Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

EÚ týždeň po zemetrasení zvyšuje svoju pomoc Sýrii a Turecku

Dobrovoľníci pomáhajú ľuďom postihnutým zemetrasením Zobraziť galériu (3)
Dobrovoľníci pomáhajú ľuďom postihnutým zemetrasením (Zdroj: SITA/AP Photo/Mukhtar Khan)

BRUSEL - Európska únia aj týždeň po ničivom zemetrasení v Turecku a Sýrii pracuje "na všetkých frontoch", aby nasmerovala potrebnú núdzovú a humanitárnu pomoc do oboch krajín. Uviedla to v pondelok Európska komisia (EK).

Komisia spresnila, že v Sýrii EÚ poskytuje rýchlu humanitárnu pomoc ľuďom postihnutým zemetrasením. Zmobilizovala na to svoje núdzové zásoby v Taliansku a Dubaji. Odoslaná pomoc zahŕňa stany do chladného počasia, ohrievače, prikrývky, vodu, sanitárne, hygienické a kuchynské súpravy. Pomoc bude distribuovaná v oblastiach kontrolovaných vládou spolu s Medzinárodnou federáciou spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRC), ako aj v oblastiach na severozápade Sýrie mimo kontroly vlády, a to v spolupráci s Medzinárodnou organizáciou pre migráciu (IOM).

Komisia spresnila, že s členskými štátmi EÚ spolupracuje na mobilizácii pomoci v podobe dočasných prístreškov, ktoré by poskytli z vlastných zásob. Prostredníctvom mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany (UCPM) ponúklo Sýrii pomoc desať európskych krajín – Bulharsko, Cyprus, Fínsko, Grécko, Nemecko, Nórsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovinsko a Taliansko. Do Sýrie poslali tisíce stanov, prikrývky, spacie vaky, matrace, postele, generátory, ohrievače, lieky, potraviny, zimné oblečenie, ochranné rúška a ďalšie.

Dobrovoľníci pomáhajú ľuďom postihnutým zemetrasením
Zobraziť galériu (3)
Dobrovoľníci pomáhajú ľuďom postihnutým zemetrasením  (Zdroj: SITA/AP Photo/Mukhtar Khan)

Komisia v pondelok do libanonského Bejrútu vyslala dvoch styčných dôstojníkov Koordinačného centra pre núdzové reakcie (ERCC), aby podporili riadenie prichádzajúcej európskej pomoci pre Sýriu. Únia uvoľnila počiatočnú sumu 3,5 milióna eur na humanitárnu pomoc na pokrytie najnaliehavejších potrieb a tiež na pátracie a záchranné operácie.

Eurokomisia zmobilizuje ďalšiu podporu pre Turecko

Šéfka EK Ursula von der Leyenová v nedeľňajšom telefonickom rozhovore s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom uviedla, že eurokomisia zmobilizuje ďalšiu podporu pre Turecko. Doteraz 21 členských štátov EÚ a tri účastnícke štáty UCPM ponúkli spolu 38 záchranných tímov. Európske krajiny, medzi ktorými bolo aj Slovensko, celkovo poskytli 1652 záchranárov a 105 pátracích psov.

Zemetrasenie v Turecku
Zobraziť galériu (3)
Zemetrasenie v Turecku  (Zdroj: SITA/IHA via AP)

Komisia okrem toho nasmeruje pomoc z 12 členských štátov EÚ na zabezpečenie núdzového prístrešia a poskytne jednotky dočasného bývania z rezervy rescEU vo Švédsku, ako aj tisíce stanov zo zásob rescEU v Rumunsku.

Pomáha aj Slovensko

Na pomoc Turecku a Sýrii, ktoré zasiahli ničivé zemetrasenia, posiela Slovenská katolícka charita (SKCH) 200.000 eur z celonárodnej zbierky. Ľudia môžu posielať finančnú pomoc aj naďalej prostredníctvom stránky charity alebo účtu verejnej zbierky. Informovala o tom hovorkyňa SKCH Monika Molnárová.

Podľa charity sme opäť svedkami nesmierneho prejavu ľudskej solidarity, na ktorú odkazuje nielen výška vyzbieraného daru, ale aj rýchlosť, s akou sa ľudia vedeli zmobilizovať. Finančné prostriedky zo zbierky budú použité na humanitárnu pomoc najzasiahnutejším rodinám a jednotlivcom prostredníctvom našich partnerov v regióne Syriac Cross a organizácie Shingala Azad. Tie začnú v najbližších dňoch s distribúciou potravinových a hygienických balíčkov vo viacerých oblastiach.

Viac o téme: PomocZemetrasenie TureckoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu