Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VOJNA na Ukrajine Deň tristodvadsiaty štvrtý (13. január 2023)

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

KYJEV - Hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnat varoval vo štvrtok pred hrozbou raketových útokov z územia Bieloruska. Vyjadril sa tak deň po tom, ako prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Ukrajina musí byť na svojich hraniciach s Bieloruskom "pripravená". TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

 Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 323

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 323 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:10 Na Ukrajine je už 30 tisíc terminálov Starlink. Z toho 8 tis. poskytlo Poľsko. Ďalších 10-tisíc by malo čoskoro prísť z Nemecka, uviedol minister pre digitálnu transformáciu Ukrajiny Mykhailo Fedorov.

20:40 Počet ruských firiem a občanov, na ktoré sa vzťahujú sankcie, dosiahol takmer 8 tisíc. Do konca roka 2022 sa pod rôzne zahraničné sankcie dostalo 4 832 Rusov a 2 972 spoločností z Ruska, píše Interfax s odvolaním sa na údaje z X-Compliance.

20:20 Ukrajinský vojak dislokovaný v meste Bachmut na východe Ukrajiny v piatok televízii CNN povedal, že jeho spolubojovníci sa stále držia na okraji neďalekého mesta Soledar, ktoré je v ostatných týždňoch dejiskom intenzívnych bojov s ruskými silami. Výsadkári zo 77. a 46. brigády sú podľa slov Tarasa Berezovca, kapitána prvej brigády ukrajinských špeciálnych síl, ešte stále "na západnom predmestí Soledaru".

19:40 Takto dnes vyzerá vchod do známeho závodu „Artemsil“ v ​​Soledare.

16:27 krajinská vojenská tajná služba (HUR) varovala, že Rusko chce vytvoriť armádu pozostávajúcu z dvoch miliónov vojakov. Takisto upozornila, že Moskva by mohla v nasledujúcich dňoch ohlásiť ďalšiu vlnu mobilizácie do bojov na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe piatkovej správy televízie Sky News.

"Prípravy na ohlásenie ďalšej vlny mobilizácie v Rusku už aktívne prebiehajú," uviedla HUR. Na základe rozsahu mobilizačných opatrení v Rusku sa domnieva, že tamojšia vláda plánuje vytvoriť armádu, ktorá bude mať približne dva milióny vojakov. Pripomenula nedávne zmeny v legislatíve týkajúcej sa mobilizácie a dodala, že výcvik tamojších síl už prebieha.

15:30 Nemecká vláda v piatok vyzvala na bezodkladné poskytnutie "okamžitej a úplnej" zdravotnej starostlivosti ruskému opozičnému politikovi Alexejovi Navaľnému, ktorý bol odsúdený za viaceré trestné činy. Takisto žiada jeho prepustenie, keďže je vo väzení na základe "politicky motivovaného rozsudku“. TASR správu prevzala z agentúry AFP, citujúcej hovorkyňu vlády v Berlíne Christiane Hoffmannovú.

15:22 Putin nariadil do 1. mája zvážiť návrhy týkajúce sa trestnej zodpovednosti za diskrimináciu Rusov žijúcich v zahraničí.

14:17 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhol slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej, aby sa pripojila k jeho mierovému plánu zameranému na ukončenie vojny na Ukrajine. Oznámil to v piatok Zelenskyj na sociálnych sieťach, informuje TASR.

"S prezidentkou Zuzanou Čaputovou sme hovorili o ďalšej obrannej spolupráci medzi Ukrajinou a Slovenskom. Pozval som ju, aby sa pripojila k implementácii mierového plánu. Hovorili sme o spoločných medzinárodných podujatiach," napísal Zelenskyj.

14:00 Putin nariadil do 1. mája zvážiť návrhy týkajúce sa trestnej zodpovednosti za diskrimináciu Rusov žijúcich v zahraničí.

13:30 Poslanec Štátnej dumy Viktor Sobolev oznámil, že Rusi nad 30 rokov, ktorí neodslúžili, budú poslaní do vojenského výcvikového tábora.

13:00 Propagandisti píšu, že Soledar je okupovaný #uskými útočníkmi. Ukrajinská strana sa zatiaľ nevyjadrila.

12:30 NATO posiela špionážne lietadlá do Rumunska.  Lietadlá budú podporovať zvýšenú prítomnosť aliancie v regióne, ako aj monitorovať #ruskú vojenskú aktivitu.

12:00 Ruské ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že jeho armáda dobyla vo štvrtok večer východoukrajinské mesto Soledar, v ktorom v posledných dňoch prebiehali ťažké boje. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.

11:45 Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov v rozhovore pre britskú stanicu BBC povedal, že Ukrajina sa de facto stala členom NATO a vyjadril presvedčenie, že Západ jej dodá ďalšie zbrane. TASR správu prevzala z webovej stránky BBC.

11:11 Francúzsko dúfa, že Ukrajine dodá obrnené vozidlá typu AMX-10 RC do dvoch mesiacov. Vo vyhlásení to v piatok uviedol francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

11:00 Ruské sily ostreľovali Charkovskú oblasť, pričom zranili 2 civilistov. V Dvorichni sa zranil 68-ročný muž. V Kupjansku bol v dôsledku ruského ostreľovania, ktoré poškodilo obytnú budovu a súkromné ​​domy, zranený a hospitalizovaný 75-ročný muž.

10:30 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 13. januáru, uvádzajú Ozbrojené sily Ukrajiny.

10:00 Ukrajina v piatok oznámila, že odoláva "vysokointenzívnej" ruskej ofenzíve v meste Soledar. Moskva na miesta bojov v Doneckej oblasti presúva ďalších vojakov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Noc na piatok označila za "horúcu" námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. "Nepriateľ premiestnil takmer všetky svoje sily do Doneckej oblasti a pokračoval vo vysokointenzívnej ofenzíve," povedala Maľarová  s tým, že súčasná fáza vojny je "náročná".

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu