Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

VOJNA na Ukrajine Deň tristošesťdesiaty (18. februára 2023)

Na snímke činžiak zničený v dôsledku ostreľovania ruskej armády v meste Bachmut Zobraziť galériu (5)
Na snímke činžiak zničený v dôsledku ostreľovania ruskej armády v meste Bachmut (Zdroj: TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Ruská súkromná vojenská spoločnosť Vagnerova skupina oznámila, že v piatok dobyla dedinu Paraskoviivka severne od ukrajinského mesta Bachmut, ktorá je dôležitá z taktického hľadiska. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. Šéf skupiny Jevgenij Prigožin uviedol, že Paraskoviivka severne od Bachmutu je úplne pod kontrolou wagnerovcov. V okolí východoukrajinského Bachmutu prebiehajú neustále a ťažké boje už celé mesiace. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 359

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 359 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:51 Skupina siedmich najvyspelejších krajín sveta (G7) je naďalej odhodlaná zachovať aj zintenzívňovať sankcie voči Rusku s cieľom obmedziť tak jeho vojnové ťaženie na Ukrajine. Uviedli to v sobotu ministri zahraničných vecí krajín G7 v spoločnom vyhlásení, ktoré zverejnili na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii. TASR o tom informuje na základe správ stanice Sky News a agentúry DPA.

20:54 Nemecko bude Ukrajine v jej boji proti agresii Ruska pomáhať tak dlho, ako to bude potrebné. Ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému to prisľúbil nemecký minister obrany Boris Pistorius, ktorý to povedal v sobotu na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, informuje nemecký portál zeit.de.

20:05 Vo vojne na Ukrajine už podľa Spojených štátov padlo alebo utrpelo zranenia približne 200.000 Ruskov. Povedal to v sobotu na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Informuje o tom agentúra DPA, ktorej správu prevzala TASR.

18:09 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyjadril v sobotu presvedčenie, že Ukrajina napokon dostane od svojich spojencov stíhačky, ktoré jej pomôžu v boji proti ruskej invázii. Kuleba to povedal na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, informuje TASR podľa správy stanice CNN.

16:29 Je zrejmé, že ruská armáda nie je v stave, aby mohla napadnúť Severoatlantickú alianciu a ešte dlho v takom stave nebude, vyhlásil v sobotu predseda maďarskej vlády a predseda vládnej strany Fidesz Viktor Orbán vo výročnom prejave o stave krajiny v budínskom multifunkčnom centre Várkert Bazár. Orbán v prejave vysielanom naživo na Facebooku zdôraznil, že odmieta prerušiť vzťahy s Ruskom, informuje spravodajca TASR.

15:59 Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg v sobotu povedal, že Západ by sa mal vyvarovať prílišnej opatrnosti pri dodávkach zbraní na Ukrajinu. Zároveň varoval pred hrozivými následkami, aké by podľa jeho slov malo víťazstvo Ruska v už takmer rok trvajúcej vojne na Ukrajine. TASR o tom píše na základe správy agentúry DPA.

14:56 Britský premiér Rishi Sunak ohlásil v sobotu na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii ďalšiu vojenskú pomoc pre Ukrajinu v jej boji proti Rusku, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

"Teraz prišla chvíľa, aby sme našu vojenskú podporu zdvojnásobili," vyhlásil Sunak. "Spoločne musíme Ukrajine pomôcť chrániť jej mestá pred ruskými bombami a dronmi. A preto bude Británia prvou krajinou, ktorá dá Ukrajine k dispozícii zbrane s väčším dosahom," dodal bez uvedenia ďalších podrobností britský premiér.

14:17 Rusko v sobotu uviedlo, že ovládlo malú dedinu v blízkosti kľúčového mesta Kupiansk v severovýchodnej časti ukrajinskej Charkovskej oblasti, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

14:05 Viceprezidentka Spojených štátov Kamala Harrisová v sobotu na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii (MSC) obvinila Rusko z páchania zločinov proti ľudskosti na Ukrajine. Dodala tiež, že že ruské jednotky uskutočňujú "rozsiahle a systematické útoky" na ukrajinské civilné obyvateľstvo. TASR správu prevzala z agentúry AFP a televízie CNN.

13:51 Ruské ministerstvo obrany oznámilo obsadenie dediny v Hrianykivka v Charkovskej oblasti.  

13:10 Riziko jadrovej katastrofy v niektorej atómovej elektrárni na Ukrajine v dôsledku bojov alebo odpojenia od vonkajších zdrojov energie je stále veľmi vysoké. V sobotu to uviedla riaditeľka nemeckého Spolkového úradu pre ochranu pred žiarením (BfS) Inge Pauliniová. Vyhlásila, že pokiaľ bude vojna pokračovať, stále existuje riziko potenciálnej jadrovej katastrofy."Pre bezpečnú prevádzku atómových elektrárni je elektrická energia absolútne kľúčová," vysvetlila riaditeľka a dodala, že situáciu môžu zhoršiť prebiehajúce boje.

12:25 Ukrajina zostrelila dve zo štyroch ruských riadených striel odpálených dnes 18. februára. Rusko odpálilo riadené strely z Čierneho mora, uviedla armáda.

12:19  Wagnerova skupina stratila 30-tisíc žoldnierov, ktorí boli zabití alebo zranení vo vojne proti Ukrajine. Informáciu priniesol Biely dom s odvolaním na údaje amerických tajných služieb.

11:38 K odstávkam elektriny a leteckým poplachom došlo v sobotu v dôsledku novej vlny ruských raketových útokov vo viacerých oblastiach Ukrajiny, uviedli tamojšie úrady. Informovala agentúra DPA."Nepriateľ využíva taktické letectvo predovšetkým vo vzdušnom priestore obsadených území a odpaľuje rakety," povedal šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak v sobotu v hlavnom meste Kyjev.

11:22 Šéfka Európskej komisie  Ursula von der Leyenová v sobotu na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii uviedla, že spojenci musia "zdvojnásobiť" vojenskú podporu Ukrajine v jej boji proti ruským jednotkám. "Musíme (ju) zdvojnásobiť a musíme pokračovať v skutočne masívnej podpore, ktorá je nevyhnutná na to, aby tieto imperialistické plány (ruského prezidenta Vladimira) Putina kompletne zlyhali," vyhlásila von der Leyenová v bavorskej metropole.

Ursula von  den Leyen
Zobraziť galériu (5)
Ursula von den Leyen  (Zdroj: TASR/ Sven Hoppe/DPA via AP)

    

9:40  Ozbrojené sily Ukrajiny uverejnili odhadované straty na ruskej strane k 18. februáru.

9:20 V meste Chmeľnyckyj hlásia výbuchy.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu