Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Žalobu za zneužívanie proti Benediktovi XVI. pozastavili

Pápež Benedikt XVI. Zobraziť galériu (2)
Pápež Benedikt XVI. (Zdroj: SITA)

MNÍCHOV - Súdne konanie proti nedávno zosnulému emeritnému pápežovi Benediktovi XVI. na Krajinskom súde v Traunsteine v juhonemeckej spolkovej krajine Bavorsko bolo dočasne pozastavené. Potvrdil to v utorok hovorca tohto súdu. Informuje o tom agentúra DPA.

Advokátska kancelária emeritného pápeža, ktorý zomrel na Silvestra, požiadala o prerušenie konania až do určenia právneho nástupcu. Hneď ako sa tak stane, bude sa v ňom pokračovať, uviedol hovorca predmetného súdu. Konanie proti ďalším obvineným cirkevným predstaviteľom pokračuje. V lete minulého roka podal muž - recidivista v meste Garching an der Alz -, ktorého podľa jeho vlastného vyjadrenia zneužíval odsúdený kňaz, na Krajinskom súde v Traunsteine občianskoprávnu, takzvanú deklaratórnu, žalobu.

Žalobu za zneužívanie proti
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP)

Žaloba je namierená nielen proti Josephovi Ratzingerovi - čo je Benediktovo rodné meno -, ktorý bol arcibiskupom Mníchova a Freisingu v čase, keď bol zneužívateľ preložený do jeho diecézy, ale aj proti arcidiecéze, ako aj proti Ratzingerovmu nástupcovi v úrade arcibiskupa, kardinálovi Friedrichovi Wetterovi. Jedným z cieľov žaloby je zistiť, či diecézni úradníci kryli trestné činy, a tým umožnili ďalšie previnenia.

Viac o téme: ZneužívanieŽalobaSúd Pápež Benedikt XVI.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu