Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VOJNA na Ukrajine Deň tristodvadsiaty siedmy (16. január 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu vo svojom večernom príhovore odsúdil "zbabelé mlčanie" ľudí v Rusku o sobotňajšom raketovom útoku na obytný dom v meste Dnipro, ktorý si vyžiadal najmenej 30 mŕtvych. TASR o tom informuje na základe správ agentúra DPA a AFP. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 326

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 326 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:30 Odborníci v Kambodži cvičia od pondelka 15 ukrajinských odmínovačov, keďže patria v tejto oblasti k najlepším na svete. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AP.

21:11 Občania Európskej únie vnímajú Poľsko ako hlavného poskytovateľa pomoci pre vojnových utečencov z Ukrajiny. Vyplýva to z prieskumu v deviatich členských krajinách EÚ, ktorého organizátorom bol aj poľský inštitút pre výskum trhu a spoločnosti IBRiS. TASR o tom informuje podľa pondelkovej správy agentúry PAP a spravodajského portálu Dziennik.pl.

20:22 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v pondelok vyzvala na zriadenie špeciálneho medzinárodného tribunálu, ktorý by súdil vedenie Ruska za inváziu na Ukrajinu. Uviedla to v prejave na pôde Haagskej akadémie medzinárodného práva. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

20:19 Početná ukrajinská delegácia vedená prvou dámou Olenou Zelenskou, spustila v pondelok na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom Davose kampaň za zvýšenie dodávok západnej pomoci a zbraní. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

19:52 Ruské úrady ponúkajú cudzincom v Rusku ruské občianstvo výmenou za to, že sa prihlásia do ozbrojených síl krajiny, informoval generálny štáb.

19:51 Nový balík zbraní znamená, že "Ukrajinci môžu prejsť od existujúcich k vyhnaniu ruských síl." Britský minister obrany Ben Wallace 16. januára uviedol, že Spojené kráľovstvo daruje Ukrajine 14 tankov Challenger 2 s obrnenými záchrannými a opravárenskými vozidlami a ďalším vojenským vybavením.

18:54 Nórsko tvrdí, že bývalý veliteľ Wagner Groups požiadal o azyl. Nórske riaditeľstvo pre imigráciu (UDI) uviedlo, že Andrey Medvedev, ktorý je údajne bývalým veliteľom čaty žoldnierskej skupiny Wagner kontrolovanej Kremľom, požiadal o azyl v Nórsku, informovala agentúra AP.

18:53 Spojenci poskytli Ukrajine viac ako 4000 zbraňových systémov od 24. februára 2022. Ukrajina doteraz dostala 410 tankov zo sovietskej éry; 300 bojových vozidiel pechoty, z toho 250 sovietskej konštrukcie, a 1 100 obrnených transportérov.

17:24 Ruský prezident Vladimir Putin kritizoval v pondelok politiku Kyjeva a narastajúce dodávky zbraní pre Ukrajinu. Spravil tak počas telefonátu s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

16:22 Sobotný ruský raketový útok na obytnú budovu vo východoukrajinskom meste Dnipro, pri ktorom zahynulo najmenej 40 ľudí, predstavuje "vojnový zločin". Uviedol to v pondelok švédsky premiér Ulf Kristersson, ktorého krajina v súčasnosti predsedá Rade EÚ. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

16:18 O azyl v Nórsku požiadal ruský občan, ktorý je údajne bývalým vysokopostaveným členom súkromnej armády známej ako Vagnerova skupina. V pondelok to oznámili nórske úrady, informuje TASR podľa správy agentúry AP.

16:17 Kremeľ v pondelok poprel akýkoľvek konflikt medzi ruským ministerstvom obrany a žoldnierskou Vagnerovou skupinou a označil to za výmysel médií. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

15:15 Európska únia rázne odsudzuje sobotný ruský raketový útok na obytnú budovu vo východoukrajinskom Dnipre, ktorý zabil najmenej 40 ľudí. Uviedol to v pondelok Peter Stano, hovorca šéfa diplomacie Európskej únie Josepa Borrella, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

14:46 Ukrajina si prevzala ôsmu samohybnú kanónovú húfnicu Zuzana 2 slovenskej výroby. Ide o poslednú z húfnic, ktorú sa Slovensko zaviazalo dodať Ukrajine prostredníctvom štátnej akciovej spoločnosti Konštrukta-Defence na základe kontraktu na komerčný predaj. Presun každého kusu techniky realizoval rezort po pripísaní platby na účet v správe rezortu obrany. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/ Jaroslav Naď - minister obrany SR, OĽANO)

14:22 Skupina ruských právnikov adresovala ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi otvorený list, v ktorom žiadajú, aby sa prestalo so šikanovaním väzneného opozičného lídra Alexeja Navaľného. Ako na svojom webe uviedla stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), podmienky Navaľného zadržiavania označili signatári výzvy za mučenie, informuje TASR.

14:00 Rusko vyrobilo prvé jadrové hlavice pre supertorpéda Poseidon, ktoré budú umiestnené na jadrovej ponorke Belgorod. Uviedol to zdroj z ruského ministerstva obrany, ktorý v pondelok citovali tamojšie štátne médiá. TASR správu prevzala z agentúry Reuters. 

13:00 Kremeľ v pondelok vyhlásil, že tanky Challenger 2, ktoré Británia plánuje poslať ukrajinským silám, "zhoria ako ostatné" zbrane dodané Kyjevu západnými krajinami. TASR správu prevzala z agentúry AFP.   

12:30 Hraničnými priechodmi prešlo v uplynulom týždni (9. 1. – 15. 1.) na vstupe do Slovenskej republiky 23.201 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 797 žiadateľov. Naopak, na výstupe zo Slovenska prešlo 21.130 ľudí. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

12:20 Oligarcha a prokremeľský politik Viktor Medvedčuk, ktorý bol nedávno zbavený ukrajinského občianstva a momentálne sa zdržiava v Rusku, zverejnil v prokremeľskom denníku Izvestija článok ospravedlňujúci vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine.

Informovala o tom stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), ktorá poznamenala, že ide o Medvedčukov prvý verejný komentár k tzv. špeciálnej vojenskej operácii Ruska na Ukrajine od jej začatia 24. februára minulého roku.

12:10 Oligarchovia blízki Putinovi vedeli o blížiacej sa invázii na Ukrajinu a začali prepisovať svoj majetok na svojich príbuzných, aby sa vyhli ich konfiškácii, informuje Agentúra na presadzovanie finančnej kriminality amerického ministerstva financií. Ako príklad sa uvádza Oligarcha Roman Abramovyč.

12:00 Ruská protivzdušná obrana údajne v pondelok zostrelila nad mestom Sevastopol na anektovanom polostrove Krym tri ukrajinské drony. Tvrdí to Moskvou dosadený gubernátor Sevastopola Michail Razvožajev, uvádza stanica Sky News a denník The Guardian, na ktoré sa odvoláva TASR.

"Opäť útok dronov. Systémy protivzdušnej obrany zostrelili bezpilotné lietadlo v smere na Belbek," napísal Razvožajev na platforme Telegram o jednom z dronov.  

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu