Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Na zozname zahraničných agentov sa ocitol aj politológ: Má ísť o bývalého autora Putinových prejavov

Ruský opozičný politik Dmitrij Gudkov
Ruský opozičný politik Dmitrij Gudkov (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

MOSKVA - Do registra tzv. zahraničných agentov bol v Rusku zaradený aj politológ Abbas Galľamov, ktorý kedysi písal prejavy pre súčasného ruského prezidenta Vladimira Putina. Na zozname sa ocitla aj jedna z najpopulárnejších speváčok vystupujúca pod menom Zemfira a významný opozičný politik Gennadij Gudkov, ktorý žije v exile. Informovala o tom agentúra AP.

Galľamov písal prejavy pre Vladimira Putina počas jeho pôsobenia vo funkcii predsedu vlády v rokoch 2008-12. Momentálne pôsobí ako politológ a analytik a často ho citujú zahraničné médiá. Nedávno upútal pozornosť svojím vystúpením v CNN, v ktorom naznačil, že Putin by mohol čeliť vojenskému prevratu.

Na zozname je aj politik so speváčkou

Agentúra AP vo svojej správe dodala, že podľa ministerstva spravodlivosti Galľamov "distribuoval materiály vytvorené zahraničnými agentmi neobmedzenému okruhu ľudí, vystupoval proti špeciálnej vojenskej operácii na Ukrajine a zúčastňoval sa ako expert a respondent na informačných platformách poskytovaných zahraničnými štruktúrami". Ministerstvo na zoznam zaradilo aj popovú hviezdu Zemfiru Ramazanovovú, ktorá vystupuje len pod svojím krstným menom a ktorá verejne odsúdila vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine.

Za zahraničného agenta bol označený aj politik Dmitrij Gudkov, ktorý bol pred útekom z Ruska - v roku 2021 - známym opozičným politikom. Podobne ako Galľamov aj Gudkov často komentuje dianie v Rusku v rozhovoroch pre zahraničné i ruské nezávislé médiá pôsobiace v exile.

Označenie "zahraničný agent" pripomína termín "nepriateľ ľudu" zo sovietskych čias. Podľa ruského zákona sa vzťahuje na osoby alebo skupiny, ktoré dostávajú finančné prostriedky zo zahraničia a vykonávajú v Rusku politickú činnosť rôzneho druhu.

Viac o téme: Vladimir PutinZahraniční agentiDmitrij GudkovZemfiraGennadij Gudkov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu