Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

VOJNA na Ukrajine Deň tristodvadsiaty (9. január 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajina posilní jednotky pri východoukrajinských mestách Bachmut a Soledar, kde sa v posledných týždňoch odohrávajú najväčšie boje medzi silami Kyjeva a Moskvy. Vo videoprejave to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podľa ktorého sa situácia na fronte v prvom týždni nového roka výrazne nezmenila. Situáciu sledujeme online.

Vojna na Ukrajine - deň 319.

Vojna na Ukrajine - deň 319. (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

VIDEO Naživo z Ukrajiny

ONLINE

21:54 Ruská komisárka pre ľudské práva Tatiana Moskaľkovová sa má tento týždeň stretnúť v Turecku so svojím ukrajinským náprotivkom Dmytrom Lubincom. Oznámila to v pondelok ruským médiám, pričom TASR túto správu prevzala z nemeckej agentúry DPA. "Potvrdzujem, že plánujem takéto stretnutie," citovala Moskaľkovovú ruská agentúra Interfax.

21:23 Český premiér Petr Fiala v pondelok priamo z výrobnej haly zbrojovky Excalibur Army v Šternberku neďaleko Olomouca telefonoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Obaja o rozhovore informovali na sociálnej sieti Twitter. Podľa Fialu si navzájom zavinšovali k novému roku a hovorili o ďalšej konkrétnej spolupráci Česka a Ukrajiny. Na hlaveň tanku T-72, ktorý Česko pošle na Ukrajinu, napísal Fiala fixkou odkaz: "Statočným ukrajinským obrancom".

20:14 Ukrajinská polícia v pondelok oznámila, že pátra po dvoch britských občanoch, ktorí pracovali ako dobrovoľníci a posledné známe miesto ich pobytu je v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, kde v súčasnosti prebiehajú ťažké boje. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

19:45 Ruské sily začali mohutný útok na mesto Soledar v Doneckej oblasti, ktoré predstavuje jedno z kľúčových miest pre ukrajinskú obranu pri Bachmute. Informovala o tom dnes námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová.

17:45 redstavitelia odbornej školy v meste Kramatorsk na východe Ukrajiny v pondelok popreli tvrdenia Ruska, že pri nedeľnom raketovom útoku ruskej armády boli v tomto objekte zabité stovky ukrajinských vojakov. Podľa školy sa v dôsledku dopadu rakety iba rozbili okná a poškodili interiéry učební, informuje TASR.

Pracovníci odstraňujú trosky na streche školy poškodenej po ruskom raketovom útoku
Zobraziť galériu (2)
Pracovníci odstraňujú trosky na streche školy poškodenej po ruskom raketovom útoku  (Zdroj: TASR/AP)

15:37 Británia zvažuje, že Ukrajine po prvý raz od začiatku ruskej invázie pred takmer 11 mesiacmi poskytne tanky. Rokovania o dodávke tankov typu Challenger 2 podľa spravodajskej stanice Sky News prebiehajú už niekoľko týždňov. "To by povzbudilo aj ostatných, aby tiež poslali tanky (na Ukrajinu)," povedal pre Sky News zdroj z Ukrajiny, ktorý pripomenul, že následne by Kyjevu mohli dodať tanky aj Nemecko či Spojené štáty.

13:20 Dodávanie západných zbraní na Ukrajinu len sťaží Ukrajincom život, vyhlásil v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Tieto dodávky v zásade nič nezmenia... iba predĺžia utrpenie ukrajinského ľudu," uviedol Peskov pre novinárov. Reagoval tak na otázku týkajúcu sa rozhodnutie Francúzska poslať na Ukrajinu obrnené vozidlá.

13:10 Tieto fotografie zverejnené Kyrylom Tymošenkom, zástupcom vedúceho prezidentskej kancelárie, ukazujú, ako záchranári vyťahujú civilistov spod trosiek miestneho trhoviska v dedine Ševčenkove v Charkovskej oblasti po rannom smrteľnom útoku 9. januára.

12:50 Pápež František v pondelok uviedol, že vojny podobné tej na Ukrajine, pri ktorých sú obývané oblasti vystavené bezhlavému ničeniu, sú "zločinom proti Bohu a ľudstvu". TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

12:44 Ruskí okupanti počas noci ostreľovali kritickú infraštruktúru v Chersone. Okrem toho bola v dôsledku štrajku zničená elektrická rozvodňa zásobujúca niekoľko veľkých kotolní.

12:20 Nemecko nevylučuje, že v budúcnosti dodá Ukrajine tanky Leopard. Vyplýva to z pondelkového vyjadrenia nemeckého ministra hospodárstva Roberta Habecka pre televíziu ARD. TASR o tom informuje podľa správy britskej spravodajskej stanice Sky News.

12:00 Ukrajina požiadala Gruzínsko, aby vrátilo komplexy Buk, ktoré jej boli prenesené v roku 2008, ale gruzínske úrady to odmietli. Informoval o tom chargé d'affaires Ukrajiny v Gruzínsku Andrij Kasjanov.

11:30 Tvrdenie Moskvy, že pri "odvetnej operácii" za nedávny ukrajinský úder na ruskú základňu v okupovanej Makijivke jej armáda zlikvidovala cez víkend vyše 600 ukrajinských vojakov v Kramatorsku, je nepravdivé. 

Vo svojej najnovšej analýze vývoja bojov na Ukrajine, ktorá sa bráni ruskej vojenskej agresii, to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Tento pokus ruského ministerstva obrany podľa neho vyvolal ďalšiu nespokojnosť v ruskom provojnovom informačnom priestore.

11:00 Líder poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski v pondelok povedal pre tlačovú agentúru PAP, že poskytnutie amerického protivzdušného systému Patriot Ukrajine je "najoptimálnejším a najrozumnejším riešením".

10:40 Hraničnými priechodmi prešlo v uplynulom týždni (2.1. – 8. 1.) na vstupe do Slovenskej republiky 20.181 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 767 žiadateľov. Naopak na výstupe zo Slovenska prešlo 21.038 ľudí. Informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

10:30 Následky ruského útoku na Ševčenkove v Charkovskej oblasti.

10:20 Vojna na Ukrajine bude pre Slovensko výzvou aj v tomto roku. Dôležité tiež bude zachovanie prosperity a zvyšovanie nezávislosti od zdrojov energie.Zhodnotil to dočasne poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer.

10:00 Do Poľska prišlo cez štátne hranice z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie už približne deväť miliónov ľudí, oznámila v pondelok ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž (SG). Informovala o tom agentúra PAP

9:30 Ukrajinskú nákladnú loď, ktorá v pondelok narazila na plytčinu v egyptskom Suezskom prieplave, už vyslobodili. Ako oznámila Správa Suezského prieplavu (SCA), prerušená námorná doprava bola obnovená. TASR správu prevzala z agentúry AP.

9:20 Ruské vzdušné sily používajú od júna 2022 v bojových misiách proti Ukrajine stíhacie lietadlá Suchoj Su-57 (FELON), uviedlo v pondelok britské ministerstvo obrany vo svojej najnovšej správe o vojne. TASR informuje podľa portálu britskej televízie Sky News.

Su-57 (označenie FELON sa používa v NATO) je najvyspelejšie ruské nadzvukové bojové lietadlo piatej generácie, ktoré využíva "technológie stealth a vysoko vyspelú leteckú elektroniku". Stroje vyrobené technológiou stealth sa nazývajú aj "neviditeľné lietadlá".

9:00 Ruská vláda podporila návrh novely zákona, na základe ktorej by sa považovali mapy spochybňujúce oficiálnu "územnú celistvosť" Ruska za extrémistické materiály. TASR správu prevzala v pondelok od agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na ruskú štátnu agentúru TASS. 

Návrh novely zákona proti extrémizmu, do ktorého  nahliadla agentúra TASS, sa zaoberá "kartografickými a inými dokumentami a obrázkami, ktoré spochybňujú územnú celistvosť Ruska"

8:40 V severnej časti Suezského prieplavu dnes uviazla nákladná loď, ktorá najazdila na plytčinu. Informujú o tom agentúry s odvolaním sa na spoločnosť Leth Agencies poskytujúcu služby lodiam plaviacim sa cez kanál. Podľa správy prieplavu táto nehoda nemá vplyv na prevádzku v ňom.

Podľa Istanbulského koordinačného centra pre vývoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov cez Čierne more je MV Glory naložená 65 000 tonami kukurice z Ukrajiny. Mieri do Číny.

8:20 Ruskí útočníci obsadili dedinu Bakhmutske neďaleko Soledar, informovalo "veliteľstvo obrany DNR". Ukrajinské velenie túto informáciu zatiaľ nekomentovalo.

8:00 Búrlivé more prinieslo na pobrežie protilodnú mínu v regióne Odesa.

7:30 Ťažké boje pokračujú v Luhanskej a Doneckej oblasti, uviedol vo večernom video prejave ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj."Bachmut sa napriek všetkému drží," zdôraznil.

7:00 Ukrajina zaútočila 8. januára na 7 oblastí sústredenia ruského personálu.Ukrajinské sily podnikli za posledných 24 hodín 17 útokov na oblasti koncentrácie ruských jednotiek a tri údery na pozície ich protilietadlových raketových systémov.

6:09 Niekoľko zahraničných novinárov v Kramatorsku nenašlo žiadne potvrdenie tvrdení ruského ministerstva obrany, že v dôsledku raketového útoku zahynuli stovky ukrajinských vojakov. Žiadny z internátov na Kramatorsku, ktoré spomína Moskva, teda nebol poškodený.

Pokračujú ťažké boje

Pri Bachmute a Soledare "pokračujú ťažké boje", uviedol Zelenskyj. Frontovú líniu podľa prezidenta v nedeľu navštívil veliteľ pozemných síl Oleksandr Syrskyj, ktorý na mieste "zorganizoval kroky potrebné na posilnenie obrany, najmä nasadenie ďalších jednotiek a posilnenie paľby".

Bachmut a priľahlý Soledar ležia na severe Doneckej oblasti, ťažké boje v ich okolí hlási Kyjev už niekoľko mesiacov. Bachmut, kde sa ustálil front už vlani v máji, je významným dopravným uzlom. Vedú cez neho cesty na Lysyčansk a Severodonieck, Slovjansk, Kramatorsk či Luhansk.

Bachmut aj Soledar sú podľa Zelenského zničené

"Ide o jedno z najkrvavejších miest na fronte," uviedol v nedeľu v pravidelnom večernom prejave. "Bachmut sa napriek všetkému drží. (...) 2000.) Soledar sa drží, "povedal Zelenskyj a dodal, že situácia na mieste je zložitá.

Rusko vojensky napadlo Ukrajinu pred takmer 11 mesiacmi, vlani 24. februára. Najväčšie boje sa odohrávajú práve na východe Ukrajiny, kam sa po neúspešných ruských ofenzívach na severe, severovýchode a čiastočne aj juhu Ukrajiny teraz sústredí významná časť síl Moskvy.

V ukrajinskom meste Buča otvorili "jurtu nezlomnosti"

Kazachstan dal v ukrajinskom meste Buča postaviť "jurtu nezlomnosti", ktorá obyvateľom ponúka  priestor, kde sa môžu zohriať a dostať teplé jedlo či nápoj. Napísal o tom v nedeľu britský denník Guardian. 

Britský denník (The Guardian) sa odvoláva na webovú stánku Odessa Journal, podľa ktorej túto "jurtu nezlomnosti" finančne podporili občania Kazachstanu, veľvyslanectvo Kazachstanu na Ukrajine a Sergej Nahorňak, predseda ukrajinskej skupiny pre medziparlamentné vzťahy s Kazachstanom.

V meste Buča sa v marci odohral masaker

Web Odessa Journal dodal, že po celej Ukrajine má byť postupne postavených šesť takýchto júrt. Miestnym obyvateľom poslúžia ako výhrevňa počas výpadkov prúdu, ktoré sú dôsledkom ostreľovania objektov kritickej infraštruktúry ruskou armádou.

V meste Buča sa v marci odohral masaker, píše The Guardian. V tomto meste pri metropole Kyjev po stiahnutí ruskej armády objavili stovky tiel. Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk v decembri uviedol, že jeho úrad v období od 4. do 30. marca na mieste zdokumentoval 73 zabitých civilistov vrátane troch detí.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu