Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VOJNA na Ukrajine Deň tristodvadsiaty piaty (14. január 2023)

Zranený vojak na Ukrajine Zobraziť galériu (2)
Zranený vojak na Ukrajine (Zdroj: SITA/AP Photo/LIBKOS)

KYJEV - Napriek viacerým ruským správam o dobytí malého mesta Soledar na východe Ukrajiny, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že bitka o mesto stále pokračuje. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 324

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 324 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu vyhlásil, že ruský "teror" možno zastaviť len na bojisku. Prezident to povedal po tom, ako ruské okupačné sily v rámci novej vlny útokov zasiahli obytnú budovu a energetickú infraštruktúru. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

"Je možné zastaviť ruský teror? Áno, je. Dá sa to urobiť inak ako na bojisku na Ukrajine? Žiaľ, nie," povedal Zelenskyj vo svojom každodennom príhovore a dodal, že ukrajinská armáda v sobotu zostrelila viac ako 20 z 30 ruských rakiet.

20:00 V Kryvyj Roh boli zostrelené 4 rakety. Jedna strela zasiahla blízko zariadenia kritickej infraštruktúry. Jedna osoba zomrela, jedna bola zranená.

18:00 Najmenej päť mŕtvych a 27 zranených si vyžiadal sobotňajší útok ruských okupačných síl na obytnú budovu vo východoukrajinskom meste Dnipro. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP. Informáciu potvrdili miestni predstavitelia, zatiaľ čo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj túto udalosť odsúdil ako ruský "teror".

"Je tu už päť mŕtvych," uviedol na komunikačnej platforme Telegram gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko, ktorý tam zároveň zverejnil fotografiu inkriminovaného obytného bloku, z ktorého zostali iba trosky.

16:00 Video z miesta, kde raketa zasiahla obytný dom v Dnipro. Spod trosiek je údajne počuť krik ľudí. Podľa zástupcu vedúceho Kancelárie prezidenta Ukrajiny Kyryla Tymošenkovej sa už podarilo zachrániť 15 ľudí.

15:00 Turecko v sobotu vyhlásilo, že je pripravené presadzovať lokálne prímerie v istých oblastiach na Ukrajine a varovalo, že ani Moskva, ani Kyjev nemajú vojenské prostriedky na to, aby vojnu vyhrali. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Poradca tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pre zahraničnú politiku Ibrahim Kalin pripustil, že sa zdá nepravdepodobné, že by bojujúce strany boli pripravené uzavrieť v nadchádzajúcich mesiacoch "mierovú dohodu".

14:47 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj privítal v sobotu rozhodnutie Británie posilniť pozíciu Ukrajiny na bojisku. TASR o tom informuje podľa správu agentúry AFP. "Počas rozhovoru s (britským) premiérom Rishim Sunakom som mu poďakoval za rozhodnutie, ktoré nás nielen posilní na bojisku, ale posiela tiež správny signál ostatným partnerom," uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti Twitter.

14:30 Letecký poplach na celej Ukrajine.

13:22 Británia "má ambíciu" poslať Ukrajine tanky Challenger 2. Povedal to v sobotu počas telefonátu s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským britský premiér Rishi Sunak, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

12:52 Poľský premiér Mateusz Morawiecki pocestuje v pondelok do Berlína, aby sa pokúsil presvedčiť nemeckého kancelára Olafa Scholza, aby Poľsku povolil odovzdať Ukrajine tanky Leopard 2. TASR o tom informuje podľa sobotňajšej správy agentúry PAP.

12:13 Ukrajinská spravodajská služba tvrdí, že sa Rusko pripravuje na „dlhodobú vojnu“. Snahy Ruska reorganizovať svoj obranný priemysel a náhle vymenovanie nového veliteľa, ktorý bude dohliadať na vojnu proti Ukrajine, ukazuje, že Moskva sa pripravuje na „dlhodobú vojnu“, uviedla ukrajinská spravodajská služba. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

10:49 Na českom zastupiteľskom úrade v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev pokračuje hlasovanie v prezidentských voľbách. O ukončení poplachu informovalo české ministerstvo zahraničných vecí na sociálnej sieti Twitter, uvádza TASR. "Po hodine bol letecký poplach ukončený a pracovníci nášho veľvyslanectva opustili kryt. Voľby v Kyjeve pokračujú," uviedol český rezort diplomacie.

10:37 Ruské straty podľa ukrajinskej armády.

9:55 Kvôli rannému útoku na Kyjev bolo prerušené hlasovanie v prezidentských voľbách na českej ambasáde v ukrajinskej metropole. Volebná komisia je v tunajšom kryte, všetci sú v poriadku. ČTK to povedal vedúci konzulárneho úseku zastupiteľského úradu Martin Mužík. Kedy bude hlasovanie pokračovať, zatiaľ nie je jasné. Podľa agentúrnych informácií smeroval ruský útok proti kyjevskej infraštruktúre.

9:27 V sobotu ráno sa v Kyjeve zo štvrtí na ľavom brehu rieky Dneper ozvali výbuchy a v jednom zo zariadení kritickej infraštruktúry začalo horieť. TASR informuje podľa agentúry Reuters. Krátko pred výbuchmi bol v meste vyhlásený letecký poplach. "Máme požiar v jednom zo zariadení kritickej infraštruktúry. Na mieste pracujú príslušné služby," informoval gubernátor kyjevskej oblasti Oleksij Kuleba na sociálnej sieti Telegram.

8:57 V Kyjeve počuť sériu výbuchov. Po výbuchoch sa zapol letecký poplach na varovanie pred náletmi. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

8:15 Video z ukrajinského frontu.

7:33 Britský premiér Rishi Sunak súhlasil s dodaním tankov na Ukrajinu s cieľom pomôcť jej úsiliu o opätovné dobytie územia, ktoré okupuje Rusko. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

6:20 Vo videorozhovore s členmi vlády Vladimir Putin úplne stratil nervy. Môžu za to chyby ministra obchodu Denisa Manturova. Kremeľský tyran politika verejne ponížil a posilňuje si tak svoju vlastnú moc.

6:00 Rusko požiadalo o zvolanie Bezpečnostnej rady OSN na utorok 17. januára kvôli situácii ukrajinskej pravoslávnej cirkvi, donedávna podriadenej moskovskému patriarchátu. Uviedla to dnes agentúra Interfax. Na rokovaní rady by podľa ruskej diplomacie mal vystúpiť zástupca moskovského patriarchátu ruskej pravoslávnej cirkvi.

Moskovský patriarcha Kirill, ktorý stojí na čele ruskej pravoslávnej cirkvi, vystupuje na podporu ruského prezidenta Vladimíra Putina a jeho vojny proti Ukrajine.

Experti MAAE budú trvalo prítomní vo všetkých jadrových elektrárňach na Ukrajine

Experti Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) budú trvalo prítomní vo všetkých ukrajinských jadrových elektrárňach, oznámil šéf organizácie, ktorý budúci týždeň v tejto súvislosti navštívi Ukrajinu. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice CNN.

"Generálny riaditeľ MAAE Rafael Mariano Grossi sa vydá budúci týždeň na Ukrajinu, aby zabezpečil nepretržitú prítomnosť expertov na jadrovú bezpečnosť vo všetkých tamojších jadrových elektrárňach, čím výrazne zintenzívni úsilie MAAE pomôcť zabrániť jadrovej havárii počas súčasného vojenského konfliktu," uvádza sa v stanovisku agentúry.

Misia MAAE v Záporoží.
Zobraziť galériu (2)
Misia MAAE v Záporoží.  (Zdroj: SITA/(AP Photo/Andriy Andriyenko)

Zatiaľ čo členovia tímu MAAE už pôsobia v Ruskom obsadenej Záporožskej jadrovej elektrárni, experti budú v najbližších dňoch umiestnení aj v Chmeľnyckej jadrovej elektrárni na západe Ukrajiny. Grossi vycestuje aj do Juhoukrajinskej a Rivnenskej jadrovej elektrárne na severozápade Ukrajiny, ako aj do odstaveného reaktora v Černobyle, aby všade dosadil dvojčlenný tím MAAE.

Grossi sa tiež stretne s vysokými predstaviteľmi ukrajinskej vlády v Kyjeve, aby prediskutovali opakovane žiadané vytvorenie zóny jadrovej bezpečnosti a ochrany v okolí Záporožia."Som odhodlaný čo najskôr premeniť prepotrebnú ochrannú zónu na realitu. Moje konzultácie s Ukrajinou a Ruskom napredujú, aj keď nie tak rýchlo, ako by bolo žiadúce. Naďalej dúfam, že sa nám čoskoro podarí dohodnúť a zónu zrealizovať," povedal Grossi.

Podľa vyhlásenia bolo zostávajúce 330-kilovoltové záložné elektrické vedenie opätovne pripojené k Záporožskej elektrárni po tom, ako minulý týždeň došlo viackrát k jeho odpojeniu. Grossi tiež zopakoval svoje "vážne obavy z tlaku, ktorému čelia zamestnanci Záporožskej elektrárne, s možnými dôsledkami pre jadrovú bezpečnosť a ochranu".

Bitka o Soledar stále pokračuje

"Tvrdý boj o Doneckú oblasť pokračuje," uviedol ukrajinský prezident v piatok vo svojom tradičnom večernom prejave. "Boje o Bachmut a Soledar, o Kreminnu, o ďalšie mestá a obce na východe nášho štátu stále pokračujú," vyhlásil.

Osobné poďakovanie adresoval prezident ukrajinským jednotkám, ktoré bránili Soledar a Bachmut pred ruskými útokmi. "Veľká vďaka patrí bojovníkom z jednotky 'Kraken' za rozhodné akcie na zničenie nepriateľa na území Soledaru," povedal Zelenskyj. V Bachmute zasa vzdal hold okrem iného Medzinárodnej légii, jednotke zloženej zo zahraničných bojovníkov.        

Ruské vojenské velenie, ako aj neslávne známa ruská súkromná armáda Vagnerova skupina, nasadená v Soledare, vyhlásili, že obsadili mesto ešte vo štvrtok večer. Keďže pri postupe boli úspešní najmä Vagnerovci, ministerstvo obrany v Moskve napokon ustúpilo a prisúdilo zásluhy o dobytie mesta tejto žoldnierskej skupine. "Už po sebe štekajú kvôli tomu, komu treba pripísať zásluhy o taktický postup," okomentoval Zelenskyj ich spor, dodajúc, že to je "jasný signál zlyhania".

Soledar sa nachádza desať kilometrov severne od Bachmutu, ktorého dobytie zrejme zostáva hlavnou operačnou úlohou ruskej armády. Útok ruských jednotiek na Soledar je pokusom obísť Bachmut zo severu a narušiť zásobovacie trasy slúžiace ukrajinskej armáde.

Viac o téme: BojeRuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu