Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Neuveriteľné, aj týždeň po zemetrasení na juhu Turecka vyslobodili záchranári z trosiek ďalších živých!

Syn ženy, ktorá prežila pod troskami 177 hodín Zobraziť galériu (3)
Syn ženy, ktorá prežila pod troskami 177 hodín (Zdroj: Profimedia)

ANKARA - Týždeň po ničivom zemetrasení, ktoré si na juhovýchode Turecka a severozápade Sýrie vyžiadalo už vyše 36.000 obetí, sa dnes záchranárom podarilo vyslobodiť z trosiek ďalších živých. Nádej na nájdenie preživších je ale podľa expertov už veľmi malá, a to aj vzhľadom na mrazivé teploty, ktoré v noci klesajú aj k mínus šiestim stupňom Celzia.

Aj dnes sa podarilo záchranárom z trosiek na juhu Turecka vyslobodiť niekoľko živých. Štyridsaťročnú ženu zachránili po 170 hodinách z trosiek päťposchodovej budovy v meste Islahiye v provincii Gaziantep. Ešte o pár hodín neskôr vyslobodili dnes v meste Adiyaman zo sutín šesťročné dievčatko, uviedla agentúra Anadolu. Podľa nej záchranári dnes našli tiež živého 35-ročného muža v provincii Adiyaman a 70-ročnú ženu v provincii Hatay. Na snímkach je vidieť obrovskú radosť, ktorú prežíval jej syn, keď pod troskami našli jeho matku. 

Syn ženy, ktorá prežila pod troskami 177 hodín
Zobraziť galériu (3)
Syn ženy, ktorá prežila pod troskami 177 hodín  (Zdroj: Profimedia)

Podľa expertov citovaných agentúrou AP je nádej na nájdenie preživších čoraz menšia. Eduardo Reinoso z Mexickej národnej autonómnej univerzity (UNAM) myslí, že po deviatich dňoch bude už takmer nulová. Rovnaký názor má aj David Alexander z londýnskej University College London (UCL). Podľa neho boli zrútené budovy v oblasti tak zle postavené, že sa rozsypali na veľmi malé kusy, čo znižuje pravdepodobnosť vytvorenia vzduchových vreciek pre možné prežitie. Pre porušenie stavebných noriem vyšetrujú turecké úrady už vyše 130 ľudí.

Prevoz humanitárnej pomoci Slovenska do zemetrasením zasiahnutého Turecka (Zdroj: Tlačový odbor MV SR/Miroslav Hajdu)

Nádej na prežitie v troskách na juhu Turecka znižujú aj mrazivé teploty. "Typická reakcia tela na hypotermiu je tras a ten si vyžaduje kalórie. Ak ale človek nemá niekoľko dní potravu a je vystavený nízkym teplotám, podľahne podchladeniu rýchlejšie," uviedla Stephanie Lareauová z univerzity v americkej Virgínii.

Sýrske úrady a mimovládne organizácie zatiaľ hlásia menej mŕtvych ako Turecko, asi 4500. V Sýrii je ale pátranie po preživších aj obetiach komplikovanejšie, keďže zemetrasenie postihlo aj oblasť ovládanú povstalcami. Zástupca generálneho tajomníka OSN Martin Griffiths, ktorý cez víkend navštívil turecko-sýrsku hranicu, uviedol, že medzinárodné spoločenstvo v pomoci ľuďom na severozápade Sýrie zlyhalo.“Ľudia na severozápade Sýrie sa právom cítia opustení," citovala Griffithsa agentúra AP.

Reportér televízie Al-Džazíra dnes informoval, že do Sýrie dorazil nový konvoj šiestich nákladných áut s pomocou OSN. Už skôr podľa katarskej televízie hranica prekročila 52 nákladných áut s pomocou OSN. Reportér Al-Džazíry tiež povedal, že Sýrčania sa sťažujú, že pomoc medzinárodného spoločenstva je nedostatočná.

Viac o téme: Zemetrasenie TureckoSýriaPreživšíTurecko zemetrasenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu