Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

VOJNA na Ukrajine Deň tristodvadsiaty druhý (11. január 2023)

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV- Na východoukrajinské mesto Charkov v noci na stredu zaútočili ruské jednotky. Stalo sa tak len niekoľko hodín po tom, čo Charkov navštívila nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. O útoku informoval gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 321

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 321 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:17 Rusko posiela do Bieloruska 40 vlakových vagónov s vojenským personálom a technikou. Podľa bieloruskej monitorovacej skupiny Belarusian Hajun mohlo s týmto konvojom do Bieloruska prísť 750 ruských vojakov.

21:16 Bielorusko možno vytvorilo Wagnerovu súkromnú vojenskú spoločnosť. Spoločnosť s názvom Gardservis "výrazne zvýšila" počet zamestnancov a pripravuje sa na účasť vo vojenských operáciách, tvrdí bieloruská opozícia.

19:52 Rétorika NATO o „otvorených dverách“ Ukrajine nestačí. Prezident Volodymyr Zelenskyj na júlovom summite vyzval NATO, aby podniklo konkrétne kroky smerom k členstvu Ukrajiny v aliancii.

19:51 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu informoval, že boje v meste Soledar na východe Ukrajiny pokračujú. Poprel tak tvrdenia ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny, ktorá v utorok aj v stredu opakovanie deklarovala, že toto strategicky významné mesto dobyla. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a stanice Sky News.

18:47 Rusko za posledný deň ostreľovalo oblasť Bakhmutu 249-krát, tvrdí ukrajinská armáda.

18:47 Poľsko je pripravené poslať Ukrajine tanky Leopard vyrobené v Nemecku, o ktoré žiada Kyjev. Oznámil to v stredu v západoukrajinskom meste Ľvov poľský prezident Andrzej Duda. TASR správu prevzala z agentúr AFP a PAP.

17:47 Náčelník generálneho štábu Gerasimov bol vymenovaný za veliteľa Spoločnej skupiny ruských síl na Ukrajine.

17:46 Spojené kráľovstvo odhalilo plán poslať tanky na Ukrajinu. Britský premiér Rishi Sunak požiadal svojho ministra obrany Bena Wallacea, aby v nadchádzajúcich týždňoch „spolupracoval s partnermi“ s cieľom ísť „ďalej a rýchlejšie s našou podporou pre Ukrajinu, vrátane poskytovania tankov,“ uviedla FT.

16:44 Ukrajina bude schopná vojnu s Ruskom vyhrať tento rok, ak západné krajiny posilnia dodávky zbraní, a to najmä raketových systémov dlhého doletu. V stredu to v rozhovore pre agentúru AFP uviedol poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak.

16:18 Situácia vo východoukrajinskom meste Soledar je kritická a počet zabitých je teraz taký vysoký, že "mŕtvych nikto nepočíta". Pre portál americkej televízie CNN to povedal ukrajinský vojak bojujúci v Soledare. CNN v správe zverejnenej v stredu z bezpečnostných dôvodov neuviedla jeho totožnosť.

15:57 Bieloruské ministerstvo obrany v stredu uviedlo, že spoločné rusko-bieloruské sily protivzdušnej obrany boli posilnené a na pozície presunuli nové raketové jednotky. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters.

14:25 Ruský prezident Vladimir Putin v stredu povedal, že situácia v štyroch regiónoch na východe Ukrajiny, ktoré Rusko vlani anektovalo, je "miestami komplikovaná". TASR o tom informuje na základe správy britskej spravodajskej stanice Sky News.

14:14 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že tretia svetová vojna nebude. Povedal to v noci na stredu prostredníctvom videoodkazu na 80. ročníku udeľovania Zlatých glóbusov v Los Angeles. TASR o tom informuje na základe správy britskej spravodajskej stanice Sky News.

13:20 Prezident Zelenskyy pricestoval do Ľvova, kde si pripomenul pamiatku padlých obrancov Ukrajiny.

12:30 Rusko a Ukrajina sa dohodli na výmene 40 vojnových zajatcov. Oznámila to v stredu ruská komisárka pre ľudské práva Tatiana Moskaľkovová po tom, ako sa v Turecku strela s ukrajinským náprotivkom Dmytrom Lubinecom. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP.

12:00 Všetky nákupné centrá boli „vymínované“ v Moskve. Podľa ruských médií sa evakuácia nevykonáva, keďže signál pravdepodobne prišiel z Ukrajiny. V Moskovskej oblasti boli naopak evakuované školy a administratívne budovy.

11:30 Kruté boje o mesto Soledar na východe Ukrajiny stále prebiehajú, oznámila v stredu ruská armáda. Jej oznam odporuje skoršiemu vyhláseniu ruskej súkromnej armády Vagnerova skupina, že jej bojovníci už mesto ovládli. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

"V meste bojujú útočné oddiely," napísala regulárna ruská armáda v oznámení. Dodala, že jej jednotky blokujú Soledar zo severných a južných častí mesta a že armádne vzdušné sily útočia na "nepriateľské bašty".

11:00 Kremeľ v stredu oznámil, že je dôležité neponáhľať sa s vyhlásením ruského víťazstva v ukrajinskom meste Soledar. Oznam vydala Moskva niekoľko hodín po tom, čo ruská súkromná armáda Vagnerova skupina informovala, že dobyla toto mesto na východe Ukrajiny, blízko strategicky významného Bachmutu. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

"Neponáhľajme sa tak. Počkajme na oficiálne oznámenia," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Doplnil, že "v postupe bojov v Soledare nastáva pozitívna dynamika", a ocenil "hrdinstvo našich bojovníkov".

10:30 Kyjev poprel v stredu správu, že jednotky ruskej armády žoldnierov nazývanej Vagnerova skupina dobyli dôležité mesto Soledar na východe Ukrajiny, ktorého ovládnutie by Rusku otvorilo cestu k ďalším územným ziskom v ukrajinskom regióne Donbas. TASR prevzala informácie od tlačovej agentúry AFP.

"Soledar bol, je a bude ukrajinský," uviedol vo vyhlásení odbor ukrajinskej armády pre strategickú komunikáciu. Napísal tiež, že fotografie zverejnené ruskou súkromnou armádou vagnerovcov, ktoré podľa ruských médií zachytávajú scény v Soledare, boli urobené inde.

10:00 Česko môže pokračovať vo vojenskej pomoci Ukrajine prostredníctvom licencií, spolupráce so zahraničnými partnermi či súkromnými subjektmi, naopak na samotnú hranu možností sa dostáva v prípade pomoci formou poskytovania nepotrebných zdrojov českej armády. ČTK to v rozhovore povedal premiér Petr Fiala (ODS). 

9:20 Agenti západných spravodajských služieb sú presvedčení, že ruská súkromná armáda nazývaná Vagnerova skupina hrá čoraz dôležitejšiu úlohu vo vojne Ruska na Ukrajine, pričom existuje reálna možnosť, že vagnerovci teraz tvoria najmenej štvrtinu ruských bojovníkov. Uviedol to nemenovaný predstaviteľ západných služieb, ktorého v stredu citoval portál britského denníka The Guardian.

9:00 Časopis Foreign Policy uvádza, že Turecko začalo Ukrajine posielať kazetovú delostreleckú muníciu s odvolaním sa na nemenovaných amerických a európskych predstaviteľov.Podľa článku sa Ukrajina predtým neúspešne pokúšala získať takéto dodávky z USA.

8:10 Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) v pondelok oznámila, že po vyšetrovaní bol obžalovaný predstaviteľ ukrajinskej pravoslávnej cirkvi, ktorý "verejne ospravedlňoval ozbrojenú agresiu Ruska proti Ukrajine". Služba obžalovaného nemenovala. Informácie priniesol portál americkej televízie CNN.

7:50 Kanada plánuje kúpiť americký systém protivzdušnej obrany v hodnote 406 miliónov kanadských dolárov (280 miliónov eur), aby ho následne mohla darovať Ukrajine. V noci na stredu to vyhlásil kanadský premiér Justin Trudeau. TASR správu prevzala z agentúry AFP. 

7:30 Bitka o Bachmut z pohľadu ukrajinského obrancu.

7:00 Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej najnovšej správe o udalostiach na ukrajinskom fronte uvádza, že sa ruským jednotkám doteraz nepodarilo úplne dobyť mesto Soledar – napriek tvrdeniam niektorých ruských zdrojov. ISW dnes cituje vo svojom ruskojazyčnom vydaní spravodajský server BBC News.

6:30 Šéf Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin oznámil, že príslušníci jeho žoldnierskych oddielov prevzali kontrolu nad mestom Soledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúr DPA a Reuters.

Prigožin uviedol, že v centre mesta sa stále nachádza obkľúčená skupina ukrajinských vojakov, ktorým Vagnerovci dali ultimátum, aby sa do polnoci vzdali. Uviedol tiež, že "počet vojnových zajatcov bude oznámený v stredu".

6:00  Ruské sily a žoldnieri z Wagnerovej (v ruskom prepise Vagnerovej) skupiny pravdepodobne ovládajú väčšinu obývaných častí mesta Soledar v Doneckej oblasti, o ktorý obe strany zvádzajú prudké boje. Vo svojej pravidelnej správe to dnes uviedlo britské ministerstvo obrany, ktoré sa odvoláva na informácie spravodajských služieb. 

Šéfka nemeckého rezortu prisľúbila ďalšiu pomoc pre Ukrajinu

"Zostaňte v úkrytoch, okupanti opäť ostreľujú," uviedol Synehubov na sociálnej sieti Telegram. Útoky potvrdil aj jeden z reportérov agentúry AFP, ktorý v meste počul niekoľko výbuchov. Šéfka nemeckého rezortu diplomacie na návšteve v Charkove prisľúbila ďalšiu pomoc pre Ukrajinu zo strany Nemecka vrátane dodávok zbraní, ale aj humanitárneho materiálu, ako sú generátory, palivo či prikrývky. Pomoc z Nemecka by mala byť okrem iného použitá aj na odmínovanie či zabezpečenie satelitného internetového pripojenia Starlink, a to pre civilistov i armádu.

Kyjev chce od Berlína aj tanky

Agentúra AFP pripomína, že Baerbocková sa stala prvou členkou nemeckej vlády, ktorá prišla do oblasti blízko frontovej línie, a tiež najvyššie postavenou západnou političkou na návšteve Charkova od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári. Na Ukrajinu prišla iba niekoľko dní po tom, čo nemecká vláda schválila poskytnutie bojových vozidiel pechoty Marder Ukrajine.

Kyjev chce od Berlína aj tanky, ten však zatiaľ odmieta vyhovieť tejto požiadavke. O návšteve Baerbockovej v Charkove informovali z bezpečnostných dôvodov až počas jej spiatočnej cesty do Berlína.

Zelenskyj odňal Putinovmu kmotrovi Medvedčukovi ukrajinské občianstvo

Ukrajinský oligarcha a politik Viktor Medvedčuk bol zbavený ukrajinského občianstva. Príslušný výnos podpísal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informovala v utorok stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Zelenskyj súčasne občianstvo Ukrajiny odňal aj ďalším trom osobám, bývalým poslancom politickej strany Opozičná platforma - Za život, Tarasovi Kozakovi, Andrijovi Derkačovi a Renatovi Kuzminovi. Medvedčuk bol tvárou proruskej politiky na Ukrajine. Bol tiež považovaný za človeka veľmi blízkeho ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý je aj krstným otcom jeho dcéry.

Od mája 2021 bol Medvedčuk na Ukrajine v domácom väzení

Tri dni po tom, ako Rusko 24. februára napadlo Ukrajinu, však z domáceho väzenia utiekol a zdržiaval sa na neznámom mieste.Ukrajinská tajná služba SBU ho 12. apríla zadržala v Kyjevskej oblasti, keď sa chystal vydať na cestu k hraniciam a utiecť z Ukrajiny do moldavského odštiepeneckého regiónu Podnestersko.

Následne sa 22. septembra objavila správa, že Medvedčuk bol v skupine ruských zajatcov vymenený za Ruskom zajatých ukrajinských vojakov, medzi ktorými boli aj velitelia pluku Azov brániaceho dlhé týždne oceliarne Azovstaľ v juhoukrajinskom meste Mariupol.

 

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu