Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zvrat vo vojne na Ukrajine? Moskva disponuje novými zbraňami, zaslúžil sa o to Putinov spojenec

Irán dodal Ruslu nové typy bezilotných lietadiel
Irán dodal Ruslu nové typy bezilotných lietadiel (Zdroj: Twitter/NEXTA)

TEHERÁN – Irán použil nový spôsob dopravy pre svoje drony, ktoré boli adresované ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Malo sa na tom podieľať loďstvo aj námorníctvo. Rusko už vo vojne na Ukrajine použilo bojové bezpilotné lietadlá proti ukrajinskej armáde. Tento nový typ má však vylepšenia.

Irán takýmto spôsobom pomáha Putinovi k dosiahnutiu mocenských cieľov. Tejto krajine Blízkeho východu sa podarilo do Moskvy prepašovať nový typ bezpilotných lietadiel s dlhým doletom. Nikto nepochybuje, že Kremeľ ich použije vo vojne na Ukrajine. Britský The Guardian uvádza, že ide o 18 dronov, ktoré boli dodané ruskému námorníctvu. Krajiny sa mali na obchode dohodnúť už v novembri, kedy bola do Teheránu vyslaná ruská mimoriadna delegácia. V tom čase im Irán odhalil viacero svojich technológii, medzi ktoré patrili nepochybne aj nové drony. 

Nové drony 

Ruská delegácia mala vybrať šesť bezpilotných lietadiel Mohajer-6, dvanásť dronov Shahed 191 a 129. Všetky tri typy disponujú navádzacími raketami zem-vzduch a čo je najdôležitejšie, majú schopnosť vrátiť sa na základňu. Práve toto chýbalo predchádzajúcim iránskym dronom Shahed 131 a 136, ktoré boli poskytnúť Rusku. Keďže nemohli už pristáť, Putin ich používal ako stroje kamikadze. 

Dodávky o nových typoch zbraní poukazujú na silné väzby medzi Ruskom a Iránom, ktorí považujú USA za spoločného nepriateľa. Už minulý rok v auguste USA upozorňovali, že Rusku boli predstavené drony Shahed 191 a 129 s tým, že sa očakáva ich dodávka do Ruska. 

Spojenci

Rusko sa rozhodlo po prvotnej neúspešnej ofenzíve zvoliť bombardovanie Ukrajiny. Výsledkom však je, že Kremeľ má nedostatok munície na udržanie tejto stratégie. Práve preto sa Putin obrátil na Irán a Severnú Kóreu. Moskva mala dokonca žiadať Irán o balistické rakety, no v doterajšom priebehu vojny neboli odhalené žiadne dôkazy. Západ a najmä celá Ukrajina sa obávajú, že Rusko plánuje na výročie spustenia "špeciálnej vojenskej operácie" (24. február) podniknúť veľký útok. 

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 353 (Zdroj: Facebook/ Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

Rusi potrebujú pokročilejšie bezpilotné lietadlá z dôvodu, že Ukrajina už veľmi účinne zastavuje útoky dronov kamikadze. Nový typ z Iránu sa dá údajne porovnať s tureckým Bayraktarom TB2. Ukrajinské letectvo v januári uviedlo, že sa mu podarilo vyradiť všetkých 45 nepriateľských dronov, ktoré mali zaútočiť na Nový rok. 

Dodanie dronov 

Väčšinu dronov dodoaných do Ruska malo vyzdvihnúť plavidlo zakotvené v Kaspickom mori, ktoré ich preplavilo až k lodi ruského námorníctva. Niektoré drony však boli dodané iránskym letectvom. Irán okrem toho poskytol Moskve svojich konštruktérov a technikov, aby uviedli drony do prevádzky. Na tejto preprave sa malo podľa Guardianu podieľať 54 štátnych zamestnancov. 

Drony boli vyrobené v miestnej továrni v Isfaháne, na ktorú sa koncom januára zameral izraelský dron. USA na tento útok uviedli, že Izrael sa obával o vlastnú bezpečnosť a rozhodne sa nechce zapojiť do vojny na Ukrajine. 

Viac o téme: RuskoIránMoskvaTeheránDronyVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu