Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Krajiny V4 odsudzujú vojnu na Ukrajine, v jej riešení sa ich názory líšia: Slovensko v tom má jasno

Stretnutie predsedov parlamentov krajín V4 v Bratislave Zobraziť galériu (2)
Stretnutie predsedov parlamentov krajín V4 v Bratislave (Zdroj: TASR/ Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) sa zhodujú, že ruská agresia je neprijateľná. Ich pohľady sa však odlišujú v tom, ako by mal byť konflikt ukončený. Po stretnutí zahraničných výborov parlamentov krajín V4 to uviedol predseda slovenského výboru Marián Kéry.

"Je prirodzené, že štyri štáty nemôžu mať na všetko rovnaké pohľady, ale je dôležité, že základ na spoluprácu máme. Mnohé témy sa nás dotýkajú všetkých. Máme rovnaké pohľady na udalosti, ktoré sa dejú na Ukrajine - Ruská federácia je agresor. Samozrejme sú iné názory na riešenia a spôsoby ukončenia tohto konfliktu," povedal Kéry. 

 

Nesmieme dopustiť, aby bolo v 21. storočí možné meniť hranice silou. Je to v bytostnom záujme Slovenska, tak ako je v...

Posted by Rastislav Káčer on Monday, February 20, 2023

Na čase je začať mierové rokovania

Podľa predsedu zahraničného výboru maďarského parlamentu Zsolta Németha krajiny V4 jednotne podporujú teritoriálnu územnú celistvosť, integritu a suverenitu Ukrajiny a v tom smere jej budú vyjadrovať svoju solidaritu. Potvrdil, že rozdielne názory majú na riešenie konfliktu. "My Maďari si myslíme, že je na čase začať mierové rokovania. Súhlasíme, že musí ísť o mier, ktorý bude pre Ukrajinu spravodlivý, v tom máme opäť s krajinami konsenzus," vysvetlil. 

Podpredseda Senátu českého parlamentu Tomáš Czernin vyjadril znepokojenie nad postojmi Maďarska. Zdôraznil, že Ukrajina bojuje za celú Európsku Úniu (EÚ). "Vrcholom bol maďarský postoj, že nedodáva zbrane, pretože chce brániť svoju menšinu. Zaskočilo ma to, pretože to znelo, ako keby Ukrajinci mali dodanými zbraňami bojovať proti maďarskej menšine. Naopak oni svojimi zbraňami musia brániť aj maďarskú menšinu proti ruským zbraniam," skonštatoval. 

Druhou témou stretnutia boli možnosti vstupu krajín Západného Balkánu a Ukrajiny do EÚ

Podľa Kéryho sa členovia V4 zhodujú, že Západný Balkán si zaslúži väčšiu pozornosť. Na vstup do EÚ by však krajiny mali splniť rovnaké podmienky ako ostatné členské štáty. Rokovania sa dotkli aj otázky zrušenia práva veta členských krajín EÚ pri niektorých otázkach, čo navrhujú niektorí európski politickí predstavitelia. Krajiny V4 to podľa Kéryho považujú za neprijateľné a za tzv. červenú čiaru.

Všetci zúčastnení sa zhodli, že spolupráca krajín V4 je dôležitá. Rokovania podľa nich ponúkajú možnosť hľadania spoločných stanovísk a riešení v medzinárodných otázkach, ale aj priestor na vydiskutovanie si odlišných názorov. Kéry v tejto súvislosti skritizoval Slovensko, že sa voči svojmu predsedníctvu vo V4 postavilo s útlmom. Spolupráca, najmä v období kríz, by podľa neho mala byť hlbšia. 

Sloboda Ukrajiny je v bytostnom záujme Slovenska 

Nezávislosť a sloboda Ukrajiny je v bytostnom záujme Slovenska, vyhlásil na pondelkovom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci poverený minister zahraničných vecí SR Rastislav Káčer. Podľa neho nemožno dopustiť, aby sa v 21. storočí menili hranice silou. TASR o tom informoval komunikačný odbor ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Rastislav Káčer
Zobraziť galériu (2)
Rastislav Káčer  (Zdroj: Facebook/Rastislav Káčer)

Ako zdôraznil Káčer, Rusku treba ukázať, že "agresiou a porušovaním medzinárodného práva a Charty OSN si svoje imperiálne ambície nenaplní". Ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ sa zhodli, že pomoc Ukrajine, najmä prostredníctvom dodávok vojenskej techniky, zostáva kľúčovou pri obrane pred ruskou agresiou. V nadväznosti na štatút kandidátskej krajiny, ktorý Ukrajine Únia udelila v júni minulého roka, európski partneri opätovne podporili európsku víziu Ukrajiny.

Ukrajina má do Európskej únie otvorené dvere

"Ukrajina má do Európskej únie otvorené dvere a v jej integračnom procese jej budeme aj naďalej vytrvalo pomáhať," uviedol Káčer. Účastníci rokovania vyjadrili tiež plnú podporu Moldavsku v jeho medzinárodne uznaných hraniciach a prisľúbili praktickú pomoc pri znižovaní jeho energetickej závislosti od Ruska, zmierňovaní sociálno-ekonomických problémov a reformnom či integračnom procese. 

Diskusii ministrov zahraničných vecí krajín EÚ so šéfom diplomacie Moldavska Nicom Popescom dominoval vývoj v Moldavsku po minulotýždňovej zmene vlády, informácie o ruských snahách destabilizovať krajinu, dopady ruskej vojny proti Ukrajine a integračné ambície Moldavska, informoval komunikačný odbor slovenského ministerstva zahraničných vecí.

Na schôdzku do Bruselu prišiel aj ruský opozičný aktivista a bývalý šachový veľmajster Garri Kasparov, ktorý hovoril o stave občianskej spoločnosti v Rusku. Rada EÚ vyjadrila solidaritu s prenasledovanými ruskými ľudskoprávnymi aktivistami v Rusku.
 

Viac o téme: NázoryVojna na UkrajineV4 Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu