Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

VOJNA na Ukrajine Deň tristoosemnásty (7. január 2023)

Ukrajinské mesto Bachmut po ruskom útoku. Zobraziť galériu (3)
Ukrajinské mesto Bachmut po ruskom útoku. (Zdroj: SITA/AP/Libkos)

KYJEV - Rusko sa chystá v priebehu januára nariadiť mobilizáciu ďalších 500.000 brancov, tvrdí ukrajinská vojenská rozviedka. Informoval o tom v piatok denník The Guardian, podľa ktorého ide o zjavný dôkaz toho, že ruský prezident Vladimir Putin nemá v úmysle ukončiť vojnu na Ukrajine. Moskva vlani v októbri povolala 300.000 brancov.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Vojna na Ukrajine - deň č. 317

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 317 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:35 Ukrajinská pohraničná stráž odrazila ruský útok pri Bachmute. Ukrajinská pohraničná stráž odrazila postup ruských jednotiek pri Bakhmute v Doneckej oblasti a zabila veliteľa jednotky, informovala 7. januára ukrajinská štátna pohraničná stráž.

19:40 Na plynovode v Lutuhyne (okupované územie Luhanskej oblasti) došlo k výbuchu. Bez plynu zostalo 11-tisíc ľudí, informovali ruské médiá.

19:00 Najmenej 453 detí bolo zabitých a minimálne 877 utrpelo zranenia od začiatku vojny na Ukrajine. V sobotu to na sociálnej sieti Twitter uviedol ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov, informuje stanica CNN.

18:25 Ukrajinský veľvyslanec v Británii Vadym Prystajko očakáva, že víťazstvo Ukrajiny vo vojne proti ruským inváznym silám nastane v priebehu tohto roku. Povedal to v rozhovore pre týždenník "Newsweek", na ktorý sa odvoláva agentúra APA.

"Nemyslím si, že sa to (vojna) bude ťahať dlhšie ako jeden rok," povedal Prystajko podľa ukrajinskej spravodajskej agentúry Ukrinform. Mierové rokovania s Moskvou však odmietol so slovami, že by boli výhodné len pre Rusko. To by sa podľa neho totiž pokúšalo ponechať si okupované územia Ukrajiny. Prystajko v tejto súvislosti uviedol, že mnohé z týchto oblastí sú "veľmi dôležité", ako napríklad cestný most na Krymský polostrov.

17:50 Fínsko pošle nový balík vojenskej pomoci Ukrajine. Fínsky minister obrany Mikko Savola 7. januára povedal, že Fínsko pripravuje svoj 12. balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu bez toho, aby z bezpečnostných dôvodov zverejnilo jeho obsah.

17:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvalil sankcie na 119 ruských a ukrajinských kultúrnych osobností a celebrít, ktoré podporovali vojnu. Sankcie zabezpečujú zablokovanie majetku, odňatie štátnych vyznamenaní a mnohé ďalšie.

13:39 Ruské ministerstvo obrany v sobotnom vyhlásení zdôraznilo, že trvá na tom, že ruská armáda dodržiava dočasné prímerie na Ukrajine. Moskva naopak obviňuje z údajných delostreleckých útokov ukrajinské sily. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

13:06 Napriek ruským tvrdeniam, že útočníci dobyli Soledar (Donecká oblasť) novinár Jurij Butusov uvádza, že ozbrojené sily Ukrajiny stále kontrolujú 95% mesta.

13:05 Predtým, ako boli mobilizovaní okupanti zabití v Makiivke, boli požehnaní krížom, ktorý bol ukradnutý v Luhansku. 

12:25 Ruskí okupanti môžu vyhodiť do vzduchu priehradu Svatovskoye, aby sa pokúsili spomaliť postup ozbrojených síl Ukrajiny. Informovalo o tom Centrum národného odporu pri AFU SDF.

12:24 Nová pravoslávna cirkev Ukrajiny (PCU) slávila svoju vôbec prvú vianočnú omšu v kláštornom komplexe Kyjevsko-pečerská lavra – objekte, ktorý si táto autokefálna cirkev len pomerne nedávno pre seba vybojovala. Píše o tom agentúra DPA.

11:18 Ruské jednotky pokračovali v „terorizovaní“ civilistov na celej Ukrajine napriek údajnému 36-hodinovému prímeriu Kremľa počas pravoslávnych Vianoc, pričom zabili najmenej troch ľudí a 14 zranili.

11:17 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 7. januáru, uvádzajú Ozbrojené sily Ukrajiny.

10:11 Jeden z najprudších bojov zúri západne od okupovanej Kreminy vo východnej Luhanskej oblasti, uviedlo britské ministerstvo obrany.

10:09 Do Poľska prišlo cez štátne hranice z Ukrajiny od začiatku invázie Ruska na územie svojho suseda z vlaňajšieho 24. februára už vyše 8,96 milióna ľudí, oznámila v sobotu ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž (SG). Informovala o tom agentúra PAP.

9:10 Poľsko zvažuje možnosť previesťnemecké tanky Leopard na Ukrajinu.

9:09 Ruský prezident Vladimir Putin sa pri príležitosti pravoslávnych Vianoc zúčastnil na omši v kremeľskej katedrále a neprišiel medzi radových veriacich vo verejne prístupnom chráme, všíma si agentúra Reuters.

Vladimir Putin na omši v kremeľskej katedrále
Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin na omši v kremeľskej katedrále  (Zdroj: TASR/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

8:31 Šéf spravodajského centra estónskej armády Margo Grosberg verí, že druhá vlna mobilizácie v Rusku môže začať po Vianociach: "V tomto prípade mobilizovaní z druhej vlny začnú prichádzať na front v marci až apríli".

8:30 Rusko vnucuje ruské pasy 3000 pracovníkom jadrovej elektrárne Záporoží. Generálny štáb tiež uviedol, že ruské sily sa podnikateľom vyhrážajú pokutami a zabavením majetku v oblasti.

7:23 Ukrajinská armáda odráža ruské útoky v blízkosti 14 osád v Luhansku, Doneckej oblasti. Za posledný deň Rusko spustilo jeden raketový útok a 20 útokov z viacerých odpaľovacích raketových systémov, informoval tiež generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

7:22 Fínsko je pripravené poskytnúť Ukrajine bojové tanky Leopard 2, ak tomu dá Európa zelenú, povedal Antti Hakkianen, predseda obranného výboru vo Fínsku, podľa fínskych správ MTV Uutiset.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu