Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Muža prepustili z väzenia po neuveriteľných dvadsiatich rokoch: Podľa DNA analýzy zistili, že je nevinný!

Nevinný muž Albert Schweizer Zobraziť galériu (2)
Nevinný muž Albert Schweizer (Zdroj: techtab.com/Marco Garcia / The Innocence Project via AP Images)

HAVAJ - Albert Ian Schweizer bol odsúdený v roku 2000, za vraždu turistky Dany Ireland (23), ktorá sa odohrala v roku 1991. Dostal vtedy 130 ročný trest odňatia slobody. DNA dôkazy však po viac ako 20 rokoch dokázali, že skutok nespáchal.

Albert Ian Schweizer (51) bol odsúdený za vraždu turistky, ktorú našli znásilnenú a dobitú pri svojom bicykli v Pune, v odľahlej časti ostrova Havaj. Jej bicykel bol poškodený a zdalo sa, že doňho narazilo auto. Tento prípad vyvolal veľký rozruch a tlak na políciu aby chytili vraha dievčiny, informovalo DailyMail. Ako povedal Kenneth Lawson, spoluriaditeľ projektu Hawaii Innocence Project, „vražda bielej a ženskej obete dostane oveľa viac pozornosti ako ľudia inej farby pleti a domorodí Havajčania. Ak je zo strany verejnosti vyvolaný tlak, je prirodzené, že sa stanú chyby, niektoré úmyselné, iné nie“, dodal.

Prípad znovuotvorili v roku 2019 spolu s pomocou neziskovej organizácie a študentov práva Havajskej univerzity. Zistili, že stopy, ktoré boli na tričku obete patrili jednému neznámemu mužovi, aj keď za vraždu boli odsúdení traja muži. Dokonca analýza zistila, že stopy po dezéne pneumatík nesúhlasia s autom, ktoré v tom čase vlastnil Albert Schweizer.

Albert Schweizer v roku 2000
Zobraziť galériu (2)
Albert Schweizer v roku 2000  (Zdroj: New York Daily News)

Zdá sa, že chyba nastala, keď údajný svedok, obvinený z predchádzajúcej drogovej činnosti poskytol výpoveď, v ktorej tvrdil, že videl Schweizera ako zabil Ireland. Za niekoľko rokov poskytol sedem výpovedí, pričom ani jedna nebola konzistentná a nakoniec obvinil aj sám seba. Súdy dokonca poslali na základe krivej výpovede do väzenia aj Schweizerovho brata, ktorý na nátlak polície pri vypočúvaní uzavrel dohodu o priznaní viny.

Albert Schweizer odsúdený na 130 rokov väzenia celý čas tvrdil, že je nevinný. Nová analýza DNA jeho slová po viac ako 20 rokoch potvrdila. Sudca Peter Kubota tak rozhodol, že Schweitzera by mali okamžite prepustiť. Jeho prepustenie vyvolalo obrovský potlesk a radosť jeho príbuzných. V rozhovore, ktorý po rozsudku poskytol, sa priznal, že mal naraz všetky pocity, nervy, úzkosť aj strach a označil justičný systém za „chybný“. Sudca ho pri rozsudku vyzval, aby necítil hnev alebo neprávosť, ale využil príležitosť a poslednú tretinu svojho života prežil v láske so svojimi blížnymi.

Viac o téme: VraždaZnásilnenieHavajKrivé obvinenieAlbert Schweizer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu