Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Byrokracia zachránila životy: Sklenená budova v Turecku odolala zemetraseniu! Bola postavená podľa smerníc EÚ

Sklenená budova knižnice, ktorá odolala bez problémov zemetraseniu
Sklenená budova knižnice, ktorá odolala bez problémov zemetraseniu (Zdroj: Twitter/@fizzily1)

ADIYAMAN – Zemetrasenie v Turecku a Sýrii zničilo takmer 25 tisíc budov. Novostavby, ktoré nemali ani rok, ale aj staré obytné budovy sa zrútili ako domčeky z kariet. Medzi zrútenými budovami sa však nachádza jedna, ktorá zemetraseniu odolala. Sklenená budova, postavená podľa najnovších smerníc Európskej únie.

Trojposchodová knižnica bola otvorená minulý rok v lete a nahradila pôvodnú, ktorú zničilo predchádzajúce zemetrasenie. Stavba ale čelila obrovskej kritike, verejnosť si namiesto novej knižnice priala park. Stavbu financovala Európska únia v rámci predvstupnej pomoci Turecku.

Polícia obvinila Gruzínca: Mal kradnúť v byte na Kvetnej ulici v Bratislave (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

Nemecký server Deutsche Welle pripomína, že v juhoamerickom štáte Chile, ktorý v rokoch 2014 a 2015 zažil silnejšie otrasy o sile 8,2 a 8,3 stupňa zomrelo na následky zemetrasenia 15 ľudí. Vinia preto nestabilné konštrukcie budov. „Budovy, ktoré sa zrútili, mali mäkkú podlahovú štruktúru,“ potvrdil Mehdi Kashani z univerzity v Southhamptone vo Veľkej Británii. Turecké úrady už v tejto súvislosti zatkli 113 ľudí. Obvinili vládu Recepa Tayyipa Erdogana, že nepresadzovala stavebné predpisy a utrácala dane na iné účely ako na opatrenia proti ochrane budov voči zemetraseniam.  

Profesor Okan Tuysuz z Istanbulskej technickej univerzity povedal, že miestne úrady varovali už v minulosti. Dokonca hovoril o rokoch konferencií a správ, počas ktorých pripomínali, že mestá Hatay a Gaziantep zasiahne obrovské zemetrasenie a žiadna z budov postavených na zlomovej línii neodolá zemetraseniu. Chceli, aby boli vytvorené mapy zlomových línií a v týchto zónach by bola zakázaná výstavba. Nikto ich však neposlúchol.

Zemetrasenie, ktoré minulý pondelok postihlo juhovýchod Turecka a severozápad Sýrii si už vyžiadalo viac ako 35 tisíc obetí.

Viac o téme: Zemetrasenie SýriaEurópska úniaTurecko zemetrasenieKonštrukcie budov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu