Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Manželka odsúdeného protivládneho blogera Losika dostala dva roky väzenia: Údajne napomáhala extrémistickej činnosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MINSK - Súd v západobieloruskom meste Brest odsúdil Dariu Losikovú, manželku uväzneného blogera a konzultanta bieloruskej sekcie stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) Ihara Losika, na dva roky väzenia za údajné napomáhanie extrémistickej činnosti.

Ako informovala RFE/RL, rozsudok bol vynesený deň po začatí súdneho procesu. Sudca sa pritom stotožnil s návrhom výšky trestu, ako ho pre Losikovú žiadala prokuratúra. Generálna prokuratúra uviedla, že obvinenie voči Darii Losikovej sa opiera o rozhovor, ktorý poskytla poľskej televízii Belsat - označenej bieloruským vedením za extrémistickú skupinu. Losiková sa ňom "stavala do pozície manželky 'politického väzňa'".

Losiková bola zadržaná v októbri

Daria Losiková v tomto rozhovore kritizovala bieloruské orgány činné v trestnom konaní. Uviedla tiež, že jej manžel nespáchal žiadne zločiny a bol odsúdený nezákonne. Vyzvala príbuzných ostatných odsúdených, aby nasledovali jej príklad, uviedla generálna prokuratúra. Losiková bola zadržaná v októbri po tom, ako polícia vykonala prehliadku v jej dome. Štvorročná dcéra Losikovcov, Paulina, žije v súčasnosti u Dariiných rodičov.

Kauza je podľa Losika politicky motivovaná

Spojené štáty vyzvali na okamžité a bezpodmienečné prepustenie Darie Losikovej a prezident RFE/RL Jamie Fly odsúdil jej zadržiavanie bieloruskými orgánmi a žiadal jej prepustenie na slobodu.
Ihar Losik bol v decembri roku 2021 odsúdený na 15 rokov väzenia. Spolu s Losikom dostali vtedy dlhé tresty väzenia aj manžel exilovej líderky bieloruskej opozície Siarhej Cichanovski a ďalší štyria blogeri, opoziční politici a aktivisti.

Losik a jeho odsúdení druhovia trvajú na tom, že kauza, v ktorej boli stíhaní a odsúdení, je politicky motivovaná. Bieloruské orgány činné v trestnom konaní tento týždeň úrady vzniesli proti Cichanovskému nové obvinenie, a to za porušenie väzenských pravidiel a vyvolávania konfliktov vo väznici.

Viac o téme: BlogerBieloruskoDaria LosikovaIhar Losik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu