Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VOJNA na Ukrajine Deň tristošestnásty (5. január 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - USA uvažujú, že Ukrajine dodajú americké bojové vozidlá pechoty Bradley, potvrdil podľa agentúry Reuters americký prezident Joe Biden. Vozidlá Bradley s výkonným kanónom používa americká armáda na prepravu vojakov na bojisku od polovice 80. rokov.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Vojna na Ukrajine - deň č. 315

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 315 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:48 Organizácia Spojených národov vo štvrtok privítala rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina nariadiť dočasné prímerie vo vojne na Ukrajine počas pravoslávnych Vianoc. Uviedol to hovorca generálneho tajomníka OSN Stéphane Dujarric, informuje TASR podľa správy americkej televízie CNN.

21:35 Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok telefonicky hovorili o posilňovaní ukrajinskej obrany, zneškodňovaní mín a úlohe Chorvátska v realizovaní mierového plánu, ktorý má ukončiť ruskú vojenskú inváziu na Ukrajine. TASR prevzala správu od chorvátskej tlačovej agentúry HINA.

21:04 Spojené štáty pošlú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote takmer tri miliardy dolárov, ktorej súčasťou budú po prvý raz aj bojové vozidlá pechoty Bradley. TASR správu prevzala z agentúry AP, ktorá sa odvoláva na oznámenie predstaviteľov americkej vlády.

20:55 Nemecko sa pripojí k Spojeným štátom a dodá Ukrajine systémy protivzdušnej a protiraketovej obrany Patriot. Oznámil to Biely dom vo štvrtok po telefonáte nemeckého kancelára Olafa Scholza a amerického prezidenta Joea Bidena. TASR prevzala správu z britského denníka The Guardian.

20:30 Prezident USA Joe Biden vo štvrtok povedal, že ruský líder Vladimir Putin sa vyhlásením 36-hodinového prímeria na Ukrajine počas pravoslávnych Vianoc "snaží získať trochu kyslíka". Správu priniesol portál britského denníka The Guardian.

19:40 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková vo štvrtok kritizovala prímerie nariadené Ruskom na Ukrajine a uviedla, že keď ruský prezident Vladimir Putin naozaj chce mier, "odviedol by svojich vojakov domov". Podľa ministerky však šéf Kremľa evidentne chce po krátkom prerušení počas pravoslávnych Vianoc vo vojne pokračovať. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

18:40 Ukrajina nebude rokovať s Ruskom o vianočnom prímerí. Vyhlásil to tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksiy Danilov v relácii „Kanál 24“.

17:50 Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak vo štvrtok označil za "pokrytectvo" vyhlásenie prímeria Ruskom počas pravoslávnych Vianoc na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. "Ruská federácia musí opustiť okupované územia. Len vtedy budeme mať dočasné prímerie," napísal Podoľak na Twitteri. "Nechajte si pokrytectvo pre seba," dodal.

17:24 "Vzhľadom na skutočnosť, že v oblastiach bojov žije veľké množstvo obyvateľov pravoslávneho vierovyznania, vyzývame ukrajinskú stranu, aby vyhlásila prímerie a dala im príležitosť zúčastniť sa na bohoslužbách na Štedrý deň a tiež v deň Narodenia Spasiteľa," dodal Kremeľ.

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak zareagoval na výzvu patriarchu Kirilla na zavedenie prímeria odmietavo a označil ju za "cynickú pascu a prvok propagandy". Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhol stiahnutie ruských vojakov už skôr, pred 25. decembrom, Rusko to však odmietlo, pripomína agentúra AP.

16:30 Ruský prezident Vladimir Putin nariadil na Ukrajine prímerie počas pravoslávnych Vianoc 6. a 7. januára. TASR správu prevzala vo štvrtok z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na Kremeľ.

"Berúc do úvahy výzvu Jeho svätosti patriarchu ruskej pravoslávnej cirkvi Kirilla nariaďujem ministrovi obrany Ruskej federácie, aby od 12.00 h (10.00 h SEČ) 6. januára 2023 do 24.00 h 7. januára 2023 zaviedol prímerie pozdĺž celej kontaktnej línie," uviedol Kremeľ vo vyhlásení.

Kirill vo štvrtok žiadal prímerie počas pravoslávnych Vianoc, ktoré sa v Rusku i na Ukrajine slávia v piatok a sobotu. Putina o vyhlásenie jednostranného prímeria vo štvrtok požiadal aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

15:43 Maďarské hranice prekročilo v stredu 13.918 utečencov z Ukrajiny, z nich 5988 prišlo priamo z tejto krajiny a zvyšok cez územie Rumunska. Oznámilo to vo štvrtok Celoštátne veliteľstvo polície (ORFK), informuje spravodajca TASR v Budapešti.

15:35 Minsk a Moskva pokračujú v budovaní spoločnej bojovej skupiny v Bielorusku a pripravujú sa na spoločné cvičenia vzdušných síl, oznámilo vo štvrtok bieloruské ministerstvo obrany. TASR správu prevzala z agentúry Reuters. Bieloruský rezort obrany uviedol, že cieľom vytváranej bojovej skupiny je "posilniť ochranu a obranu zväzového štátu Ruska a Bieloruska".

15:20 V Berislave v Chersonskej oblasti bolo pri ostreľovaní okupantov zabité 12-ročné dieťa a jeho rodičia.

14:05 Ruský prezident Vladimir Putin je otvorený "serióznemu dialógu" s Kyjevom, ak Ukrajina uzná okupáciu vlastných území Ruskom. Šéf Kremľa to uviedol vo štvrtkovom telefonickom rozhovore s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Informuje o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie Kremľa.

"Putin znova potvrdil otvorenosť, čo sa týka seriózneho dialógu za podmienky, že kyjevskí predstavitelia splnia dobre známe a opakované požiadavky týkajúce sa uznania nových územných skutočností," uvádza sa vo vyhlásení Kremľa.

13:13 Ruské úrady prepustili na slobodu prvú skupinu väzňov, ktorí dostali amnestiu výmenou za to, že išli bojovať na Ukrajinu. Oznámil to vo štvrtok a šéf súkromnej armády tzv. vagnerovcov Jevgenij Prigožin, uviedla agentúra AFP.

13:12 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval vo štvrtok ruského prezidenta Vladimira Putina, aby na Ukrajine vyhlásil "jednostranné" prímerie. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

12:47 Regionálna štátna správa Cherson zverejnila video o následkoch ostreľovania Chernobaivka.

12:46 Ruské jednotky zaútočili na centrálny Cherson dnes ráno, zasiahli súkromný dom a zabili muža, napísal guvernér Chersonskej oblasti Jaroslav Januševič v Telegrame.

11:42 Ruské útoky v 9 ukrajinských regiónoch zabili 3 a zranili najmenej 4 za posledných 24 hodín. Rusko zaútočilo na oblasti Doneck, Cherson, Charkov, Černihiv, Dnepropetrovsk, Sumy, Mykolaiv, Záporoží a Luhansk.

11:41 Mesto Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, ktoré sa pokúšajú dobyť ruskí vojaci, je v dôsledku prebiehajúcich bojov zničené už na viac ako 60 percent. Povedal to v stredu ukrajinský gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko, informuje vo štvrtok spravodajská televízia CNN.

10:25 Časti vyrobené 13 americkými spoločnosťami boli nájdené v iránskom drone zostrelenom na Ukrajine. Zvyšných 12 častí dronov vyrobili spoločnosti v Kanade, Švajčiarsku, Japonsku, Taiwane a Číne, uviedla CNN.

10:24 Používanie mobilných telefónov nebolo podľa ukrajinskej armády hlavným dôvodom, pre ktorý sa jej podarilo na Nový rok lokalizovať a zaútočiť na základňu čerstvo odvedených ruských vojakov v meste v Makijivka v Doneckej oblasti.

8:51 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 5. januáru, uvádzajú Ozbrojené sily Ukrajiny.

8:50 Po ruskom útoku na Nikopol zo 4. januára zomrel civilista. Guvernér Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko oznámil, že 64-ročný muž, ktorý utrpel zranenia pri ruskom ostreľovaní Nikopolu 4. januára, zomrel v nemocnici.

7:50 Nórsko daruje Ukrajine 10 000 delostreleckých granátov. Nórske ministerstvo obrany vo vyhlásení zo 4. januára uviedlo, že darované delostrelecké granáty môžu byť použité v húfniciach M109, ktoré Nórsko darovalo v minulosti.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu