Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Tureckí záchranári pokračujú po pátraní: Aj po desiatich dňoch nachádzajú pod sutinami živých ľudí

Zemetrasenie v Turecku Zobraziť galériu (2)
Zemetrasenie v Turecku (Zdroj: TASR/AP)

ISTANBUL - Tureckí záchranári pokračujú v pátraní po ľuďoch, ktorí pod sutinami domov prežili mohutné zemetrasenie, ktoré Turecko a Sýriu zasiahlo pred desiatimi dňami.

V provincii Kahramanmaraš tak v stredu ráno vyslobodili 42-ročnú ženu, informovala štátna televízia TRT. Agentúra DPA, ktorá sa na TRT vo svojej správe odvolala, podotkla, že záchranu tejto ženy po 222 hodinách pod troskami nebolo možné nezávisle overiť. DPA uviedla, že dvaja bratia, ktorých zachránili v utorok ráno v Kahramanmaraši, povedali v rozhovore pre televíznu stanicu CNN Türk, že v závale mali prístup k proteínovému prášku, rozpúšťali ho vo vlastnom moči a tak konzumovali.

VIDEO Tím záchranárov sa vrátil z Turecka, kde pomáhali s následkami zemetrasenia

Tím záchranárov sa vrátil z Turecka, kde pomáhali s následkami zemetrasenia (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Zemetraseniami a dotrasmi bolo zničených takmer 20-tisíc budov

Medzičasom sa v niektorých častiach zemetrasením postihnutých oblastí provincie Hatay začalo s odstraňovaním sutín a upratovacími prácami, informoval reportér stanice TRT. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok uviedol, že predtým, než sa začne s odstraňovaním trosiek, sa záchranári vždy uistia, či pod nimi nezostal nikto živý. Erdogan tiež dodal, že zemetraseniami a dotrasmi bolo v Turecku zničených takmer 20.000 budov. Turecko a Sýriu zasiahli minulý pondelok v krátkom časovom slede dve silné zemetrasenia. V Turecku v ich dôsledku podľa tamojších úradov zahynulo 35.418 ľudí. So započítaním obetí zo Sýrie celková bilancia tejto prírodnej katastrofy prekročila hranicu 40.000 mŕtvych.

Tureckí záchranári pokračujú po
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

V núdzových prístreškoch sa v súčasnosti v Turecku nachádza približne 1,6 milióna ľudí. Ďalších asi 600.000 ľudí buď opustilo oblasť zemetrasenia vlastnými silami, alebo bolo evakuovaných. Agentúra DPA dodala, že turecké orgány činné v trestnom konaní medzičasom zadržali niekoľko dodávateľov stavebných prác pre podozrenie, že by mohli niesť časť zodpovednosti za zrútenie batových domov a ďalších budov. Okrem toho turecká polícia zadržala najmenej 20 používateľov sociálnych médií, ktorí zverejnili "provokatívne" komentáre. Aj prezident republiky Erdogan sa ohradil voči niektorým príspevkom na sociálnych sieťach, pričom avizoval právne kroky v rámci výnimočného stavu, ktorý bol vyhlásený v desiatich provinciách postihnutých zemetrasením.

Viac o téme: ZáchranáriZemetrasenie Turecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu