Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

VOJNA na Ukrajine Deň tristotridsiaty prvý (20. január 2023)

Vojna na Ukrajine
Vojna na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj včera večer vyhlásil, že očakáva, že dnešné kľúčové stretnutie spojencov Kyjeva na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku prinesie silné rozhodnutia ohľadom ďalších dodávok zbraní zo strany Západu. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

330. deň vojny na Ukrajine

330. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Ruská súkromná vojenská spoločnosť Vagnerova skupina v piatok poprela, že verbuje Srbov do bojov na Ukrajine. Vyhlásila to deň po tom, ako aktivisti podali trestné oznámenie v Belehrade. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

21:40 USA očakávajú, že Ukrajina na jar podnikne protiútok.  Minister obrany USA Lloyd Austin vyzval Ukrajinu, aby pomohla pripraviť sa na jarnú protiofenzívu. Do jari už nezostáva veľa času a musíme "zohnať všetky potrebné zdroje", povedal šéf Pentagonu.

21:30 V centre Berlína sa konalo masové zhromaždenie. Demonštranti žiadali o poskytnutie tankov Ukrajine.

21:20 USA uznali „Wagnerovu“ PMC ako „nadnárodnú zločineckú organizáciu“, uviedol hovorca Bieleho domu John Kirby. Na vojenskú spoločnosť Jevgenija Prigožina budú uvalené ďalšie sankcie, ktoré budú oznámené budúci týždeň.

21:00 Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak v piatok povedal, že Kyjev nakoniec dostane západnú vojenskú pomoc, akú na ukončenie ruskej invázie potrebuje. Informoval o tom portál britskej televízie Sky News. "Silnieme," povedal Jermak. "A všetko, čo sme ešte nedostali, dostaneme," dodal.

20:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok opäť apeloval na západných spojencov, aby dodali Ukrajine moderné tanky. Iná alternatíva podľa neho totiž neexistuje. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

20:30 Spojené štáty v piatok označili ruskú súkromnú vojenskú Vagnerovu skupinu za "nadnárodnú kriminálnu organizáciu" a zavedú voči nej sankcie. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

20:00 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg privítal v piatok oznámenie nových dodávok zbraní Ukrajine. Podľa vlastných slov tiež očakáva ďalšiu diskusiu o dodávkach nemeckých tankov Leopard 2. TASR informácie prevzala od agentúry DPA.

Skutočnosť, že spojenci Ukrajine poskytnú stovky nových obrnených vozidiel, bojových vozidiel pechoty a tankov, bude mať pre túto krajinu nesmierny význam, povedal Stoltenberg počas konferencie o vojenskej pomoci Kyjevu na základni Ramstein v Nemecku.

19:50 Ruské mobiky behajú po ihrisku a pripravujú sa na demobilizáciu. Už čoskoro im ukrajinskí vojaci pomôžu vrátiť sa domov, ale už v čiernych vreciach.

19:30 Kremeľ nariadil pripraviť Moskvu na útok ukrajinského bezpilotného lietadla.  Rozhodnutie o rozmiestnení systémov protivzdušnej obrany v hlavnom meste bolo prijaté v súvislosti s ukrajinskými útokmi na letiská v Saratovskom a Kalugskom regióne, informovali Bloomberg zdroje oboznámené so situáciou.

19:00 Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok povedal, že Ukrajina by mohla na jar začať protiofenzívu voči Rusku. Generál Mark Milley uviedol, že vytlačiť Rusov z Ukrajiny bude náročné. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

18:30 Členovia kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny sa v piatok v Nemecku nedohodli na dodaní bojových tankov Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AP. Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak povedal, že 15 krajín, ktoré vlastnia tanky Leopard 2 nemeckej výroby, sa zatiaľ nedohodli. Poľsko sľúbilo dodávku 14 takýchto tankov pod podmienkou, že to urobia aj iné krajiny.

18:00 Solovyov sa konečne odtrhol od reality a plánuje dobyť Paríž a Berlín. Vresk Solovyova však dokonale odráža mieru paniky v Kremli v súvislosti s dodávkami zbraní pre Ukrajinu.

17:30 Ministerstvo vlády vytvorilo komisiu na vyšetrenie havárie vrtuľníka Brovary. Komisia vytvorená ministerstvom kabinetu dostala pokyn, aby svoje zistenia o havárii vrtuľníka z 18. januára predložila do 18. februára, uviedol zástupca ministerstva Taras Melnychuk.

17:00 V Moskve bola objavená nová protivzdušná obrana.  Komplex protivzdušnej obrany bol umiestnený dva kilometre od vojenského letiska Ostafyevo a obchodného letiska Gazprom-Avia.

16:40 Holandsko je ochotné zvážiť dodanie moderných stíhačiek typu F-16 Ukrajine, ak o nich Kyjev požiada, napísali v piatok holandské médiá s odvolaním na vyjadrenia holandského ministra zahraničných vecí Wopkeho Hoekstru. TASR správu prevzala z britskej spravodajskej stanice Sky News.

16:20 Nemecko poskytne Ukrajine ďalšie zbrane a výzbroj v hodnote jednej miliardy eur. Prioritou má byť protivzdušná obrana. TASR správu prevzala z agentúry DPA. Nemecký minister obrany Boris Pistorius v piatok oznámil, že celkový objem nemeckej pomoci sa tým zvýši na 3,3 miliardy eur.

16:00 Príhovor Volodymyra Zelenského k účastníkom stretnutia Ramstein "Všetci môžeme použiť tisíce slov, ale ja nemôžem použiť slová namiesto zbraní alebo rakiet protivzdušnej obrany, ktoré sú potrebné na ochranu ľudí pred ruskými leteckými útokmi," povedal Zelenskyj.

15:30 Španielsko spolu so svojimi západnými partnermi podnikne všetko nevyhnutné pre ukončenie vojny, ktorú proti Ukrajine vedie Rusko, povedal v piatok španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

"Nevylučujeme žiadnu možnosť nastolenia mieru na Ukrajine," uviedol Albares na margo piatkového rokovania kontaktnej skupiny pre Ukrajinu na americkej vojenskej základni Ramstein v rozhovore pre španielsku rozhlasovú stanicu RAC1.

15:00 Česko a Slovensko sú zrejme ochotné vzdať sa v prospech Ukrajiny tankov Leopard 2, ktoré majú podľa skoršej dohody dostať z Nemecka. S odvolaním sa na svoje zdroje z diplomatických kruhov to dnes uviedol nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

14:30 Ruské ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že ruské jednotky dobyli na Ukrajine dve dediny vrátane obce Kliščijivka neďaleko mesta Bachmut, ktoré je už niekoľko mesiacov dejiskom urputných bojov medzi ukrajinskou a ruskou armádou.

14:10 Holandsko je pripravené na požiadanie dodať Ukrajine stíhačky F-16. Informovali o tom miestne médiá s odvolaním sa na ministra zahraničných vecí.

13:54 Prvý humanitárny konvoj Organizácie Spojených národov dorazil v piatok do oblasti neďaleko ukrajinského mesta Soledar, ktoré sa v uplynulých týždňoch stalo dejiskom najtvrdších bojov na východe Ukrajiny, oznámila táto svetová organizácia. 

"Naši kolegovia na Ukrajine práve dorazili do vládou kontrolovaných oblastí v blízkosti Soledaru vo východoukrajinskej Doneckej oblasti," povedal novinárom v Ženeve hovorca Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) Jens Laerke. Ako dodal, ide o prvý konvoj OSN, ktorý do tejto oblasti prišiel od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Konvoj zložený z troch nákladných vozidiel vyrazil skoro ráno z mesta Dnipro a bol naložený potravinami, vodou, hygienickými pomôckami a liekmi pre 800 ľudí, spresnil Laerke.

13:31 Český veľvyslanec v Izraeli Martin Stropnický sa na ambasáde v Tel Avive stretol s proruským aktivistom Žarkom Jovanovičom. Minister zahraničných vecí Jan Lipavský to označil za vážne pochybenie. Na základe článkov servera Seznam Zprávy a českého Deníka N o tom informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Fotografiu s českým diplomatom zverejnil Jovanovič vo štvrtok na sociálnej sieti Facebook. Stretnutie podľa neho trvalo približne dve hodiny. "Bola to čisto diplomatická, zdvorilostná návšteva. Oboznámil nás s oficiálnou politikou Českej republiky a tiež s tým, ako on hodnotí aj z oficiálneho pohľadu situáciu v Izraeli – politicky aj obchodne," vysvetlil zámer schôdzky Jovanovič. Šéf českej diplomacie však konanie veľvyslanca kritizuje. "Jeho úlohou je svedomito reprezentovať českú diplomaciu, čo je rozhodne v rozpore s tým, že sa stretáva a fotografuje s čelnými predstaviteľmi proruskej dezinformačnej scény," komentoval situáciu Lipavský.

13:01 Ukrajina v piatok oznámila, že zadržala sedem "ruských agentov" podozrivých zo špionáže. Informuje o tom agentúra AFP. Zadržaní sú podozriví, že ruským jednotkám odovzdali súradnice objektov na uskutočnenie útokov v Dnepropetrovskej oblasti na východe Ukrajiny. V tejto oblasti prišli pri nedávnom ruskom raketovom útoku o život desiatky civilistov.

"Zadržaní dali Rusom súradnice zariadení kritickej infraštruktúry," spresnili vo vyhlásení ukrajinské bezpečnostné zložky. "V súčasnosti sa preverujú informácie o možnom zapojení zadržaných do ruského raketového útoku na bytovku v Dnipre zo 14. januára 2023," dodali.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu