Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pápež František vyzval veriacich, aby sa modlili za mier na Ukrajine

pápež František Zobraziť galériu (2)
pápež František (Zdroj: TASR/AP)

VATIKÁN - Pápež František po modlitbe Anjel Pána v piatok napoludnie vyzval veriacich, aby sa modlili za mier na Ukrajine a počas homílie na slávnosť Zjavenia Pána poprial požehnané sviatky východným kresťanom. TASR informuje na základe správy agentúry APA a servera Vatican News.

"Nech narodenie Spasiteľa prinesie ukrajinskému národu útechu a nádej a inšpiruje ku konkrétnym krokom, ktoré môžu viesť k ukončeniu bojov a k mieru," povedal pápež. 

archívne video

Apeloval na ľudí, aby nepodľahli apati

Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi apeloval na ľudí, aby nepodľahli apatii či pohodlnosti a nesnažili sa utíšiť svoj nepokoj rôznymi "upokojujúcimi prostriedkami duše", za ktoré označil napríklad produkty konzumu, "vábenie rozkoše" či "modloslužbu blahobytu".

Celebrovaním piatkovej omše pápež uzavrel vianočné oslavy v rímskokatolíckej cirkvi. Zároveň vyslovil vianočné priania východným cirkvám, ktoré podľa juliánskeho kalendára slávia narodenie Ježiša Krista v piatok 7. januára a nie 25. decembra."Srdečne zdravím spoločenstvá východných cirkví, katolícke aj pravoslávne, ktoré zajtra slávia Boží hod vianočný, a najmä bratov a sestry mučeného ukrajinského ľudu," povedal pápež. 

Pápež František
Zobraziť galériu (2)
Pápež František  (Zdroj: TASR/AP)

Katolícki veriaci si pripomínajú mudrcov z Východu

Katolícki veriaci si počas sviatku Zjavenia Pána (Troch kráľov) pripomínajú mudrcov z Východu - postavy z Evanjelia podľa Matúša - ktoré navštívili Ježiša krátko po jeho narodení v Betleheme a priniesli mu dary.Pápež František v homílii citoval tiež slová zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI., ktorý bol vo štvrtok pochovaný v krypte pod vatikánskou Bazilikou svätého Petra.

Putovanie Mudrcov "bolo vyjadrením ich vnútornej cesty, vnútornej púte ich srdca", povedal s tým, že "mudrci sa nezastavia, aby sa pozreli na oblohu a rozjímali nad svetlom hviezdy, ale vydávajú sa na riskantnú cestu, ktorá vopred nezaručuje istotu na cestách s presnou mapou v ruke". Tak je to podľa jeho slov aj s vierou. Bez neustálej cesty a dialógu s Pánom nie je možné rásť, zdôraznil.

Viac o téme: OmšaVatikánPápež FrantišekZjavenia Pána
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu