Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vladimir Putin ustupuje z platieb za plyn iba rubľami: Kupci môžu platiť aj inou menou

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Rusko umožní "nie priateľským" štátom platiť za dodávku plynu aj inou menou ako výhradne rubľami. Rozhodol o tom najnovší dekrét, ktorý koncom minulého roka podpísal ruský prezident Vladimir Putin. Informovala o tom agentúra Reuters.

Dokument zverejnený 30. decembra na stránke ruskej vlády uvádza, že ruskí dodávatelia plynu môžu realizovať transakcie s odberateľmi z takzvaných nie priateľských štátov v zahraničnej mene špecifikovanej v kontrakte. Dlh kupujúceho bude považovaný za splatený po tom, ako na špeciálny účet, ktorý bol na tento účel otvorený, platba dorazí.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Dekrét vstúpi do platnosti v apríli

Nový dekrét podpísal Putin deväť mesiacov po tom, ako koncom marca rozhodol o platbách za ruský plyn výhradne v rubľoch. Príslušný dekrét začal platiť 1. apríla. Putin vtedy svoj krok obhajoval tým, že po uvalení sankcií západnými štátmi na Rusko v reakcii na vojnu na Ukrajine "Moskva už nemá dôveru v meny západných štátov".

Niektoré krajiny, napríklad Poľsko a Fínsko, platiť za dodávky plynu v rubľoch odmietli, v reakcii na čo im ruský štátny plynárenský koncern Gazprom dodávky zastavil. Najnovší výnos z 30. decembra umožňujúci platby v zahraničnej mene však podľa Moskvy automaticky neznamená, že sa dodávky plynu obnovia.

Viac o téme: PlynRubeľPlatbyRuskoVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu