Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

VOJNA na Ukrajine Deň tristodvadsiaty šiesty (15. január 2023)

Smrtiaci raketový útok na obytnú budovu Zobraziť galériu (4)
Smrtiaci raketový útok na obytnú budovu (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

KYJEV - Najmenej 14 životov si vyžiadal sobotňajší ruský útok, ktorý zasiahol obytný dom v ukrajinskom Dnipre. Na mieste pokračujú záchranné práce, zo sutín sa podarilo vyslobodiť ďalších 38 ľudí, uviedol v príspevku na telegrame šéf oblastnej správy Valentyn Rezničenýko. Úrady predtým v súvislosti s úderom vyhlásili trojdňový smútok, informoval ruskojazyčný server BBC.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 325

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 325 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:47 Letecké a taktické cvičenie Ruska a Bieloruska, ktoré sa uskutoční od 16. januára do 1. februára, má "výlučne obranný charakter", vyhlásil v televízii bieloruský generál Pavel Muravejko z bezpečnostnej rady štátu. Obavy z cvičenia odmietol ako "hystériu, ktorá má upútať pozornosť k neexistujúcemu problému".

20:15 Traja ruskí vojaci prišli o život a ďalších 16 utrpelo zranenie pri výbuchu munície v ruskej Belgorodskej oblasti, oznámili dnes ruské agentúry s odvolaním sa na nemenované zdroje. Počet obetí ešte môže vzrásť, osem vojakov sa totiž podľa agentúry Interfax nezvestných. Oblasť susedí s Ukrajinou, ale úrady ani médiá tentoraz nešpekulujú o akcii ukrajinských diverzantov či špeciálnych jednotiek. Medzi 16 zranenými je totiž aj predpokladaný vinník explózie.

19:40 Ukrajina môže od Západu čoskoro čakať viac dodávok ťažkých zbraní. V rozhovore pre nemecké médiá to v nedeľu povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

17:54 Traja ľudia zahynuli a 15 ich utrpelo zranenia pri explózii munície v ruskej Belgorodskej oblasti. TASR o tom informuje podľa nedeľňajšej správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na ruské štátne agentúry.

16:34 Ruské sily ostreľovali nemocnicu v Chersone. Jedna z mestských nemocníc bola poškodená ruským ostreľovaním, no neboli hlásené žiadne obete, uviedol guvernér Chersonskej oblasti Jaroslav Januševič. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

15:50 Ruské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že jeho armáda podnikla predchádzajúci deň vlnu raketových útokov cielených na ukrajinské jednotky a objekty infraštruktúry. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

15:13 Pri ruskom útoku na Dnipro zahynulo 25 ľudí, 73 bolo zranených. Pátracia a záchranná misia pokračuje už druhý deň, keďže úrady sa obávajú, že pod troskami je stále uväznených 40 ľudí. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

13:13 Jednotka protivzdušnej obrany 28. mechanizovanej brigády zostrelila podľa ukrajinských pozemných síl päť ruských kamikadze bezpilotných lietadiel Lancet.

13:12 Ruská špeciálna vojenská operácia, ako Moskva hovorí vojny na Ukrajine, ide podľa plánu, tvrdí ruský prezident Vladimir Putin. Podľa agentúry Interfax to povedal štátnej televízii Rossija-1. Vyjadril tiež presvedčenie, že ekonomická situácia v Rusku je stabilná a lepšia, ako očakávali predpovede. Vyhlásenie šéfa Kremľa zaznelo krátko po tom, ako pri sobotňajšom ruskom útoku na obytný dom v ukrajinskom Dnipre zahynuli dve desiatky civilistov.

12:31 Podľa guvernéra Doneckej oblasti Pavla Kyrylenka ruské sily zabili jedného civilistu pri ostreľovaní Kurachivky, západne od okupovaného mesta Doneck.

12:30 Zbrojárska spoločnosť Rheinmetall by mohla dodať tanky Leopard 2 pre Ukrajinu najskôr v roku 2024. V nedeľu to uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Armin Papperger, informuje TASR podľa denníka Bild.

10:35 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 15. januáru, uvádzajú Ozbrojené sily Ukrajiny.

10:34 Rusko 14. januára zaútočilo delostrelectvom a raketami na 12 regiónov.

9:29 Ruské ministerstvo obrany zverejnilo túto fotografiu s nápisom "Nabíjanie na maximum". Medzitým miestne úrady uvádzajú, že v dôsledku ruského útoku na Dnipro bolo zabitých 21 ľudí (medzi nimi jedno dieťa), 73 ďalších bolo zranených (medzi nimi 14 detí). Informuje portál NEXTA.

9:27 Rusko zvažuje zvýšenie horného veku brannej povinnosti na posilnenie rezerv. Predseda výboru pre obranu ruskej Štátnej dumy Andrey Kartapolov nedávno navrhol, aby Rusko predĺžilo horný vek brannej povinnosti z 27 na 30 rokov pre návrh na jar 2023, uviedlo britské ministerstvo obrany vo svojej dennej spravodajskej aktualizácii 15. januára.

8:26 Nemecko poslalo na Ukrajinu 4 odmínovacie stroje, 10 vozidiel na ochranu hraníc a 120 mobilných vykurovacích systémov.

8:23 Počet obetí, ktoré si vyžiadal sobotňajší ruský zásah obytného domu v ukrajinskom Dnipre, stúpol na 20, uviedol dnes server The Kyiv Independent. Minimálne 73 ľudí, vrátane 14 detí, utrpelo zranenia, viac ako 40 ich skončilo v nemocniciach. Na mieste pokračujú záchranné práce.

7:56 V regióne Samara v Rusku dnes ráno zachvátil požiar. Požiarna plocha je 1500 metrov štvorcových.

7:55 Pri ruskom útoku na bytový dom v Dnipro zo 14. januára zahynulo 18 ľudí vrátane 15-ročného dievčaťa, uviedol guvernér Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko v rannom telegrame.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelennskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu