Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Putin upriamil svoju pozornosť na ĎALŠIU európsku krajinu, postihne tento štát podobný osud ako Ukrajinu?

Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo, Getty Images)

KIŠIŇOV – Vojna na Ukrajine trvá Rusom rozhodne dlhšie ako hovorili pôvodné prognózy. Prezident Vladimir Putin skúsil už takmer všetko, no postup jeho armády ani zďaleka neprebieha podľa plánov. Svoju pozornosť teda obrátil na inú krajinu, ktorá nie je pod ochranou NATO. Hrozí ďalší vojenský konflikt?

archívne video

Rusi útočia na Kyjev kamikadze dronmi (Zdroj: Facebook/Phillip E Hill)

Prezident Ruskej federácie je postupom svojho vojska na Ukrajine očividne demotivovaný. Možno to je ďalší plán Ruska, no pozornosť najväčšej krajiny sveta sa už neupriamuje len na Ukrajinu. Vo štvrtok 9. februára moldavská spravodajská služba uviedla, že Kremeľ koná s cieľom destabilizovať bývalú krajinu ZSSR píše euractiv. Na pôde EÚ v Bruseli to prehlásil aj prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj, keď počas svojho prejavu spomenul, že Kyjev zachytil plán ruskej rozviedky na zničenie Moldavska. 

"SIS potvrdzuje, že z informácií prezentovaných našim ukrajinským partnerom, ako aj z našej operatívnej činnosti boli identifikované podvratné aktivity s cieľom podkopať Moldavskú republiku, destabilizovať a narušiť verejný poriadok," uviedla Moldavská spravodajská a bezpečnostná služba s tým, že pre aktívne misie a ich ohrozenie nemôže poskytnúť ďalšie informácie. "Uisťujeme občanov Moldavska, že všetky štátne inštitúcie pracujú na plný výkon a nedovolia, aby sa uskutočnil takýto druh provokácií," uvadza sa vo cyhlásení SIS.

Varovanie od Zelenského

Prezident Zelenskyj vyhlásil, že už varoval Kišiňov pred možným útokom zo strany Ruska. "Zachytili sme plán, ktorý ukazuje, kedy, kto a ako zlomí moldavskú demokraciu a nastolí tam svoj režim. S určitosťou ale nevieme, či sa bude Moskva podľa tohto postupovať," vyjadril sa. 

Prozápadná politika 

Moldavsko patrí síce medzi postsovietske krajiny, teda v krajine panuje miestami medzi obyvateľstvom proruská nálada, no podľa posledných prieskumov riadi krajinu s 2,6 miliónmi obyvateľov pevnou rukou prozápadná premiérka Maia Sanduová. Moldavsko už dokonca požiadalo o vstup do EÚ. Spravilo tak nedávno, a síce po útoku Ruska na Ukrajinu z konca februára. Podobne, ako sú na Ukrajine východné regióny Luhnsk a Doneck, tak aj v Moldavsku si Rusi držia silou mocou vplyv v Podnestersku, o ktorom hovoria, že je prorusky ladené. 

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová a moldavská premiérka Maia Sanduová.
Zobraziť galériu (2)
Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová a moldavská premiérka Maia Sanduová.  (Zdroj: TASR/Marián Garaj/Kancelária prezidenta SR)

Veliaci moldavskej špionáži Alexandru Musteata ešte v decembri hovoril, že cieľom Moskvy je otvorený priechod cez Ukrajinu do Podneterska. "Naše inštitúcie pracujú na zaistení bezpečnosti krajiny a využívajú všetku informačnú pomoc partnerov, aby predvídali a zabránili akýmkoľvek pokusom o podkopanie našej suverenity," uvádza sa v tlačovej správe prezidentky Sanduovej. 

Viac o téme: RuskoPutinMoldavskoVojna na UkrajinePodnetersko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu