureckej provincii Kahramanmaraş po takmer 198 hodinách vyslobodili spod sutín 17-ročného chlapca a muža. Zábery stanice CNN-Türk ukázali dve osoby na lehátkach, ktoré lekári vezú k pripraveným sanitkám. Inde v provincii sa podľa Reuters snažia záchranné tímy dostať k babičke, matke a dcére z jednej rodiny, ktoré zrejme otrasy prežili.

Šancu na prežitie znižujú aj nízke teploty

Turecko a Sýriu však po viac ako týždni od katastrofy čaká obmedzenie pátracích operácií. Šancu na prežitie znižujú aj nízke teploty a niektoré zahraničné záchranné tímy oznámili odchod kvôli zhoršenej bezpečnostnej situácii. Na mieste pôsobia tiež českí hasiči, ktorí ale podľa pondelkového vyjadrenia odchod zatiaľ nezvažujú.

Syn ženy, ktorá prežila pod troskami 177 hodín
Zobraziť galériu (3)
Syn ženy, ktorá prežila pod troskami 177 hodín  (Zdroj: Profimedia)

Blížiace sa ukončenie pátrania dnes oznámila aj sýrska mimovládna organizácia Biele prilby, ktorá vykonáva záchranné operácie v povstalcami ovládanom regióne. "Blížime sa koncom. Všetko nasvedčuje tomu, že nie sú žiadni (preživší), ale snažíme sa na všetkých miestach vykonať posledné kontroly, "povedal Reuters šéf Bielych prilieb Ráid Sálih.

Viac o téme: Zemetrasenie TureckoSýriaProtisýrske postoje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu