Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VOJNA na Ukrajine Deň tristopäťdesiaty deviaty (17. februára 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Libkos)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore so stanicou BBC vylúčil, že by sa v rámci prípadnej mierovej dohody s Ruskom Kyjev vzdal akéhokoľvek ukrajinského územia. Varoval pritom, že postúpenie územia Moskve by znamenalo, že by sa Rusko mohlo "neustále vracať". Očakávaná ruská ofenzíva na Ukrajine sa podľa neho už začala.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 358

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 358 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:40 Teroristi Wagner PMC dobyli dedinu Paraskoviivka neďaleko Bakhmutu, povedal Prigozhin.

19:35 Maďarsko sprísnilo vstup na svoje územie z Ukrajiny. Osoby, ktoré prišli na Ukrajinu po vypuknutí vojny a nie sú občanmi Ukrajiny, môžu s platnosťou od 3. februára prekročiť ukrajinsko-maďarské hranice už iba v prípade, ak majú platné doklady na vstup do schengenského priestoru. Podľa servera infostart.hu to oznámil v piatok štátny tajomník rezortu vnútra Bencze Rétvári, informuje spravodajca TASR.

19:15 Ukrajina podnikla 5 leteckých útokov na ruské sily. Ukrajinský generálny štáb informoval, že ozbrojené sily vykonali 17. februára päť leteckých útokov na ruský vojenský personál, vrátane jedného miesta s protilietadlovým raketovým systémom.

17:05 Ukrajinská vláda v piatok vyzvala zostávajúcich obyvateľov Bachmutu, aby toto mesto na východe krajiny urýchlene opustili z dôvodu pretrvávajúcich ťažkých bojov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

16:50 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) požiadala v piatok o viac peňazí na pomoc zdravotníckemu sektoru Ukrajiny, ktorý vážne poškodila vojna. TASR prevzala správu z portálu britského denníka The Guardian.

16:25 Ruský prezident Vladimir Putin v piatok kritizoval "priame pokusy" Západu zabrániť ruskému plynárenskému gigantu Gazprom v rozvoji. Tie sú v centre zhoršujúcich sa vzťahov medzi Moskvou a Európou v súvislosti s ukrajinským konfliktom. TASR o tom informuje na základe správy AFP. Európske krajiny boli silne závislé od dodávok zemného plynu od ruského štátneho monopolu Gazprom, ale potom, ako Moskva vyslala svojich vojakov na Ukrajinu, začali hľadať iné zdroje.

16:20 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok uviedol, že momentálne nie je čas na dialóg s Ruskom, keďže Moskva zintenzívňuje svoje útoky proti Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Dnes nie je čas na dialóg, pretože máme Rusko, ktoré si zvolilo vojnu, ktoré sa rozhodlo vojnu zintenzívniť a ktoré sa rozhodlo páchať vojnové zločiny a útočiť na civilnú infraštruktúru," povedal Macron vo svojom príhovore na 59. Mníchovskej bezpečnostnej konferencii.

15:50 Spojenci, ktorí môžu Ukrajine dodať tanky, by tak mali urobiť ihneď, uviedol v piatok nemecký kancelár Olaf Scholz v príhovore na 59. Mníchovskej bezpečnostnej konferencii. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Scholz povedal, že sa bude zasadzovať za to, aby sa spojenci pohli v tejto otázke. Výzvu partnerom adresoval v čase, keď Ukrajina žiada, aby jej Západ čo najrýchlejšie dodal prisľúbené zbrane vrátane moderných tankov na boj proti ruským inváznym jednotkám.

15:25 Kremeľ v piatok vyhlásil, že Spojené štáty pravdepodobne nezareagujú pozitívne na návrh bieloruského lídra Alexandra Lukašenka o uskutočnení trojstranného summitu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a šéfom Bieleho domu Joeom Bidenom. TASR správu prevzala zo stanice CNN. "Je nepravdepodobné, že odozva Washingtonu na túto iniciatívu bude pozitívna," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na tlačovom brífingu. Na otázku, či je Kremeľ na takéto stretnutie pripravený, odvetil: "Prezident Putin je vždy pripravený na dialóg s prezidentom Bieloruska, ktorý dnes bude v Moskve."

14:45 Objem humanitárnej pomoci zaslanej Ukrajine dosahoval v novembri minulého roka 327 ton a v decembri až 1187 ton, ktoré nazbierali mimovládne neziskové organizácie (MNO). Od februára do konca roka vyzbierali dobrovoľníci celkovo 11.122,24 tony humanitárnej pomoci. Vyplýva to z prieskumu Úradu splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti, ktorý mapoval prínos MNO v čase riešenia krízy spôsobenej vojnou na Ukrajine. A to najmä v oblastiach humanitárnej pomoci, dobrovoľníckej činnosti, integrácie a finančných zbierok.

14:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v piatok spojencov svojej krajiny, aby sa "poponáhľali" s podporou Kyjeva. V príhovore prostredníctvom videospojenia, ktorým v bavorskej metropole otvoril 59. Mníchovskú bezpečnostnú konferenciu, zároveň zdôraznil, že "k ukrajinskému víťazstvu neexistuje alternatíva", informujeme na základe správy agentúry AFP. "Nie je tu žiadna alternatíva k ukrajinskému víťazstvu... Žiadna alternatíva k Ukrajine v Európskej únii. Žiadna alternatíva k Ukrajine v Severoatlantickej aliancii," vyhlásil Zelenskyj.

14:05 Vojna na Ukrajine pripraví ruskú ekonomiku do roku 2026 o 190 miliárd dolárov. Tento odhad priniesla agentúra Bloomberg Economics.

13:24 Podľa Koordinačného veliteľstva pre zaobchádzanie s vojnovými zajatcami bolo 16. februára počas výmeny zajatcov z ruského zajatia prepustených sto ukrajinských vojakov a jeden civilista.

13:24 USA podporujú ukrajinské údery na ciele na Kryme. "Rusko premenilo Krym na masívne vojenské zariadenie...to sú legitímne ciele, Ukrajina na ne zasahuje a my to podporujeme," povedala námestníčka americkej ministerky zahraničných vecí Victoria Nulandová.

12:25 Maďarsko v otázke vojny na Ukrajine "prinajmenšom lavíruje". Povedal to veľvyslanec SR v Budapešti Pavol Hamžík, podľa ktorého vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom sú vzťahmi dvoch úplne rovnoprávnych a suverénnych štátov.

12:22 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opätovne odmietol prípadné rokovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o kompromise, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

12:21 Rada Európy (RE) v piatok oznámila, že na budúci týždeň 24. februára usporiada spomienkové podujatie pri príležitosti prvého výročia vpádu ruskej armády na Ukrajinu. Spojené bude s mimoriadnym zasadnutím Výboru ministrov, informuje spravodajca TASR.

11:43 Moskvou dosadený správca Sevastopolu uviedol, že ruská protivzdušná obrana zostrelila dron nad tepelnou elektrárňou Balaklava. Hovorca ukrajinského letectva uviedol, že nie je oprávnený explóziu komentovať, ale naznačil, že takéto incidenty môžu pokračovať.

11:42 Ruské straty mohli dosiahnuť 200 000 vojakov. Od začiatku rozsiahlej invázie ruská armáda a súkromné ​​žoldnierske skupiny stratili na Ukrajine pravdepodobne 175 až 200 000 ľudí, z ktorých až 60 000 bolo zabitých, informovalo dnes ministerstvo.

10:13 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 17. februáru, uvádzajú Ozbrojené sily Ukrajiny.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu