Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na vojnu drogových gangov v Belgicku doplatilo nevinné dievča: Kto bude ďalší na muške?

Pri streľbe v Antverpách zomrelo 11-ročné dievča. Zobraziť galériu (2)
Pri streľbe v Antverpách zomrelo 11-ročné dievča. (Zdroj: profimedia.sk)

ANTVERPY - Tragická smrť v Belgicku. Dievča (†11) vykrvácalo po streľbe v dome v Antverpách. Útočníci už predtým strieľali na rodinný dom dievčaťa, čo spôsobilo výbuch mikrovlnnej rúry. Jedna guľka zasiahla dievča a smrteľne ho zranila. V belgickom drogovom prostredí teraz vyšetruje štátne zastupiteľstvo.

"Dom v štvrti Merksem patrí rodine, o ktorej je známe, že je zapletená do obchodov s drogami. Majú väzby na jedného z najväčších a najbohatších drogových zločincov, aký kedy v Antverpách bol. Zúri drogová vojna, zločinci útočia na domy iných zločincov. Táto vojna trvá už mesiace. Teraz sa stalo to, čoho som sa dlho obával: Je tu nevinná obeť, dieťa, uviedol starosta Bart de Wever (52) v televíznej stanici VRT:

Brutálna vražda v Michalovciach (Zdroj: Instagram)

Starosta predpokladá krutú dohodu v prostredí. Takouto „dohodou“ sa myslí klasická politika „krv za krv“. Je možné, že rodina mŕtveho dievčaťa predtým zabila člena inej rodiny – a tá preto strieľala na dom v Antverpách. Zatiaľ však ide o čistú špekuláciu.

V súčasnosti nie je po páchateľoch ani stopy. Často sú to najatí chlapi z Holandska (najmä z Amsterdamu alebo Rotterdamu) s koreňmi v Suriname alebo na Holandských Antilách. Dostanú 250 až 500 eur, navigačný systém, zbraň a adresu v Antverpách. "Vrahovia potom idú na adresu, strieľajú z idúceho auta a potom okamžite utekajú," dodal Wever.

Úrady sa obávajú, že smrť dievčaťa nebola posledným krviprelievaním v krutej drogovej vojne: „Po jednej vražde zvyčajne nasleduje niekoľko vrážd. Takže to nemôžeme vylúčiť ani tu. A logickým ďalším krokom je, že cieľom bude aj vyššia vrstva: útoky na právnikov, novinárov, dôležitých svedkov. Súrne s tým musíme niečo urobiť,“ povedal primátor.

Na vojnu drogových gangov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Ministerka vnútra Annelies Verlindenová na Twitteri hovorila o „strašnej dráme, v ktorej zomrelo nevinné dieťa. Vyšetrovanie prebieha, ale urobíme všetko pre to, aby sme týchto bezohľadných zločincov zadržali. Deti nemajú nič spoločné s drogovou vojnou.“

Belgickí colníci zverejnili čísla o množstve kokaínu zadržaného v antverpskom prístave v minulom roku – bolo to rekordné množstvo 110 ton. Belgicko a Holandsko sa považujú za hlavné miesta dovozu kokaínu do Európy.

Viac o téme: DrogyGangyBelgickoAntverpy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu