Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VOJNA na Ukrajine Deň tristodvanásty (1. január 2023)

Ruské útoky v Kyjeve Zobraziť galériu (3)
Ruské útoky v Kyjeve (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

KYJEV - Ukrajina bude bojovať proti invázii ruskej armády, až kým nezvíťazí. Vo svojom sobotňajšom novoročnom prejave, v ktorom vzdal aj hold všetkým, čo bránia svoju vlasť, to podľa agentúry AFP povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Vojna na Ukrajine - deň č. 311

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 311 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

21:00 Nová vlna ruských útokov na ukrajinské mestá počas silvestrovskej noci dokazuje, že Rusko už nemá žiadne vojenské ciele a pokúša sa len usmrtiť čo najviac civilistov. Uviedol to v nedeľu poradca ukrajinského prezidenta Michajlo Podoľak, ktorého citovala agentúra DPA.

20:03 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes na twitteri poďakoval Česku za to, že počas svojho predsedníctva EÚ podporovalo Ukrajinu na jej ceste do únie. České predsedníctvo sa o sobotňajšej polnoci skončilo a dnes sa ho na pol roka ujalo Švédsko.

18:52 Západní spojenci musia v nadchádzajúcich mesiacoch zvýšiť výrobu zbraní, aby plne zabezpečili zásobovanie Ukrajiny vo vojne proti Rusku, uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Správu na svojom webe v nedeľu priniesla stanica Sky News, informuje TASR.

17:00 Ruský novoročný útok poškodil tepelnú elektráreň. Počas svojho hromadného útoku proti Ukrajine 31. decembra Rusko poškodilo tepelnú elektráreň na Ukrajine, informovala najväčšia ukrajinská súkromná energetická spoločnosť DTEK. Kde sa tepelná elektráreň nachádza, DTEK nespresnil.

15:35 Ruské útoky zranili na Silvestra 3 deti. 14-ročné dievča v Záporoží a dve deti vo veku 12 a 13 rokov v Chersone boli zranené počas masového útoku Ruska, informovala generálna prokuratúra Ukrajiny. 

14:48 Rusko umožní "nie priateľským" štátom platiť za dodávku plynu aj inou menou ako výhradne rubľami. Rozhodol o tom najnovší dekrét, ktorý koncom minulého roka podpísal ruský prezident Vladimir Putin. Informovala o tom agentúra Reuters.  

14:40 Moskva v nedeľu vyhlásila, že jej novoročné vojenské údery na Ukrajinu boli zamerané proti výrobe dronov. Podľa ruského ministerstva obrany sa nimi podarilo zmariť plány Kyjeva na "teroristické útoky" proti Rusku. Informovala o tom agentúra AFP.

14:34 Nedostatok munície pravdepodobne spomalí ruské ofenzívy v Bachmute a inde. Vyčerpanie zásob delostreleckej munície ruskej armády pravdepodobne ovplyvní ich schopnosť viesť vysoké tempo operácií, tvrdí Inštitút pre štúdium vojny. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

13:37 V Kyjeve polícia zadržala fanúšika zábavnej pyrotechniky. Muž ich spúšťal v noci v okrese Podilskyi.

13:36 Vzdušné sily včera zostrelili 7 kamikadze bezpilotných lietadiel v Mykolajivskej oblasti. Guvernér Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim oznámil, že Rusko včera odpálilo aj šesť balistických rakiet Iskander na Mykolajiv.

12:52 Šesť väzňov z Wagnerovej skupiny utieklo v regióne Rostov. Polícia po nich pátra.

12:50 Po ruskom raketovom útoku na mesto Chmelnický na západe krajiny z 31. decembra zomrela v nemocnici 22-ročná žena, informoval guvernér Serhiy Hamaliy 1. januára.

11:50 Guvernér Kyjevskej oblasti Oleksij Kuleba 1. januára uviedol, že Rusko cez noc vypustilo v Kyjevskej oblasti „takmer tri desiatky bezpilotných lietadiel“, ktoré poškodili infraštruktúru.

11:49 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 1. januáru, uvádzajú Ozbrojené sily Ukrajiny.

10:37 Ruskí útočníci napísali „Šťastný nový rok“ na drone, ktorý použili na útoky na civilné ciele v regióne Kyjev.

10:36 V kyjevskom metre našli trosky rakety, niekoľko staníc zatvorili. Kyjevská radnica uviedla, že 1. januára boli na koľajniciach metra nájdené predmety, ktoré vyzerali ako trosky rakety.

9:55 Dôsledky ostreľovania Kupjansk v Charkovskej oblasti. Strely zasiahli poľnohospodárske budovy.

9:54 45 ruských kamikadze bezpilotných lietadiel zostrelili cez noc. Rusko zaútočilo na Kyjev a Kyjevskú oblasť bezpilotnými lietadlami v ranných hodinách 1. januára. Pred útokom bezpilotných lietadiel Rusko tiež odpálilo rakety cez Ukrajinu, pričom zabilo najmenej jedného človeka a zranilo najmenej 28.

8:32 Bezpečnostná služba Ukrajiny zverejnila zábery z návratu domov ukrajinských obrancov zajatých Rusmi.

8:29 Za posledný týždeň priviezli do nemocnice v meste Bilovodsk v Luhanskej oblasti asi 350 zranených ruských vojakov, informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

7:52 Zvuky výbuchov, ktoré mohli počuť obyvatelia Kyjeva na Silvestra.

7:50 Na Silvestra systém protivzdušnej obrany zostrelil 32 "vzdušných cieľov" nad Kyjevom a oblasťou Kyjeva, uviedla vojenská správa Kyjeva.

6:01 EÚ bude aj naďalej stáť pri Ukrajine aj v roku 2023. Šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell 31. decembra povedal, že na konci roka sa „(ruský prezident Vladimir) Putin opäť pokúša prinútiť Ukrajincov do tmy opovrhnutiahodnými útokmi“.

6:00 Úlomky rakety zasiahli vozidlo v Kyjeve. Starosta Kyjeva Vitali Kličko 1. januára oznámil, že v okresoch Ševčenkivskij a Holosiivskij v hlavnom meste bolo počuť výbuchy. V okrese Ševčenkivskij poškodili úlomky rakiet auto. K obetiam na životoch nedošlo.

Zelenskyj v novoročnom príhovore: Ukrajina bude bojovať až do svojho víťazstva

"Bojujeme a budeme bojovať aj naďalej. Až kým nezvíťazíme," vyhlásil. Krátko po tom, čo Ukrajinu zasiahla ďalšia vlna ruských raketových útokov, Zelenskyj vyzdvihol všetkých, ktorí sú zapojení do jej obrany. "Chcem vám všetkým povedať: Ukrajinci, ste neuveriteľní! Pozrite sa, čo sme urobili a čo robíme: Ako naši vojaci od prvých dní drvia túto 'druhú najsilnejšiu armádu sveta'. Ako naši ľudia zastavili ich techniku a pechotu...,“ povedal Zelenskyj. 

"Vo veľkej vojne sa nedejú malé veci," pokračoval. "Nič nie je zbytočné. Každý z nás je bojovník. Každý z nás je vpredu. Každý z nás je pilierom obrany. Bojujeme ako jeden tím — celá krajina, všetky naše regióny. Obdivujem vás všetkých. Chcem poďakovať každému neporaziteľnému regiónu Ukrajiny." Zelenskyj zverejnil podobne ladené príhovory aj na platformách Telegram a Instagram. "Šťastný nový rok! Rok nášho víťazstva," zaželal Ukrajincom v príhovore na Telegrame.

Rusko v sobotu vypálilo na Ukrajinu viac ako 20 riadených striel, 12 z nich zneškodnila ukrajinská protivzdušná obrana, z toho šesť nad Kyjevom. Oznámil to hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl generál Valerij Zalužnyj. Rusko od polovice októbra podniklo 11 sérií rozsiahlych raketových útokov zameraných z veľkej časti na infraštruktúru Ukrajiny, predchádzajúci vo štvrtok. V Kyjeve bolo výbuch počuť aj v nedeľu o 0.35 h miestneho času (v sobotu o 23.35 h SEČ). Podľa jeho starostu Vitalija Klička bol výsledkom činnosti protivzdušnej obrany.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu