Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Exochrankár britskej ambasády dostal vyše 13 rokov väzenia za špionáž pre Rusko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Londýnsky súd udelil v piatok trest odňatia slobody na 13 rokov a dva mesiace bývalému pracovníkovi ochranky britského veľvyslanectva v Berlíne usvedčenému zo špionáže pre Rusko. Informuje agentúra AFP.

Brit David Ballantyne Smith (58) zhromažďoval utajené alebo citlivé informácie od marca 2018 až do svojho zatknutia v auguste 2021 a odovzdával ich ruským predstaviteľom. Vlani v novembri priznal vinu v ôsmich bodoch obžaloby vrátane toho, že posunul citlivé informácie aj ruskému vojenskému atašé v Berlíne Sergejovi Čuchrovovi. Súd v piatkovom verdikte uviedol, že jeho konanie bolo motivované podporou ruského prezidenta Vladimira Putina a nenávisťou voči Británii, pričom chcel "poškodiť britské záujmy". "Boli ste platený Ruskom za svoju zradu," povedal sudca Mark Wall. Odmietol Smithove tvrdenia, že Moskve odovzdal tajné informácie len dva razy, aby spôsobil "strápnenie" Spojeného kráľovstva.

Tvrdil, že nedostal od nikoho zaplatené

Podľa sudcu Smith nad svojimi "rozsiahlymi a závažnými" činmi v skutočnosti neprejavil ľútosť. Smith na súde tvrdil, že nedostal od nikoho zaplatené, motivoval ho spor so zamestnávateľom a mal tiež psychické problémy. Prokurátorka Alison Morganová uviedla, že Smith má silné protibritské postoje a podporuje Rusko a Putina. S ruskými orgánmi sa zaplietol dobrovoľne a dodával im tajné a citlivé informácie. Stretol sa napríklad s agentkou britskej kontrarozviedky MI5, ktorá sa pod menom Irina vydávala za agentku ruskej vojenskej spravodajskej služby. V Smithovom dome v Postupime sa po zatknutí našiel USB kľúč s fotografiami zamestnancov veľvyslanectva a dokumentov. Išlo napríklad o list britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi, ktorý bol klasifikovaný ako tajný.

Viac o téme: ExochrankárBritskej ambasády 13 rokov väzeniaŠpionáž pre Rusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu