Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Turecko ďalej prešetruje pád budov po zemetrasení: Nariadilo zatknúť už 113 ľudí!

Záchranári prehľadávajú trosky budov v tureckej Adane Zobraziť galériu (2)
Záchranári prehľadávajú trosky budov v tureckej Adane (Zdroj: TASR/AP Photo/Hussein Malla)

ANKARA - Turecko pokračuje v prešetrovaní príčin pádu budov po rozsiahlom pondelkovom zemetrasení. Úrady už v tejto súvislosti nariadili zatknúť 113 ľudí, informovala dnes agentúra Reuters. Po zemetrasení sa v Turecku zosunulo či bolo vážne poškodených takmer 25.000 budov. Podľa viceprezidenta Fuata Oktaya sa predpokladá, že zadržaní sú zodpovední za zrútenie niektorých z tisícok budov, ktoré spadli v desiatich provinciách zasiahnutých otrasmi.

"Na 113 z nich boli vydané príkazy na zadržanie," povedal Oktay novinárom na brífingu v koordinačnom centre pre zvládanie katastrof v Ankare. "Budeme to pozorne sledovať, kým nebude dokončený nevyhnutný súdny proces, najmä pri budovách, ktoré utrpeli vážne škody, a pri budovách, ktoré spôsobili smrť a zranenia," povedal Oktay. Ministerstvo spravodlivosti podľa neho zriadilo úrady pre vyšetrovanie trestných činov v jednotlivých provinciách zasiahnutých zemetrasením.

Video: Masívne zemetrasenie v Turecku

Masívne zemetrasenie v Turecku (Zdroj: Profimedia)

Opozičné strany obvinili vládu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, že nepresadzovala uplatňovanie stavebných predpisov a že nesprávne míňala osobitné dane vyberané po poslednom veľkom zemetrasení v roku 1999. Účelom týchto daní bolo zabezpečiť peniaze na to, aby boli budovy odolnejšie voči zemetraseniu. Erdogan povedal, že opozícia len klame a šíri ohováranie, aby pošpinila vládu, a že bráni investíciám, namiesto toho, aby čelila korupcii v obciach, ktoré riadi.

Turecký prezident Erdogan navštívil zemetrasením postihnutú oblasť.
Zobraziť galériu (2)
Turecký prezident Erdogan navštívil zemetrasením postihnutú oblasť.  (Zdroj: SITA/Turkish Presidency via AP)

Polícia zadržala na istanbulskom letisku developera jedného obytného komplexu, ktorý sa zrútil v meste Antakya. V piatok večer sa chystal nastúpiť do lietadla do Čiernej Hory, a v sobotu bol podľa agentúry Anadolu zatknutý.Medzitým pokračujú pátracie a záchranné práce po zemetrasení. Počet mŕtvych v Turecku presiahol 24.617, v susednej Sýrii potom 3500. Bez prístrešia sa uprostred zimy ocitli stovky tisíc ľudí.

Zemetrasenie zlepšuje diplomatické vzťahy

Grécky minister zahraničia Nikos Dendias dnes navštívil zasiahnuté oblasti Turecka v sprievode svojho tureckého náprotivku Mevlüta Çavuşoglua. Agentúra AP to označila za nové kolo takzvanej "zemetrasnej diplomacie" medzi týmito dvoma krajinami, ktorých vzťahy bývajú často napäté, ak nie nepriateľské. Niečo podobné sa stalo v roku 1999, len tri roky po tom, čo išli obe krajiny takmer do vojny kvôli dvom neobývaným ostrovčekom v Egejskom mori.

"Zatiaľ sme sklamali ľudí na severozápade Sýrie," tweetoval šéf humanitárnej pomoci OSN Martin Griffiths z turecko-sýrskej hranice, kde je pre dodávky pomoci OSN otvorený iba jeden hraničný priechod. Na pomoc ľuďom zasiahnutým zemetrasením v Turecku a v Sýrii vyzval dnes pri bohoslužbe pápež František.

Viac o téme: Zemetrasenie TureckoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu