Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

VOJNA na Ukrajine Deň tristodevätnásty (8. január 2023)

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Krátko pred sobotňajšou polnocou, koncom Ruskom vyhláseného prímeria počas pravoslávnych Vianoc, boli na Ukrajine hlásené viaceré výbuchy. Informovala o tom televízia CNN. Dianie na Ukrajine sledujeme ONLINE:

Vojna na Ukrajine - deň 318.

Vojna na Ukrajine - deň 318. (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

VIDEO Naživo z Ukrajiny

ONLINE

21:58 Zelenskyj informoval, že Ivan Syrskyj, veliteľ ukrajinských pozemných síl, dnes navštívil Bakhmut a Soledar, kde rozdal vojakom medaily a podnikol kroky na zlepšenie obrany oboch miest.

21:32 Krátko po tom, ako ruské ministerstvo obrany 8. januára tvrdilo, že 600 ukrajinských vojakov bolo zabitých „ako súčasť odvetnej operácie“ v Kramatorsku v Doneckej oblasti, agentúra Reuters uviedla, že útok „minul svoje ciele a neboli žiadne zjavné známky obetí“.

20:44 Námestník ministra obrany informoval o „zložitej situácii“ na východnom fronte „Situácia na východe je zložitá. V niektorých častiach Doneckej oblasti ideme dopredu a v niektorých postupuje nepriateľ. Nielen regulárna armáda, ale aj súkromné,“ napísala Hanna Maliar.

20:43 Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck pre ARD 8. januára povedal, že „nemožno vylúčiť“, že Nemecko odovzdá svoje tanky Leopard na podporu ukrajinskej armády.

19:55 Ruská nášľapná mína zranila civilistov v Chersonskej oblasti. Muža hospitalizovali v dôsledku výbuchu ruskej nášľapnej míny vo Velyka Oleksandrivka, Chersonská oblasť, guvernér Chersonskej oblasti Jaroslav Januševič o tom dnes informoval.

19:54 Ruská národná garda strieľa vlastných vojakov za plánovanie kapitulácie Ukrajine. 5. januára Rusko zamestnalo jednotku národnej gardy Rosgvardiia, aby zastrelila šesť ruských vojakov, ktorí signalizovali svoj úmysel vzdať sa ukrajinským silám neďaleko Chystopillia v južnej Záporožskej oblasti, informoval ukrajinský generálny štáb.

18:01 Ruský raketový útok na ukrajinské mesto Kramatorsk síce spôsobil škody, avšak nezničil dve budovy, povedal v nedeľu očitý svedok pre novinárov agentúry Reuters, ktorí miesto útoku navštívili. Takisto nie je badať žiadne zjavné známky toho, že by počas útoku došlo k obetiam na životoch ukrajinských vojakov. Rusko predtým tvrdilo, že jeho sily zabili 600 členov ukrajinských síl.

18:00 Britské ministerstvo obrany vo svojej nedeľnej správe o vývoji vojny na Ukrajine píše, že posilnenie ruských obranných pozícií v Záporožskej oblasti z posledných týždňov naznačuje, že Rusi sa obávajú ukrajinskej ofenzívy. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

16:41 Gubernátor Chersonskej oblasti Jaroslav Januševyč obvinil ruskú armádu, že v noci na nedeľu pri novej vlne ostreľovania juhoukrajinského mesta Cherson použila zakázanú zápalnú munícii. Podľa Januševyča k civilným obetiam nedošlo. Ako informovala agentúra DPA, Januševyč o tom informoval na svojom kanáli na platforme Telegram, pričom svoj status doplnil aj videom, ktoré podľa neho zachytáva ostreľovanie Chersonu zápalnou muníciou.

16:40 Rusko a Ukrajina si vymenili po 50 vojnových zajatcov, informovala v nedeľu britská stanica BBC. Ruské ministerstvo obrany na svojom konte na platforme Telegram spresnilo, že prepustení ruskí zajatci budú prevezení do Moskvy a v zdravotníckych zariadeniach rezortu obrany sa podrobia liečbe a rehabilitáciám.

15:55 Ruské sily zaútočili na tepelnú elektráreň na Ukrajine 6. januára, informovala najväčšia ukrajinská súkromná energetická spoločnosť DTEK. Toto je údajne 25. ruský útok na zariadenia DTEK.

15:54 Dvaja Ukrajinci boli zabití a ďalší deviati zranení napriek 36-hodinovému prímeriu, ktoré ruský prezident Vladimir Putin jednostranne vyhlásil počas pravoslávnych Vianoc a skončilo sa v sobotu o polnoci. V nedeľu o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na ukrajinských predstaviteľov.

14:28 Rusko v nedeľu oznámilo, že jeho sily vykonali "odvetný útok" vo východoukrajinskom meste Kramatorsk s cieľom pomstiť sa za smrť 89 vojakov, ktorí boli zabití pred týždňom v meste Makijivka v Doneckej oblasti. Informuje o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva obrany v Moskve.

14:00 Rusko a Bielorusko zintenzívnili spoločné vojenské cvičenia. Vychádzajú pri nich zo skúseností ruských vojsk s bojmi na Ukrajine a kladú dôraz na boj v meste. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedol televízny kanál bieloruského ministerstva obrany.

13:50 Riešením konfliktu na Ukrajine, ktorú vlani vo februári vojensky napadlo Rusko, je podľa premiérov Česka a Slovenska Petra Fialu a Eduarda Hegera víťazstvo Kyjeva. Vyplýva to z vyjadrení predsedov vlád oboch krajín v dnešnej televíznej diskusii verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS).

"Nevidím veľa iných riešení, ako že Ukrajina v tej spravodlivej obrane zvíťazí. Považujem za povinnosť západných krajín Ukrajinu plne podporovať, pretože čelí prevahe, brutálnej vojne, "povedal Fiala, ktorý sa zároveň vyslovil za zachovanie nezávislosti a plnej územnej celistvosti Ukrajiny.

13:30 Rusi premenili pôrodnicu v okupovanom Antratsyte v Luhanskej oblasti na vojenskú nemocnicu pre svojich vojakov."Okupanti takmer vymazali civilné zdravotnícke zariadenia z mapy," uviedla regionálna správa.

13:00 Invázia Ruska na Ukrajinu spustila najväčšiu utečeneckú vlnu od čias druhej svetovej vojny, uviedla v nedeľu predstaviteľka Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v Nemecku Katharina Lumppová. Píše o tom agentúra DPA. ,, Z Ukrajiny ušlo už vyše než 7,9 milióna ľudí a ďalších 5,9 milióna je vnutorne vysídlených," nechala sa počuť Lumppová.

12:50 Prezidentská kancelária: Ruský útok zabil za posledný deň 3 civilistov, 8 zranil. Ľudia boli zabití v Donecku, Charkove a Chersonských oblastiach. Útoky sa odohrali počas jednostranného „vianočného prímeria“ Kremľa, ktoré malo trvať počas 7. januára.

12:00 Včera večer ruskí okupanti vypálili zápalné granáty na Kherson. K obetiam na životoch nedošlo.

11:40 Roman Starovoit, guvernér regiónu Kursk, povedal, že spolu s predstaviteľmi miestnej správy absolvoval školenia v tábore Wagner PMC.

11:15 Spolupredseda vládnej Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Lars Klingbeil tvrdí, že naďalej zostáva skeptický, či bez koordinácie s ostatnými členmi organizácie NATO treba podporiť Kyjev nemeckými bojovými tankami Leopard. Napísala o tom v nedeľu agentúra DPA.

"Ani jedna krajina nedodáva bojové tanky, ktoré by boli takou ťažkou (bojovou technikou), akou je Leopard 1 a 2," povedal Klingbeil v sobotnom rozhovore s televíziou RTV/ntv.

11:00 Najprv dvoch ruských vojakov vylákal králik a potom ich zastrelili ostreľovači Bezpečnostnej služby Ukrajiny.

10:30 Ruské ostreľovanie zabilo za posledný deň jedného civilistu a osem ďalších zranilo v Bachmute v Doneckej oblasti, uviedol gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko v telegrame 8. januára.

10:00 Maksim Vasiliev, poslanec regionálnej dumy Kursk, nahral video na dovolenke v Mexiku a bol vystavený hnevu Z-patriotov. Odpočívať a zabávať sa v teplej krajine, keď zomierajú vojaci a oblasť Kurska je pravidelne ostreľovaná, považovali za neprijateľné.

9:40 Do Poľska prišlo cez štátne hranice z Ukrajiny od začiatku invázie Ruska na územie svojho suseda z vlaňajšieho 24. februára už takmer 8,99 milióna ľudí, oznámila v nedeľu ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž (SG). Informovala o tom agentúra PAP.

9:20 Kadyrov vypočítal, že západní predstavitelia spreneveria všetky prostriedky pridelené Ukrajine, pričom príjemcovia nedostanú viac ako 15%. Podľa neho by sa Rusi nemali obávať medzinárodnej pomoci Ukrajine.

9:00 Vojna, ktorú Rusko vedie proti Ukrajine, vytvorila v tejto krajine mínové pole s rozlohou 250.000 kilometrov štvorcových, tvrdí ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ. "Je to v súčasnosti najväčšie mínové pole na svete," povedal Šmyhaľ juhokórejskej tlačovej agentúre Jonhap v rozhovore, ktorý vyšiel v nedeľu.

8:30 Ruské jednotky sú ďaleko od obkľúčenia Bakhmutu. Ruská ofenzíva v Soledare v Doneckej oblasti nenaznačuje bezprostredné obkľúčenie Bakhmutu, na rozdiel od tvrdení ruských propagandistov, že Rusko dobylo Soledar, uviedol Inštitút pre štúdium vojny.

8:00 Na frontovej línii na Ukrajine o polnoci moskovského času (v sobotu o 22.00 h SEČ) vypršalo 36-hodinové prímerie, ktoré jednostranne vyhlásilo Rusko kvôli pravoslávnym Vianociam. Boje ale v skutočnosti na Ukrajine pokračovali celý čas, napísal ruskojazyčný server BBC News. Úrad generálneho prokurátora Ukrajiny už skôr uviedol, že v dôsledku ruského ostreľovania Bachmutu zahynuli počas prímeria dvaja ľudia a 13 ďalších utrpelo zranenia.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu