Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Slovenskí záchranári sú z Turecka doma: Aj pre skúsených profesionálov to bol krst ohňom

Slovenskí záchranári sa vrátili z Turecka. Zobraziť galériu (7)
Slovenskí záchranári sa vrátili z Turecka. (Zdroj: TASR - Jakub Popelka)

BRATISLAVA - Pri záchrane preživších po ničivom zemetrasení v Turecku sa nedalo spoliehať na nacvičené operačné a metodické postupy. Všetko sa muselo diať pri absolútnej improvizácii a pri absolútnom ohrození života. Po návrate slovenských záchranárov to zdôraznil veliteľ tímu Igor Žiak.

"Bol to pre nás krst ohňom," netajil. Vyzdvihol odvahu, profesionalitu i morálku každého jedného člena v jednotke. "Nechali tam kus seba, kedykoľvek a kdekoľvek by som s nimi do podobnej akcie išiel," zdôraznil. Na kolegoch ocenil schopnosť prispôsobiť sa náročným situáciám a prijímať v zložitých, riskantných podmienkach dôležité rozhodnutia. "A keďže sú to všetci chlapi na správnom mieste, pomohli sme predĺžiť život minimálne piatim dospelým a jednému dieťaťu," uviedol v súvislosti so šiestimi osobami z 12 preživších, ktorých Slováci zachránili a ktorí sú už mimo ohrozenia života.

Video: Slovenskí záchranári sú z Turecka doma: Aj pre skúsených profesionálov to bol krst ohňom

Slovenskí záchranári sú z Turecka doma: Aj pre skúsených profesionálov to bol krst ohňom (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Žiak upozornil, že záchranná misia bola naplánovaná na sedem dní, dôvodom návratu však okrem znižujúcej sa šance na záchranu zavalených osôb boli aj zhoršujúce sa bezpečnostné podmienky. "Katastrofa v dôsledku zemetrasenia sa mení na ťažkú humanitárnu situáciu s rastúcim napätím. Tí, ktorí prežili, ostali bez prístrešia, sú hladní a je im zima," opísal Žiak situáciu v lokalite zasiahnutej zemetrasením. Priznal, že aj záchranári boli domácimi tlačení do stále nebezpečnejších záchranných akcií.

Video:Tím záchranárov sa vrátil z Turecka, kde pomáhali s následkami zemetrasenia

Tím záchranárov sa vrátil z Turecka, kde pomáhali s následkami zemetrasenia (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Slovenskí záchranári sa vrátili z misie v Turecku.
Zobraziť galériu (7)
Slovenskí záchranári sa vrátili z misie v Turecku.  (Zdroj: TASR - Jakub Popelka)

Privítali ich Heger s Mikulcom

Záchranárov na letisku privítali dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger a dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec (obaja OĽANO), rovnako tak zástupcovia rezortu vnútra i zahraničných vecí a európskych záležitostí. Všetci vyzdvihli prácu záchranárov a poďakovali sa im za reprezentáciu krajiny.

Slovenskí záchranári sa vrátili z Turecka.
Zobraziť galériu (7)
Slovenskí záchranári sa vrátili z Turecka.  (Zdroj: TASR - Jakub Popelka)

Slovenskí záchranári sa vrátili z misie v Turecku.
Zobraziť galériu (7)
Slovenskí záchranári sa vrátili z misie v Turecku.  (Zdroj: TASR - Jakub Popelka)

Záchranili dvanásť životov

Slovenský záchranársky tím pôsobil v Turecku od začiatku týždňa, počas misie sa mu podarilo vypátrať z ruín 12 živých osôb. Jednotku tvorilo desať príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a päť príslušníkov Horskej záchrannej služby.Slovensko bude Turecku naďalej pomáhať v rámci humanitárnej či inej medzinárodnej asistencie v koordinácii s Európskou úniou. Lietadlo s humanitárnou zásielkou v objeme vyše šiestich ton odletelo do Turecka už v nedeľu ráno, ďalšie dodávky by mali nasledovať v najbližších dňoch.

 

PRÁVE TERAZ: Pripravujeme všetko potrebné na zajtrajší let do Turecka. Nesieme tam humanitárnu pomoc a ideme po našich...

Posted by Ministerstvo vnútra SR on Saturday, February 11, 2023
Viac o téme: Slovenskí záchranáriZemetrasenie Turecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu