Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

USA pošlú Ukrajine a jej susedom vojenskú pomoc za 3,75 miliardy dolárov: Vojna je v kritickom bode

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

WASHINGTON - Spojené štáty poskytnú ďalšiu vojenskú pomoc vo výške 3,75 miliardy dolárov (približne 84 miliárd korún) Ukrajine a jej susedom na východnom krídle Severoatlantickej aliancie. Podľa agentúry AP to dnes oznámil Biely dom.

 Do Kyjeva zamieri vojenská pomoc vo výške takmer troch miliárd dolárov, susedným krajinám poskytne Washington 682 miliónov dolárov. Je to zatiaľ najväčší balík vojenskej pomoci USA pre Kyjev. Súčasťou pomoci pre Ukrajinu, ktorá sa od vlaňajšieho februára bráni ruskej vojenskej agresii, budú prvýkrát aj obrnené vozidlá Bradley.

Ďalších 225 miliónov dolárov dostanú Ukrajinci na podporu modernizácie svojej armády

Posledný balík zahŕňa vojenské vybavenie pre Kyjev vo výške 2,85 miliardy dolárov zo zásob Pentagonu. Ďalších 225 miliónov dolárov dostanú Ukrajinci okrem iného na podporu modernizácie svojej armády, uviedol Biely dom. Okrem toho 682 miliónov dolárov Washington uvoľní pre európskych spojencov, aby si mohli doplniť svoje vojenské vybavenie, ktoré poskytli Ukrajine, spresnila AP.

Vojenské vybavenie zahŕňa okrem iného 50 obrnených vozidiel Bradley, ktorá slúži na prepravu vojakov na bojisko a môžu páliť protitankové strely, poznamenala agentúra. Ďalej Ukrajinci dostanú 100 obrnených transportérov M113, 55 vozidiel s ochranou proti mínam MRAP, 138 terénnych vozidiel Humvee, 500 protitankových striel, muníciu pre systémy HIMARS či protivzdušnú obranu a ďalšie zbrane.

USA doteraz Ukrajine poskytli pomoc už za viac ako 21 miliárd dolárov

"Vojna je v kritickom bode a musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme pomohli Ukrajincom brániť sa ruskej agresii," vyhlásila hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-pierrová pri oznamovaní nového balíka pomoci.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý bol minulý mesiac na návšteve Washingtonu a stretol sa s prezidentom Joom Bidenom, po západných krajinách opakovane žiadal podporu v podobe pokročilejších zbraňových systémov a techniky. USA od začiatku ruskej invázie doteraz Ukrajine poskytli bezpečnostnú pomoc už za viac ako 21 miliárd dolárov (474 miliárd korún) a postupne jej dodávajú čoraz komplexnejšie zbrane.

Nový balík pomoci oznámilo aj Nemecko, o svojom zámere informovalo po štvrtkovom telefonáte medzi kancelárom Olafom Scholzem a prezidentom Bidenom. Berlín Kyjevu poskytne štyri desiatky nemeckých bojových vozidiel pechoty Marder a prisľúbil mu tiež jednu batériu systému protivzdušnej obrany Patriot. V decembri systém Patriot prisľúbili Ukrajincom tiež Američania.

Viac o téme: PomocUSAVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu